Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Счупи главата му със скала или го обезглави с нож, или го прегази с твоята кола, или го хвърли от високо място, или го удуши, или го отрови!
Така стратегът Абу ал Аднани вдъхновявал самотните вълци

Официалният говорител и стратег на външните операции на ИДИЛ Абу Мухамад ал Аднани бе убит в Сирия, съобщи терористичната група чрез агенция Амак, която е тясно свързана с "Ислямска държава".
От 2014 г. той бе гласът, който подтикваше т.нар. вълци единаци да предприемат редица престъпления. Аднани стана известен с призивите към последователите си за атаки срещу Запада, довели до масови кръвопролития по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан – атентата в нощния клуб в Орландо, прегазването на хората с камиона в Ница и големия бомбен атентат в Багдад. Въпреки че смъртта му е загуба за терористичната групировка, бойците, които е упълномощил, и структурите, които е създал на място, ще продължат да бъдат заплаха и да действат и без него, коментира Си Ен Ен.
В съобщението на новинарската агенция на ИДИЛ се посочва, че е
починал, докато инспектира военна операция
в района на Халеп. Новината бе потвърдена от "Сайт интелиджънс груп", който следи активността на джихадистите в интернет. Все още не е ясно войниците на коя държава са го ликвидирали. Боевете в района на сирийското градче Ал Баб, недалеч от Турция, ескалираха в последните седмици. Правителствените сили на Башар Асад с подкрепата на кюрди и руски военни самолети разбиха обсадата и бомбардираха районите, останали под контрола на ИДИЛ. Първоначално Русия обяви, че е ликвидирала Аднани в операция срещу група от 40 бойци със самолет Су-34. Пентагонът от своя страна заяви, че е извършил високоточни удари по въздух и че Аднани е починал от раните си.
САЩ бяха обявили за главата му награда от 5 млн. долара. В съобщение говорителят на Пентагона Питър Кук описва Аднани като "принципния архитект на външните операции на ИДИЛ".
"Той е координирал действията на бойците, директно е вдъхновявал самотните вълци и активно е набирал нови бойци", каза Кук. Турските ВВС също са оперирали в района и американските военни претендират, че са им оказвали помощ с разузнавателни данни в рамките на програмата "Номадска сянка", според представител на разузнаването.
ИДИЛ обяви, че ще търси отмъщение за
смъртта на Аднани
- номер 2 в организацията и единствената публична фигура до момента освен лидера й Ал Багдади.
"След пътуване, изпълнено със саможертва и борба с неверниците, сирийският галантен рицар Абу-Мохамед ал Аднани се присъедини към конвоя от лидери мъченици", се казва в съобщението на ИДИЛ.
Истинското му име е Таха Субхи Фалаха и е роден в градчето Банаш в Северна Сирия през 1977 г. Бил е викан за разпит от сирийските служби и
арестуван три пъти,
от които веднъж за нелегално проникване в Ирак. Прекарва няколко месеца в затвор, но е пуснат, след като не казва нищо въпреки изтезанията. Според биографията му, написана от теолога Турки ал Бинали, Аднани става екстремист в периода от 2000 г. Негов пръв учител е радикалният ислямистки шейх Абу Анас ас Шами, старши лидер на организацията на терориста Абу Мусаб ал Заркауи "Джамаа алТаухид уол-джихад", по-късно ИДИЛ.
В средата на 90-те години на миналия век Шами е изпратен от Саудитска Арабия в Босна и Херцеговина, за да подкрепя мюсюлманите срещу режима на Милошевич. След нахлуването на САЩ в Ирак той заминава да се бие заедно с лидера на "Ал Кайда" в Ирак Абу Мусаб ал Заркауи срещу американските сили.
Свалянето на режима на Саддам Хюсеин обаче е повратна точка. Въпреки официално обявената победа от Джордж Буш през 2003 г. в Ирак, в края на войната се активизира сунитското военизирано ислямистко движение. Военните на Саддам, които изгубват всичко след падането на диктатора, играят ключова роля във всички въплъщения на ИДИЛ. Те обединяват своите стратегически планове с фанатизма на последователите на Заркауи и се превръщат в най-големия враг на Запада, непознат от десетилетия. През май 2005 г. ал Аднани под фалшиво име е арестуван от коалиционните сили в района АлАнбар. Пуснат е през 2010 г. и оттогава се подвизава в Западен Ирак, живял е в Хадича в провинция Анбар и е бил почитан много от последователите си
През 2014 г. Аднани, дотогава лидер на ИДИЛ за Сирия, става един от основателите на "Ислямска държава". Той прочита първото официално съобщение, с което се обявява създаването на халифат. През първите месеци на възхода на ИДИЛ Аднани фокусира усилията си в консолидирането на силите в Сирия до средата на 2015 г. и установяването на контрол над територии в Сирия и Ирак. Заедно с това Абу Бакр ал Багдади му поверява портфолиото за операциите в чужбина. Хората започват да напускат районите под контрола на ИДИЛ масово и някои поемат по пътя на миграцията, като повечето отиват в Европа. Аднани и други високопоставени членове на групировката са ангажирани в изпращане чрез трафиканти на ислямски бойци като бежанци в Европа. Специалните служби във Великобритания, Франция, Германия и други страни смятат, че тези бойци в Европа са най-малко 200. От миналата година Аднани прекарва повечето от времето си в подготовката на атаки в чужбина. Посланието вече е отправено. На 22 септември 2014 г. пропагандаторът произнася легендарната си злокобна реч, в която за първи път дава инструкции към последователите на Ислямска държава
да убиват немюсюлмани
в западните страни
"Ако убиете американец или европеец – особено злобен и гаден франзузин, или австралиец, или канадец, или друг от неверниците, водещи война, в това число гражданите на страните, които са част от коалицията срещу "Ислямска държава", то тогава се уповавайте на Аллах и ги убийте на всяка цена – казва Аднани в аудиозапис. И продължава със съветите - Счупи главата му със скала или го обезглави с нож, или го прегази с твоята кола, или го хвърли от високо място, или го удуши, или го отрови!" "Има много доказателства и се предполага, че той е оказвал голямо влияние върху действията на отделни лица в западните страни за организиране на терористични атаки", коментира пред Ен Би Си Евън Колнмън, анализатор от "Флашпойнт". Действайки с по-голяма самостоятелност от останалите лидери в периода, в който ИДИЛ започва да търпи загуби през есента на 2015 и 2016 г., Аднани решава, че организацията може да направи по-голямо впечатление дори когато територията й започва да намалява, коментира в. "Гардиън". Именно тогава са организирани и най-кървавите атентати на ИДИЛ. Смята се, че той има директна връзка с парижката организация и пръст в атентатите в Брюксел и на летището в Истанбул през юни.

Ще се отрази ли според анализаторите смъртта на джихадиста на групировката ИДИЛ, четете в хартиеното издание на в. "168 часа"