Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Маестро Федерер не успя да се пребори с болката, топспортисти се уплашиха от

вируса зика.

Южна Корея плаче! Красивото й цвете Ли Го-им няма да участва на олимпийските игри. Тежка контузия я извади от отбора по спортна гимнастика и нанесе жесток удар в сърцето на цялата нация.

15-годишната ученичка е истински национален символ. Тя е млада, чаровна и гладна за успехи. По време на една от последните тренировки преди началото на игрите състезателката на прескок падна лошо и получи фрактура на лявата ръка. Лекарите са безсилни да помогнат, а южнокорейците са отчаяни, че няма да пратят най-младия си състезател в олимпийския отбор на игрите в Рио. Ли Го-им е млада и тепърва ще има възможност да се доказва на световни първенства и олимпиади. Такъв шанс обаче няма да получат други спортисти, които с присъствието си трябваше да придадат блясък на олимпийските игри. Най-яркият представител на отбора с големите отсъстващи от олимпиадата със сигурност е тенисистът Роджър Федерер.

Швейцарският Маестро от години демонстрира всички онези качества, които би трябвало да са основните стълбове на олимпийските игри – силен спортен дух, спортсменство и благородство. Федерер ги умееше тези работи и затова хората по целия свят го обичат толкова много. Чакаха го с огромно нетърпение и в Рио, където сякаш му беше запазено място на олимпийския връх. Съдбата обаче имаше други планове. Той така и не успя да се възстанови от сложната операция на коляното. Рехабилитаторът му го изкара на корта, но без успех. Свикналият да печели всички битки в тениса спортист този път трябваше да развее бялото знаме.

Неговото оправдание за отсъствието е желязно, но какво да кажем за далеч по-младия му колега Ник Кириос. Смятаният за една от големите надежди австралийски скандалджия е в тежък конфликт с родната си тенис федерация и по тази причина не е навит да защитава интересите на „кенгурутата” на олимпиадата. Негови колеги на корта пък предпочетоха да съберат малко сили по средата на тежкия сезон, явно пренебрегвайки възможността да окичат олимпийското злато на гърдите си. Подобни кръшкачи са Томаш Бердих и Милош Раонич. Двамата обявиха, че се притесняват от вируса зика, но на всички е ясно, че имат нужда да презаредят батериите преди тежките и доходоносни турнири, които ги очакват.

Любимецът на жените Рафаел Надал също е на кантар. Великият испански тенисист така и не успява да се възстанови от контузията на лявата си ръка, без която не може нито в живота, нито на корта. Бременната Виктория Азаренка и номер 5 в световната ранглиста Симона Халеп също ще си останат да гледат олимпиадата на домашните си телевизори. И все пак в световния тенис има достатъчно големи имена, които ще защитят блясъка на олимпиадата.

Южнокорейците, за които стана въпрос, също имат богат набор от страхотни спортисти, но едва ли ще могат да преглътнат загубата на олимпийския шампион по спортна гимнастика на прескок Ян Хак-сон. Световният първенец в дисциплината през 2011 и 2013 г. направи и невъзможното да се отърве от неприятна контузия в ахилеса, но не сполучи.

Напълно здрава е двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева, но пак няма да я има на игрите в Рио, за да опита да спечели трети златен медал. Легендарната лекоатлетка падна жертва на мащабния допинг заговор в нейната родина, заради който целият руски отбор по лека атлетика беше наказан да не участва на игрите в Рио. Исинбаева реши да не се предава, надявайки се да се опре на собствената си известност и авторитет, но в крайна сметка тя загуби битката с Международната федерация по лека атлетика.

„Чудото не се случи. Не пожелаха да направят изключение заради мен”, проплака шампионката в овчарския скок.

Доста по-хладнокръвни и пресметливи се оказаха най-добрите голфъри в света. Абсолютно всички звезди като Джейсън Дей (Авл), Дъстин Джонсън (САЩ), Рори Макилрой (С. Ирландия), Шейн Лоури (Ейре) и Адам Скот си направиха пас на поканата да се явят на олимпиадата. Големите в този уж много аристократичен спорт се уплашиха от вируса зика, а и прецениха, че с присъствието си на частните турнири ще спечелят многократно повече, отколкото на олимпиадата. Спортната общественост се възмути от това пренебрежение към най-големия спортен турнир в света и се запита дали въобще голфът трябва да е част от олимпийското семейство.

Колоезденото си е бетонирано там, въпреки че и този спорт ще бъде лишен от звезди като Алберто Контадор (Исп) и Тибо Пино (Фр), които са контузени. Някои от техните колеги също си измислиха различни болежки само и само да не въртят педали по бразилските шосета.

Добрата новина за България е, че отиваме на олимпиадата с всичко що-годе читаво. 51 наши спортисти ще защитават честта на родината и поне до този момент нито един не се е оплакъл от физическо или психическо неразположение. Въпросът сега е дали напълно здравите ни спортисти са и достатъчно добре тренирани, за да донесат медали за страната ни, или просто ще си направят една вълнуваща екскурзия до слънчева Бразилия