Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Цонев, как тълкувате събитията в Турция?
- Иницииран преврат на Ердоган, за да заздрави властта си и за да започне репресии, с които ще отстрани политическите си противници.
- Какви са аргументите ви?
- По самото поведение на превратаджиите си личеше, че изобщо не знаят къде се намират. Турската армия е една от най-силните. Военните няма да позволят да ги събличат, да им спират танковете, това не е нормално.
- А самолетът, който е могъл да свали самолета на Ердоган и не го е направил?
- И това. Изобщо цялото поведение на армията беше много нелогично. Ръководител на преврат може да е само шефът на Генщаба или командващият армията, няма друг вариант. В случая се пусна информация за някакъв ръководител, който е на 1000 км от Турция, на място е пенсиониран генерал. Несериозно е.
- Как ще коментирате поведението на европейските лидери и на американския държавен секретар?
- Като много странно. Тезата им бе, че трябва да се запазят демократично избраното правителство и президент, а те водят война срещу част от населението. Това е същият “демократ”, който заплашва Европа, че ако не направи каквото той иска, ще направи еди какво си. И сега, когато започнаха репресиите, Европа се усети.
- Кои бяха подозрителните моменти в преврата?
- Примерно изборът на време. Обикновено се прави, когато ще има най-малка съпротива - най-често между 3 и 6 сутринта. Второ, в Мармарис се спускат, когато той си е тръгнал. Трето, нападат се медии, които са против Ердоган. Четвърто, военен преврат се прави, като се арестуват премиерът, президентът и се слага ред в държавата, в случая те свободно се движеха. Пето, тези, които излязоха на улицата да подкрепят Ердоган, бяха много добре организирани. Освен това да викаш невъоръжени хора да се противопоставят на въоръжени, е много съмнително. Само един взвод можеше да ликвидира половината Инстанбул. Затова мисля, че е една много лошо скроена и режисирана театрална постановка. Винаги диктаторите организират подобни преврати срещу себе си.