Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Посттравматичен стрес и срам заради обвинението в сексуален тормоз тласнали Мика Джонсън да воюва с белите

Мика Джонсън, който уби петима полицаи и рани седем по време на мирен протест срещу бруталните действия на полицията в Далас, бил неудовлетворен от службата си като резервист в армията.

Върнат е от Афганистан заради оплакване за сексуален тормоз от негова колежка през 2014 г. Преди да замине за района на конфликта, бил приветлив с околните, но след това се затворил в себе. Майка му твърди, че мечтаел да бъде полицай.

25-годишният мъж не се интересувал от политика, но страницата му във фейсбук показва, че е харесвал паравоенни групи на чернокожи. Преди разстрела му от полицейски робот той изписва с кръвта си на стената мото на една от тези радикални организации.

– Партия на черните рокери за освобождение (BRLP). Тя не е сред групите, организирали мирния протест.

Родителите на Мика Джонсън са разведени и той живеел с майка си други членове на семейството в кирпичена двуетажна къща в предградието Мескуит, където играел баскетбол с часове. Завършва средното училище и посещава курсове за резервисти според представители на училището. Шарън Картър, съседка на Джонсън, казва, че го е виждала в работни военни дрехи след обучението, но никога не е бил въоръжен. “Не съм говорила с него. Пазеше се”, казва Картър. Роднина на Мика Джонсън го хвали в страницата му във фейсбук за рождения му ден през 2014 г. Нарича го “забавен, любящ, разбиращ...”. След убийството му друг негов близък публикува във фейсбук, че родителите му плакали при новината, че е извършил престъпление. Никога не е бил осъждан.

Приятелят му Израел Купър също не може да повярва в кървавата драма. Той си спомня, че са играли баскетбол в парка край дома им. “Беше навън осем часа. Харесваше му, сякаш това бе работата му. Той не одобряваше насилието”, споделя Купър пред „Дейли бийст”.

Според www.reddit.com у Мика Джонсън настъпва прелом след уволнението му от военната служба в Афганистан. “Стана затворен в себе си, не искаше да говори с хората, вече не вярваше в Господ” – разказва Майртъл Букър, семеен приятел, пред “Далас морнинг нюз”. Той не е единственият, който описва коренната промяна у върналия се от война Мика. Обичайното обяснение в такива случаи е посттравматичен стрес, както повечето ветерани, които се връщат в родината след по-дълъг престой в горещи точки. Според бивш военен от Афганистан Джонсън страдал заради срама от връщането си по обвинението за сексуален тормоз.

“Всички знаехме, че беше перверзен тип, който бе хванат да краде панталонките на момичетата”, казва бившият военнослужещ в пост във фейсбук след кървавия инцидент в Далас.

“Мика Джонсън е обвинен в сексуален тормоз на шестия месец от службата си в Афганистан. Върнат е в Америка по морални причини”, разказва пред в. “Гардиън” военният му адвокат Брадфорд Глендънинг. Според съдебния иск на жертвата той се нуждаел от „психиатрична помощ” и тя настоявала за защита на себе си и семейството си от Джонсън „където и да отидат”. На Джонсън му е разпоредено да избягва всякакъв контакт с нея. Адвокат Глендънинг твърди, че в случаи на сексуален тормоз обикновено нещата се решавали с консултации, а не с директно отстраняване от армията, но Мика явно е бил „черната овца” във взвода. Според адвоката му той не е извършил сексуално насилие, а словесен тормоз.

Майкъл Браун и Ерик Гарнър, което дава енергия на възраждащите се черни освободителни движения. Мика Джонсън вижда нещо ново в тях и се решава да се присъедини към една от групите, които вярват във въоръжената съпротива срещу обществото на белите по-специално срещу полицията, смята майка му Дейлфин, цитирана от „Дейли бийст”. Страницата му във фейсбук показва, че е харесвал паравоенни групи, в това число Африкано-американското общество за защита и партия “Нова черна пантера”, основани в Далас, съобщи “Гардиън”. На една от снимките си той е облечен в дашики, колоритна дреха за мъже, разпространена в Западна Африка, и вдига юмрук при думите „черна власт”, а гривната му е в червено, черно и зелено като панафриканското знаме, символ на освобождението на черните. При обиска на дома на Джонсън след смъртта му полицаите намират материали за направа на бомба, бронежилетка, пушки, муниции и списание за бойни тактики. Шефът на полицията в Далас Дейвид О’Браун казва, че преди да бъде разстрелян по време на няколкочасовите преговори, тъмнокожият стрелец е заявил, че действа сам и не принадлежи към никаква организация. Той обаче припомнил фаталния разстрел на чернокожи от полицията от офицери в Луизиана и Минесота, които станаха повод за протести на тъмнокожите в Далас и много други американски градове.

“Заподозреният заяви, че е обезпокоен от белите хора и искал да убива бели, предимно бели полицаи”, казва О’Браун.

Малко преди да застреля полицаите, Джонсън получава във фейсбук пост: “Прасето стреля и уби Aлтън Стърлинг в Батън Руж, Луизиана! Вие и аз знаем какво трябва да направим и аз нямам предвид протест, вдигане на много шум или присъствие на събрание. Време е да посетим Луизиана за барбекю!” Съобщението се приписва на д-р Мауриселм-Леи Милер.

Сред групите, които Джонсън е харесал във фейсбук, са и "Ислямска нация" и Партията на черните рокери за освобождение, която насажда омраза.

Според „Дейли бийст” Джонсън е влязъл в черния списък на някои от влиятелните движения на чернокожи.

заради неговата „нестабилност”. Той посещавал техни събития, въпреки че не бил техен член. Преди да се присъедини към една от организациите като член, съветник за конни надбягвания, бил помолен по телефона от мъж от района на Далас, участник в освободително движение, да наблюдава и провери Джонсън, за да се прецени възможността му за участие в групите на чернокожите активисти. Кен Мур от движението CBPM казва, че когато разбрал, че Джонсън е уволнен от армията за сексуален тормоз, решил, че не е подходящ за активист. Пред медиите Мур заявява, че не знае коя организация го е помолила да наблюдава Джонсън, но обаждането дошло от Окланд, Калифорния, където Партията на черните рокери за освобождение (BRLP) имат клон. Малик Шабаз, бивш лидер от движението на „черните пантери”, твърди, че Джонсън бил поставен в черния списък на освободителните движения на чернокожите в цялата страна. Той нито потвърждава, нито отрича, че Джонсън е искал да се присъедини към BRLP.

Преди да бъде ликвидиран от робот на полицията, Джонсън написва със собствената си кръв мистериозно криптирано съобщение.

С какво е свързано то четете в хартиеното издание на "168 часа".