Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лечебната му сила се дължи на 90 различни молекули

Ябълковият оцет е универсален лек. Древните го смятат за чудодеен, източник на вечна младост. Днес в него са идентифицирани следните жизненонеобходими на човека вещества:

Минерали: калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор

Витамини: С, Е, А, В1, В2, В6, Р, бета-каротин.

Тези 19 вещества се свързват в 90 молекули, сред които 13 феноли, 4 алдехиди, 29 кетони, 18 алкохоли, 8 сложни етери и др. В ябълковия оцет има оцетна, млечна и лимонена киселина, ферменти и аминокиселини, както и ценни баластни вещества като пектин.

Всеки знае, че ябълковият оцет е подправка и служи за правенето на зимнина. Но малко се знае за приложението му в медицината и козметиката.

Температура се сваля с оцетен компрес, дори цялото тяло се обвива с чаршаф, напоен с него. Той помага и за заздравяване на рани. Пие се, разреден с вода, при силна жажда и умора. Също за укрепване на организма при липса на калий, за увеличаване на детския ръст.

Пектинът в оцета снижава холестерина с до 30%. Помага при болести на сърцето, катаракта и рак. Бета-каротинът в оцета е един от най-силните антиоксиданти. Но най-много в него е калцият - “строителният материал” за костната тъкан. Той е важен и за мускулите, защото предава възбудата на нервните влакна в клетъчните мембрани и така причинява съкращаване на мускула. Калциевият йон поддържа сърдечната дейност и активира защитата чрез белите кръвни клетки.

Оцетът помага и срещу остеопороза. Тук идва на помощ пак калцият - 2 с.л. ябълков оцет в 0,5 л костен бульон се варят 2 часа. Изстудява се до стайна температура и се пие през 5 минути по 1 с.л.

Ябълковият оцет регулира отделянето на слюнка и така подпомага смилането на нишестени храни като хляб, картофи, ориз и царевица.

Но изследванията на оцета са едностранчиви, тъй като изучават отделните вещества в него, но не и тяхното взаимодействие. Ханс Адолф Кребст (1900-1981), нобелист за 1953 г., установява, че обмяната на веществата без оцетна киселина е невъзможна и че човек има нужда от 100 г от нея на денонощие.

Този оцет е и “вълшебен лек” срещу опарвания на медузи, които понякога водят до припадък. По плажовете в Австралия се предлагат флакони с оцетен спрей срещу медузи.

В САЩ Анкъл Кис доказва с опити върху себе си, че ябълковият оцет понижава нивото на захарта в кръвта.

Инфекция в ушите при плувци се лекува, като се промият с гореща вода и ябълков оцет. Според японско медицинско издание оцетът предотвратява язви, провокирани от злоупотреба с алкохол.

Ето какво още

се прави с

ябълков оцет:

Изплакване при болки в гърлото, фарингит, възпалени венци и отит.

Вътрешно при бактерии в бъбреците и пикочния мехур и диария.

Инхалации при кашлица от възпалени дихателни пътища.

Обтриване с кърпа при сърбеж от хемороиди, придружени с лоша телесна миризма.

Компрес на гърдите при простуда.

Намазване при рани и дерматити.

Чорапи, напоени с оцет, при гъбички на краката.

Универсална рецепта - оцет плюс мед

Лечебната сила на меда е всеизвестна. Заедно с ябълков оцет двата стават еликсир. Именитият доктор Джъркис го изследва и създава универсална рецепта на негово име: 1 ч.ч. вода, 2 ч.л. оцет и 1-2 ч.л. мед. Пие се бавно на малки глътки.

l При атония на пикочния мехур - смес от 1 с.л. оцет и 2 с.л. зехтин с щипка канела.

l При безсъние смесете 3 с.л. оцет с 1/3 с.л. мед и преди лягане изяжте половината. Ако не заспите, вземете и останалото.

l При хронична умора изпийте 1 чаша вода с 2 ч.л. оцет + 2 ч.л. мед преди лягане.

l При ангина същата доза, но на глътки.

l При болки в ставите - испанска рецепта: 1/2 грейпфрут, 1 портокал, 1 лимон, 2 стръка целина, 4 чашки водка, 2 ч.л. оцет, 1 ч.л. магнезиев сулфат. Целината и плодовете се нарязват на ситно с кората, заливат се с водката и се слагат на слаб огън, без да се покриват с капак. След като омекнат, се прецеждат през цедка и се правят на пюре. Към него се добавят оцетът и магнезиевият сулфат. Сутрин и вечер се пие по 1 ракиена чашка водка с 1 ч.л. от получената смес в нея.

l При брадавици се смесват 4 с.л. оцет и 1 с.л. сол. Брадавиците се мажат по няколко пъти на ден по-дълго време.

l При разширени вени сутрин и вечер се правят разтривки с неразреден оцет. Може да се завие кракът с напоен в оцет плат и отгоре пешкир. Чака се 30 минути в легнало положение. Ако се прави сутрин и вечер, за 4-6 седмици болките изчезват. Взема се и вътрешно - сутрин по 1 чаша вода с оцет и мед по основната рецепта.

l При виене на свят се пие сутрин и вечер преди ядене в продължение на 4-6 месеца по 1 чаша от основната смес на оцет и мед.

l При гъбички по ходилата няколко пъти през деня се мажат с неразреден оцет. Носят се само памучни чорапи. За нощта се обуват други, напоени с вода и оцет в съотношение 4:1 и изстискани.

l При зъбобол редовно по време на хранене се пие напитката с оцет и мед. При рани на венците и при зъболекарска обработка се пие само оцетът.

l За отслабване на всяко хранене се пие по 1 чаша вода с 2 ч.л. ябълков оцет на бавни глътки.

l При детска кашлица се сипват 3 с.л. оцет в 1/2 чаша мед. От него детето яде 3-4 пъти на ден по 1 ч.л.

l При лошо храносмилане всеки ден се пият 1-3 чаши воден разтвор на ябълков оцет.

l При диария, ако не е от инфекция, първо се изяждат 1-2 настъргани ябълки и се пият до 6 чаши вода с по 1 ч.л. ябълков оцет.

l При нервен тик всеки следобед се пие 1/2 чаша вода със сок от 1/2 грейпфрут или портокал и 1 ч.л. оцет.

l При изгаряне мястото се облива с разреден ябълков оцет, който го дезинфекцира и охлажда.

l При отслабване на паметта всеки ден се пие по 1 чаша вода с оцет и мед в съотношение 2:1.

l При рани три пъти на ден се пие по чаша разреден оцет с мед.

l При растежение на мускул се прави компрес и обвиване с ябълков оцет. Компресът се държи 5-10 минути, след време се повтаря.

l При слънчево изгаряне поразената кожа се облива с разреден оцет. Прави се и компрес. Във ваната за къпане се изливат 2 чаши оцет.

l При ухапване на насекоми мястото веднага се маже с оцета и след няколко минути отново.

l При шум в ушите 3 пъти на ден се пие от напитката от разреден оцет и мед.