Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отличията на Сърбия са пет пъти по-евтини, на Великобритания
– три пъти

Малко над 25 милиона лева ни струва всеки от трите медала, спечелени от български спортисти на олимпийските игри в Рио де Жанейро. И трите бяха завоювани от жени - Елица Янкова (борба), Мирела Демирева (лека атлетика) и златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика.

Сметките са съвсем прости. Лично министърът на младежта и спорта Красен Кралев оповести, че за олимпийска подготовка в периода 2013-2016 година са похарчени общо 76 милиона лева публични средства. От тях 50 милиона лева са били предоставени на 14-те спорта, които имаха представители на форума в Бразилия. С останалите 26 милиона лева са финансирани олимпийските дисциплини, в които България не успя да спечели квоти. Само през настоящата година конкретно 51-е състезатели, които пратихме в Рио, са получили 3,8 милиона лева за лагери и медикаменти.

Разходите за родната делегация по време на игрите възлизат на около 1,5 милиона лева. Разбира се, през въпросния 4-годишен период са завоювани и още много медали от световни и европейски първенства - общо 222 за всички олимпийски спортове. Но тъй като все пак цикълът се нарича олимпийски, е редно да се калкулират именно отличията от Рио.

Отделно на призьорите ще бъдат раздадени над 1 милион лева под формата на държавни премии. Никой не успя да се добере до лъвския пай от 250 000 лева, предвиден за титла. За сметка на това "сребърната" Мирела Демирева, която даде заявка за доминация в сектора за скок на височина, ще получи 200 000 лева

Още 160 000 лева ще получи треньорът й - холандския специалист Маринус ван Лювен. Бронзовата медалистка Елица Янкова заработи 150 000 лева, наставникът й - 120 000 лева. Грациите от ансамбъла ще си поделят 675 000 лева за третото си място, а треньорският им щаб - 236 250 лева. Премии има още за петите места на Владимир Дубов и Николай Байряков, за седмите на Елис Гури, Ивайло Иванов и Невяна Владинова, както за осмите на Борислав Новачков, Михаил Ганев, Ивет Лалова и Антоанета Бонева. За пето място се дават 30 000 лева, за седмо - 15 000, а за осмо - 10 000.

Макар че отличията са с едно повече спрямо Лондон 2012, България регистрира най-слабото си представяне в класирането по нации от 1952 г. насам.

Страната ни се нареди на 65-а позиция, а преди четири години бяхме 63-и. Абсолютните върхове са олимпиадите в Москва 1980 (бойкотирана от Западния свят) и Сеул 1988, когато печелим съответно 41 и 35 медала.

Разбира се, в съвременните реалности е немислимо да се конкурираме с големите сили - САЩ, Великобритания, Китай, Русия. Прави впечатление обаче фактът, че България е доста назад дори в така наречените алтернативни класирания, в които се вземат предвид обективни фактори като броя на населението и икономическите показатели.

Така например сме едва 40-и предвид човешкия ресурс, докато лидерът Бахамите произведе шампион и сребърен медалист, въпреки че разполага с едва 338 000 жители. Страната ни е под №52 предвид съотношението между успехите в Рио и Брутния вътрешен продукт. И едва 50-а по ефективност - три отличия при 51 спортисти. За сравнение - Азербайджан изпрати 52-ма, които се прибраха с 18 медала.

И все пак - разумна ли е цената от 25 милиона лева за всяко качване на почетната стълбичка? Отговорът до голяма степен зависи от мащабите. Великобритания например, чиито състезатели предизвикаха същински фурор на игрите, инвестира 350 милиона паунда (над 800 милиона лева) за периода 2013-2017 г. Колосалната сума, отпусната от хазната и лотарията за развитието на олимпийски и параолимпийски спортове, предизвика разгорещен дебат на Острова. В крайна сметка нацията се оказа безкрайно горда с рекордните 67 медала, които й отредиха втората позиция след САЩ в генералното класиране. Всеки от тях струва точно по 4 096 500 паунда (близо 9,5 милиона лева). Тоест близо три пъти по-евтино от нашите.

Прогресът на британците е наистина впечатляващ - в Атланта през 1996 г. те имаха едва една титла и се озоваха на 36-а позиция, далеч зад България. Оттогава обаче бяха извършени съществени реформи, финансирането скочи лавинообразно и на последните пет форума страната неизменно печели все повече и повече. А в Рио излъчи шампиони в 15 различни спорта - нещо немислимо за която и да е друга държава.

От своя страна, Австралия наля 332 милиона местни долара (около 440 милиона лева), което донесе 29 медала (8 от които - златни). Излиза, че цената на всеки е 9,6 милиона австралийски долара, или 12,7 милиона лева.

От друга страна, провалът на Индия например е наистина колосален. Страната, която на всичкото отгоре разполага с 400 милиона жители на възраст между 15 и 35 години, пръсна около 500 милиона долара (868 милиона лева) от бюджета, а резултатът е...два медала и две места зад България в окончателното подреждане.

А къде се позиционираме спрямо съседите си на Балканите? Ако преди години бяхме водещата сила в региона заедно с Румъния, днес сме едва на седмото място и изпреварваме само Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания. И четирите държави не успяха да вземат нито едно отличие.

Над всички е Хърватия с 10 медала, половината от които златни. Сърбите имат 8, като по традиция се представиха страхотно в колективните спортове - злато във водната топка, сребро и бронз в баскетбола (мъже и жени) и сребро в женския волейбол. В същото време средствата, отпуснати за олимпийска подготовка в страната, възлизат на 8 милиона евро - над пет пъти по-малко в сравнение с България. А всяко отличие струва на комшиите точно по 1 милиона евро. Турците също могат да се похвалят с 8 медала, които са излезли на местните данъкоплатци по близо 258 милиона лири (151 милиона лева).

Донякъде успокояващо е, че зад България остават страни със значително по-висок жизнен стандарт - например Норвегия, Израел, Австрия, Португалия, Финландия...