Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Кръгът около председателя Близнаков претендира за 4,8 млн. лв. от продажбата на хотела в Сапарева баня. От 400 акционери на събранията се явявали не повече от 30 души.

Къде са изчезнали милиони от Дупнишката популярна каса? Това е задачата на разследващите, след като стана ясно, че стотици хора са вложили спестяванията си там, а тя фалира и не им ги върна. Преди дни приключи предварителната проверка на полицията и материалите са предадени на прокуратурата в Дупница.

"Наблюдаващият прокурор има срок до 30 август да се запознае с материалите. Те са много обемни - няколко папки, общо над 1800 страници. Той ще прецени дали има данни за извършено престъпление от общ характер, каква да е квалификацията му, дали и срещу кого да се повдига обвинение. Надявам се, че колегата ще приключи по-бързо, въпреки огромния обем информация, защото случаят е с висок обществен интерес", каза говорителят на Районна прокуратура-Дупница Емил Павлов.

До момента са подадени около 100 жалби на член-кооператори, които са дали парите си в касата срещу обещания за висока лихва.

Къде са отишли спестяванията им, тепърва ще се разследва. В молбата си до съда в Пловдив за обявяване в несъстоятелност от 1 април т.г., подадено от адвокат, се обяснява, че "Кредитно-спестовна кооперация Дупнишката популярна каса" е изпаднала в трайна невъзможност да функционира, защото не може да си събере вземанията от длъжници. Кооперацията се оплаква пред съда, че заради кризисната ситуация в банковата система през 2014 г. много член-кооператори предявили претенции за вноските си за кратко време.

Представен е списък с 229 кредитори с общ размер на вземанията от 4 128 722 лв.

Касата няма активи и имущество. Има публични задължения за данъци 14 400 лв. и 3400 лв. за осигуровки. Пасивите й през 2013 г. са били 2,5 млн. лв., а до март т.г. са достигнали 4,1 млн. лв. В молбата се обяснява още, че от 2010 г. до декември 2014 г. основната част от привлечения ресурс е предоставен на група член-кооператори. Целта била да ги инвестират в хотел "Съни вилидж" в Сапарева баня. Комплексът е на фирма "Съни термо", собственост на председателя на касата Георги Близнаков.

За построяването му през 2008 г. е теглен и кредит от "Банка Пиреос България" в размер на 850 хил. евро. Върната е само малка част от кредита - около 120 хил. евро. Заради остатъка от 730 хил. евро миналата година банката е предприела действия, за да си събере дълга.

Образувано е изпълнително дело и през юли 2015 г. в полза на финансовата институция е издадена заповед за изпълнение срещу "Съни термо" - друга фирма на Близнаков, срещу него и жена му като физически лица, съкооператорът им Георги Давков, като солидарен длъжник.

Междувременно съпругата на Близнаков - Ивона, която движи офиса на популярната каса, подава молба в съда за обявяване в несъстоятелност на фирмата на мъжа си "Съни термо". Оказва се, че през миналата година тя е отправила искане за откриване на производство по несъстоятелност заради даден заем от 13 хил. евро, който не й е бил върнат.

В производството по делото за фалита на фирмата в Благоевградския окръжен съд са предявени вземания от кредитори. Сред тях най-големият е Банка “Пиреос" с 1,5 млн. лв. От тях около 1,3 млн. са главница, а останалите - лихви и неустойки. При процедурата по несъстоятелността са предявени вземания от доста хора, които са платили авансово цялата сума или част от нея за покупко-продажба на апартаменти в хотела в Сапарева баня.

Назначеният синдик приема вземанията на десетина физически лица, които са сключили предварителни договори за покупко-продажба на недвижим имот.

Прието е и вземане на ЧЕЗ за неплатен ток по 26 фактури за 5300 лв., около 15 хил. лв. на община Сапарева баня и 13 500 лв. за НАП. Общата сума на приетите вземания е 1,9 млн. лв. Очаква продажбата на хотела, за да се удовлетворят кредиторите. Сред подадените искания да се наредят на опашката за получаване на суми от фирмата на Близнаков "Съни термо" е и съпругата му Ивона.

Тя претендира за около 1,5 млн. лв., които е предоставила на фирмата на мъжа си. Той пък бил дал паричен заем на фирмата си за 550 хил. лв. Синът им Сотир Близнаков настоява да получи 620 хил. лв. Баща и дъщеря Евгени и Миглена Драганови искат общо около 850 хил. лв. Анита Василева също подава искане за 404 хил. лв., а фирма “Ей Ем Ди” иска 508 хил. лв. Почти всички тези искания са на базата на сключени договори за покупко-продажба на апартаменти и неустойки по тях. Синдикът обаче отхвърля всички тези претенции на обща стойност 4,8 млн. лв. Мотивът за неприетите вземания е, че представените документи не доказват по несъмнен начин вземанията. Имало представени договори без дата, или пък само с един подпис, вносни бележки без основание за даване на парите. С това решение на синдика, което е вписано и в съда, категорично се отхвърля тезата, че парите на кооперацията са вложени в хотела.

Близнакови и останалите кредитори с по-големите суми са обжалвали, но жалбите им не са приети. Според наши източници семейството е твърдяло, че наистина хотелският комплекс е построен с парите от кооперацията, а банковият кредит бил малка част от вложените средства за строежа. Засега обаче те не могат да докажат категорично това.

Дали наистина липсващите над 4 млн. лв. от кооперацията са във фирмения хотел на Близнаков, или в негови лични имоти, не е ясно.

Част от член-кооператорите чак сега изразиха недоумение, че с техни пари е строен хотелският комплекс.

Те не знаели откъде идват високите лихви, които са получавали,

и са се надявали да получават и занапред.

Колко са били член-кооператорите за последните 4-5 г. и колко души са участвали в общите събрания четете в хартиеното издание на "168 часа".