Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 80 мъртви делфина това лято шокираха туристите по родните плажове и разгневиха няколко екологични организации в страната.

Ето как звучи черната статистика само за един ден според сдружение "Да запазим Корал":

"Mъртвите делфинчета от днес, 13 юли - 2 на плаж Корал и 1 на Силистар, 1 на Северния плаж Приморско, 1 на мидения плаж Лозенец и 1 в залива северно от Арапя, 1 на Ахтопол, 1 на Иракли, 1 на Маслен нос, 3 на Велека, 1 на Смокиня, 1 на плаж Липите, 1 на Камчийски пясъци, 1 на Каваците, 1 на Дюни... За един и същи ден почти на всеки плаж по 150 км протежение на морската ивица."

Известната ивица Корал се е превърнала в гробище за делфини

Деца копаят ями и заравят мъртвите бозайници, повечето са малки. Еколози поискаха спешна намеса в сигнал до Бойко Борисов, получиха среща очи в очи, а заедно с нея и уверение от премиера, че ще има забрана за риболов в местата с по-голяма популация на делфини.

Ще забраним риболова в тези места,

съобщи след срещата земеделският министър Десислава Танева.

Районите ще са уточнени според данните на МОСВ. Забранителната заповед за улов ще бъде представена и на органите за Граничен контрол и МВР, които оказват подкрепа при извършването на контрол. Работна група изготвя промените в Закона за рибарството и аквакултурите и те ще бъдат обсъдени с неправителствения сектор. Най-важното е ограничаването на различните видове риболов, които нарушават биологичното разнообразие. С новия закон рибарите ще трябва да оборудват мрежите си с акустични устройства.

На запитване на "168 часа" от МОСВ отговориха, че забранените райони ще бъдат определени от земеделското министерство и ИАРА. Ще използват наличните данни за разпространение на популациите на калкан и експертизата на Института за рибни ресурси при БАН.

Бързата реакция на институциите

възрадва част от еколозите, но пък отключи гневна реакция у рибари, представители на рибопреработвателния сектор и алтернативни природозащитници. Те организираха кръгла маса за измирането на делфините в Черно море в Бургас, на която поканиха премиера и ресорните министри.

"Несериозно е да се иска забрана за риболов в определени зони. Рибата има миграционна памет, но при военни учения е принудена да бяга навътре в морето. За рибарите делфините са полезни, тъй като подгонват рибата към брега. Така помагат на рибарите", казва Аспарух Карастоянов, председател на НПО "Черноморска изследователска програма "Ной".

Пред "168 часа" той разкри, че само преди дни

от "Ной" обявили награда в размер на 2000 лв. за рибар, който успее да улови делфин в мрежа.

Целта била да поставят устройство за проследяване върху перките на делфина.

"Никой няма полза от противопоставяне на риболовци и еколози, но не можем да позволим да се дава приоритет на некомпетентни мнения. Морският риболов не е причината за намаляване на популацията на делфините или за повишената им смъртност. Не може да се вменява вина на един бранш, в който работят 10 хил. души, заяви д-р Йордан Господинов, шеф на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ Фиш".

"Няма рибарска интервенция в смъртта на делфините Първата причина е естествената смърт, след което са военните учения, които във всички случаи създават проблеми в Черно море. Забраната за улов на определени места няма да реши въпроса, напротив, ще е трудно с контрола и ще увеличи разходите. Първо трябва да погледнем колко са рибарите, имаме Координационен център, който наблюдава движението на лодките, така че няма място за притеснение", коментира известният рибар от Царево Георги Пейчев.

Доста по-директен в позицията си е председателят на Национална асоциация "Българско Черноморие" Димитър Канариев:

"Настояваме да се прекратят опитите на зелената мафия за намеса в някои индустрии и да се преустанови финансирането на екоорганизациите от бюджета и им се предоставят обществени поръчки по определяне, картиране на зоните и преброяване на видовете в Черно море."

Според него Министерствата на екологията и на земеделието не трябва да базират решенията си на становището на екологични организации,

които имат пряк интерес и стоят на пътя на финансовите потоци,

а да се търси мнението на независими и компетентни експерти.

"Изключително е трудно делфинът да бъде хванат на мрежи, може със зъбите си да разкъса и по-дебела мрежа от обикновените рибарски. Те не ловуват на такава дълбочина, на каквато се спускат калканските мрежи, това прави несъстоятелно обвинението, че масовата смърт е следствие от ловуването на калкан", смята Димитър Янчев, шеф на рибарското сдружение "Морски сговор".

Негови колеги допълват, че калкан се лови до края на март, а масовият мор на делфините е през лятото.

Срещу основната версия на еколозите представителите на рибарския бранш вадят 4 алтернативни.

Първата от тях е свързана с провеждани в Черно море учения. Според капитан далечно плаване Аспарух Карастоянов проблемът с мъртвите делфини не следва да бъде представян емоционално и заблуждаващо, визирайки срещата на екоорганизациите с премиера Борисов.

