Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Този преврат е благословия от Аллах, защото ще ни позволи да прочистим армията от метежници", заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

И каза още:

Тези, които са планирали опита за преврат ще платят най-високата цена и ще отговорят за това предателство.

Ердоган заяви, че е бил в Мармарис по време на случилото се , а хотелът му е бил бомбардиран веднага, след като го е напуснал за Истанбул. 

Тази нощ в Турция имаше опит за държавен преврат. Въпреки първоначалните си успехи метежниците бяха принудени да отстъпят. Стотици войници от турските въоръжени сили са били арестувани по цялата страна след опита за преврат, за който правителството смята, че е предизвикан от последователите на базирания в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен. Турски чиновник е съобщил, че 29 полковници и 5 генерала са били премахнати от постовете им. Най-малко 60 души са били убити по време на сблъсъците.

Президентът и правителството са начело“, пише в изявление, публикувано от посолството на Турция във Вашингтон и към ООН. „Турската армия не е изцяло въвлечена в опита за преврат. Той е бил извършен от клика във въоръжените ни сили и е получила заслужен отговор от нацията“, пише още там.

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм е благодарил на лидерите на трите опозиционни партии за това, че са подкрепили демокрацията в страната и са застанали редом до правителството срещу групата войници, опитали се да извършат преврат.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи тази сутрин, че няма да напусне летище „Ататюрк“ в Истанбул докато ситуацията в страната не се нормализира.