Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бургаският окръжен съд отказа да го върне на Турция, там го смятат за член на ПКК.

 На 19 г. пише статии в защита на своето малцинство и получава политическо убежище във Франция.

На 17 юни т.г. 42-годишният френски гражданин с турска националност от кюрдски произход Микаил Алмис каца на летище Бургас.

Пристига с чартърен полет заедно със свой приятел, с когото планират почивка в Слънчев бряг. Алмис обаче така и не стига до морето, тъй като е задържан още на граничното КПП.

Властите на бургаското летище действат рутинно - срещу Алмис е издадена европейска заповед за арест, тъй като той се издирва от Интерпол.

На 21 юни Алмис пробва да замени задържането си с по-лека мярка за неотклонение.

На заседание в Бургаския окръжен съд адвокатът му Владимир Иванов от столичната кантора “Георгиев, Тодоров & Ко” пледира за мярка “подписка”, която Алмис да изтърпи на адреса си във Франция.

Искането на адвоката звучи почти еретично за българския съд.

Подобна практика в България досега не се е прилагала, но във Франция има такива случаи, коментира пред “168 часа” адвокат Иванов, който е член и на Парижката адвокатска колегия.

Според юриста клиентът му живеел във Франция вече 22 години, имал собствен апартамент и работа. От стъпването си на българска земя обаче 42-годишният мъж остава зад решетките.

Бургаският окръжен съд му налага 25-дневно задържане до същинското дело за екстрадиция. Поради неправилно изчисляване на срока арестът на Алмис на практика е удължен с още три дни. Вместо датата на ареста му на летището прокуратурата взема датата на първото дело за мярката на Алмис в съда, за да изчисли срока за задържане. Същинското дело за екстрадиция се гледа на 25 юли в Бургаския окръжен съд. В залата присъстват френският консул и заместник-консулът на Република Турция. Магистратите отказват да предадат Алмис на турските власти.

Решението обаче можеше да бъде протестирано от прокуратурата и тогава делото трябваше се гледа в Апелативния съд идната седмица. Това обаче не се случи. И така Алмис няма да бъде екстрадиран и трябваше да бъде освободен на 1 август, но властите го пуснаха ден по-късно - на 2 август.

Кой е Микаил Алмис, какви са смущаващите факти около него и каква е съдебната система на Турция, относно екстрадирането на хора, четете в хартиеното издание на "168 часа".