Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турция след преврата се води истинска война срещу светски настроените хора, най-вече срещу интелигенцията, срещу войнството на словото. Тя сега навлезе в най-ожесточената си фаза, но се води от години. Само в сряда бяха арестувани 47 журналисти. В началото на седмицата бяха задържани други 50.

Вероятно идва ред и на писателите.

“Турция може да се срине. Президентът Реджеп Тайип Ердоган е виновен за несигурния климат....

Страхувам се от възобновяването на гражданската война През 1970 г. по улиците на моя Истанбул станахме свидетели на реален конфликт между хората от ляво и онези от дясно.

Всеки над 35-годишна възраст пази ужасните спомени от този период и никога не иска да се върнат“, написа в италианския в. "Република“ носителят на Нобелова награда за литература Орхан Памук преди половин година.

Там известният турски писател казваше също: „Притеснен съм за Турция, защото знам, че в края на краищата Ердоган иска да управлява сам на всяка цена. Той не иска да споделя властта.“

Пророчески думи

Днес противостоенето в Турция е по оста на ислямизма и светското начало, провъзгласено от Ататюрк, не по тази ляво-дясно. За такива политически глезотии изобщо вече не става дума. Там има „две нации”, които не говорят един език. И онзи реален конфликт от 70-те изглежда нереално наивен пред днешния.

Орхан Памук е поканен на четвъртото издание на Софийския литературен фестивал през декември тази година, посветено на турската литература. Приел е да гостува в България обаче преди преврата, преди извънредното положение.

Много вероятно е да не дойде, защото

нобеловият лауреат е изявен критик на турския президент Ердоган. И не се знае какво ще му се случи дотогава. Както и не е ясно нищо, свързано с Турция. Извънредното положение след опита за преврат е само последният инструмент във войната срещу интелигенцията и светската държава.

Неотдавна Орхан Памук би тревога срещу надигащата се вълна от репресии срещу видни интелектуалци и призова Европа за помощ. Той алармира чрез анкарският в. "Хюриет". че Турция използва обвиненията за обида на президента Реджеп Тайип Ердоган за сплашване на противниците си и запушване устата на инакомислещите.

През май Памук призова лидерите на Европа да предприемат по-твърда линия спрямо Анкара , за да подкрепят свободата на словото в Турция. Никой не го чу, разбира се.

Брюксел дори и

сега е смирен като

благородна девица

Тези дни говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че Европейският съюз ще продължи да работи по споразумението за безвизов режим с Турция, независимо от решението на Анкара да замрази действието на Европейската конвенция за правата на човека.

Е, Жан Клод Юнкер заяви, че при връщане на смъртното наказание преговорите за влизане в ЕС ще бъдат незабавно прекратени.

„Не знам дали Ердоган не използва това, за да заплаши, за да пристисне интелектуалците, инакомислещите в страната. Защото

все още не знаем кой

ще влезе в затвора сега

Мисля че сега репресиите ще са много по-жестоки. Ердоган ще стане по-силен и ще обвини всички опозиционно настроени” , направи оценка журналистката Дилек Дундар веднага след опита за военен преврат.

След неуспешния пуч и последвалите масови репресии гласът на Орхан Памук не се чу цяла седмица. Едва в началото на настоящата се появи първата му реакция. Доста по-умерена от цитираните в началото негови думи. Може би е усетил, че този път наистина е опасно.

„Военният преврат

не е правилният избор

за решаване на проблемите в Турция, каза носителят на Нобелова награда, цитиран от онлайн изданието на албански език „Алмакос“. -

Той сподели, че е човек, който напълно вярва в демокрацията. Уточни, че поради много и различни причини обаче има своите резерви и е критичен към сегашното правителство на управляващата Партия на справедливостта и развитието. „Въпреки това, искам ясно да кажа, че военни преврати никога и в никакъв случай не са решения за проблемите на Турция.

Какво казва Елиф Шафак и какво коментират хората в социалните мрежи, четете в хартиеното издание