Дискусиите трябва да се аргументират с научни доказателства, убеден е капитанът.

През 2014-2015 г. "Черноморска изследователска програма "Ной", заедно с партньори от няколко държави, прави цялостно картиране на местообитанията на китоподобните в българската зона в Черно море. "По време на нашето изследване направихме 4 пъти облитане със самолет на целия Черноморски регион от 34 хиляди кв.м., както и 3 обиколки с кораб.

Има достатъчно

научен материал

за смъртоностното

влияние на сонарите

върху китоподобните бозайници.

Съществува пряка връзка между опитите на делфините да излязат на брега, единствено и само за да успеят да се спасят от поразяващото действие на сонарите, причиняващо загуба на ориентация и мозъчни кръвоизливи на китоподобните", обяснява Аспарух Карастоянов.

Пред екип на "168 часа" той показа снимки на два мъртви делфина - един в САЩ и един в България, чиито травми са сходни и според експерти са причинени от мозъчни кръвоизливи вследствие на сонарите.

В подкрепа на тази версия е черната статистика от 2012 г., когато на брега са изхвърлени труповете на 122 китоподобни. Тогава освен традиционното "Бриз" се е провело и тактическо учение с бойни стрелби Шабла - 2012, а край бреговете на Румъния - тренировка на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море Blackseafor.

Рибарят Димитър Янчев визира мнение на румънски еколози, че изплувалите у нас трупове са на делфини, намерили смъртта си край остров Змеене. Изводът е бил направен по степента на разлагане на делфиновите тела и преглед на теченията и вълненията в морето. На украинския остров имало военна база близо до границата й с Румъния.

Другата версия е, че масовата смърт на делфините е резултат от методиките и съоръженията за проучване залежите на нефт и газ в морето. Факт е обаче, че проучвания липсват и на практика това остава само в сферата на предположенията.

Търсете причината в естествения подбор, повечето намерени

трупове са на съвсем

малки делфинчета,

не е изключено да не са оцелели веднага след раждането си, казват несебърски рибари.

Според есперти от "Ной" смъртта на множество малки делфинчета от вида "морска свиня" (муткур) може да се дължи на промяна на местообитанията на по-големия вид афала, който нападат малките на морската свиня. Сред останалите причини е липсата на рибен ресурс в Черно море, както и огромната популация на медузите, които изяждайки планктона, нарушават хранителната верига.

Става дума за мекотелото Ктенофора Мнемиопсис Лейди, "внесено" от Атлантика още преди трийсетина години.

В години с топли зими като последните популацията драстично се увеличава

"Нямате представа какво огромно количество хайвер унищожава само една медуза. Нашият консорцум съобщи пръв за този проблем още м.г. Ние знаем как да се ловят медузите, дори в момента работим по проект за цялостното решаване на въпроса", коментират от "Ной".

Замърсяването на Черно море от реки, които се вливат в него, също е вероятна причина за мора по делфините, допълват експерти.

"Не е редно, нито сериозно да се хвърлят необосновани обвинения кой и защо е виновен, преди да сме разбрали истинската причина", коментира шефката на РИОСВ Бургас Тонка Атанасова. Според нея е резонно всички държавни институции като РИОСВ, ИАРА и Институтът по океанология да обединят данни и изследвания, за да разберат причината за измирането на делфините.

По-задълбочено изследване е един от акцентите и в подготвяното от рибарите открито писмо до премиера.

Ще УпризовемФ "Зелени Балкани" и другите екоорганизации да ангажират своите колеги от Румъния, Украйна, Русия, Турция и Грузия да окажат натиск върху правителствата си, за да се направи едно сериозно изследване на Черно море и се установят истинските проблеми, смятат представителите на бранша.

По данни на програмата "Ной" през 2009 г. откритите мъртви делфини са 34, през 2010-а - 44, 2011-а - 28, пикът е през 2012 г. - 122, 2013 г. - 59, а през 2014 г. - 35 мъртви делфина.

"Установяването на причините за смъртта на делфините в тези случаи е трудно, тъй като намерените екземпляри са били в

напреднал стадий на разлагане и не може да се вземат проби за изследване

и да се направят аутопсии", коментират от МОСВ.

Официалната скала на Medditerian Database of Cetacean Strandings (MEDACES) определя състоянието на телата в степени от 1 до 5, като в степен 1 екземплярите са все още живи, а в степен 5 са тези в най-тежка фаза на разлагане.

"Досега няма намерени годни за аутопсия мъртви делфини и затова от екземплярите се снемат единствено морфологични белези. Без извършване на аутопсии не могат да се определят факторите, оказали се фатални за бозайниците. Евентуалните причини за смъртността са само предполагаеми. За да се направят пълни аутопсионни изследвания, делфинът трябва да бъде намерен до 24 ч. след смъртта, което би позволило да се извършат високоспециализирани изследвания", твърдят експертите от екоминистерството.