Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Планини от разкъсани черни чували със смет от Италия са разтоварени в края на миналия месец във Варна
Планини от разкъсани черни чували със смет от Италия са разтоварени в края на миналия месец във Варна

Боклукът от Италия е в България, въпреки държавните уверения, че няма да го има.

Скандалът с боклука от Италия е поредната възмутителна история, която се вихри по българските ширини. След като днес министър Ивелина Василева категорично и публично заяви, че нито има, нито ще бъде докарван боклук от Италия, който да се складира във Варна, се оказа, че истината е съвсем различна.

Ето какво алармира общинският съветник Януарий Вичев:

На 29.06.т.г., получих сигнал придружен от снимки на моя близка за това, че на Пристанище Одесос, на стария канал от страната на града, само на един километър от Катедралния храм на гр. Варна се разтоварват кораби от Италия с тонове боклук балирани в черни, разкъсани от пътя бали, като миризмата се носи към града, а имало и дългосрочен договор за внасяне на боклук от Италия и т.н.

Тогава помислих, че това е нещо еднократно и посъветвах да се сезират незабавно компетентните държавни органи – РИОСВ/МОСВ, РЗИ, Областна управа, община и т.н, които да прекратят това и наложат санкции.

Днес с възмущение разбрах, че се касае за нещо дългосрочно и много добре организирано, а именно Варненска област да поеме целия проблемен боклук на Сицилианските градове - Палермо и Неапол ( по данни с население над милион и половина души), а нашия министър на МОСВ Ив. Василева е заявила преди малко, че било позволено да се внасят отпадъци за преработка от Италия !

Това за мен е едно абсолютно неадекватно и безотговорно изказване на властта !?

Призовавам екологичните сдружения, както и обществените организации и политическите партии в гр. Варна да се противопоставим на това нашия регион да се превърне в сметището на „Коза ностра“!

Това което мога да направя като общински съветник е да поискам писмено от Председателя на Общински съвет - Варна да се свика спешно заседание по въпроса на Вр.К „Опазване и възпроизводство на околната среда“, с копие до Кмета на Община Варна, Областен управител, РИОСВ – Варна и РЗИ – Варна.

Припомняме, че днес след информация на "24часа", в която се преразказва материал от италианско издание за складиране на боклук от два града във Варна, областният управител Стоян Пасев разясни, че няма представа за какво иде реч. В ранния следобед днес шефът на РИОСВ - Варна, обеща да провери информацията по казуса. Кметът Иван Портних заяви, че на общинско ниво няма нищо общо със сметта от Италия, но не изключи частна фирма да се занимава с тази дейност.

Търговията със смет е част от икономическото общуване в ЕС. България се присъединява към него презд 2006 г. През миналата година при откриването на най-новата инсталация на циментовия завод в Девня собствениците му обясниха, че могат да изгарят боклуци, повече от българските. Те се похвалиха, че вече имат сключени договори с няколко общини.

Проблемът в случая е не в самата търговия със смет, а дали тя се провежда под регламента на ЕС за това. Част от условията е определен начин на докарване, съхранение и унищожаване.

Това, според снимките, с които "168часа" разполага, транспортирането и съхранението на въпросните отпадъци, едва ли отговаря на изискванията.