Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рано сутринта на 9 юли няколко яки момчета блокират достъпа до паркинга на бившия къмпинг "Черноморец". Те паркират камион на входа и започват да ограждат паркинга, а десетки автомобили с туристи са принудени да се върнат обратно. Достъпът до малката плажна ивица е възможен само за летовници, които се придвижват пеша.

Оказва се, че част от територията на къмпинга, в която попадат паркингът и зелени площи, има нов стопанин. Това е фирма, в която участва бившият наемател на плажната ивица, известна като "Черноморец-изток", Нено Михалев.

От този сезон обаче плажът е с нови наематели - фирма "Аква Лидо", в която съдружници са предприемачите Борислав Иванов, Иван Караваев и Милен Янков.

"На мен ми се обади рано сутринта един от спасителите на плажа. Веднага позвънихме на тел. 112, дойде полиция. Състави предупредителни протоколи", коментира Борислав Иванов.

Екшънът на къмпинг

“Черноморец” става пред десетки руски туристи,

които ползват китната плажна ивица, тъй като имат апартаменти в няколко луксозни комплекса над къмпинга.

"Ние имаме сключен договор за наем с държавата, а някой се опитва да ни пречи", твърдят от "Аква Лидо".

Този път държавата в лицето на министър Николина Ангелкова реагира светкавично и прати проверка на място. В нея се включиха представители на областната администрация в Бургас и на Министерството на туризма.

На следващия ден достъпът до плажа на къмпинг

"Черноморец" бе свободен и безпрепятствен за туристите, съобщават от пресцентъра на Ангелкова.

Инспекцията показала, че е налице юридически спор между наемателя на плажа и собственика на земята до него.

Двете страни са се ангажирали той да бъде решен по съдебен път и да не се създават пречки за свободното достигане на туристите до морския бряг, заявяват от Министерството на туризма. Нещо повече - оттам изразяват готовност да реагират при всякакви сигнали за нередности на морските плажове и дори пускат телефон за оплаквания. Малкото плажче на територията на бившия соцкъмпинг

се очертава като една

от горещите зони

по родното море

Още преди пика на сезона там е изпратена проверка по сигнал, че в морето се излива тръба с мръсни води. Оказва се, че става дума за дъждовни, а не фекални води.

Въпреки привидното примирие, постигнато твърде бързо между нов и стар наемател, очакванията за друго ескалиране на напрежението там са съвсем логични.

Ситуацията в “Черноморец” разкрива един от конфликтните моменти, свързани с управлението на пясъчните ивици -

битката за излаз на море между "първа"

и "втора" линия

Тя има различни прояви в отделни точки на крайбрежието. Ако досегашният наемател губи позиции, той се опитва да овладее терена непосредствено зад плажа, за да може да се възползва от близостта - за да контролира достъпа или за да разработи доходоносен паркинг.

Подобна ситуация миналото лято се създаде край един от най-хубавите плажове - “Силистар”. Оказа се, че единственият приемлив път до ивицата минава през частен парцел, който собственикът е решил да превърне в паркинг.

Законът обаче е категоричен - достъпът до плажа трябва да бъде гарантиран не само за хората и колите им, а защото при необходимост дотам трябва да стигне линейка, пожарна или полицейска кола.

Битката между "първа" и "втора" линия има и друго измерение - в сблъсъка на интересите между наемателите на ивиците и тези, които държат базите за настаняване на туристи.

Стопаните на пясъка не се интересуват от това, че хотелиерите продават леглата си, рекламирайки ги с изгледи от морето, без да информират туриста, че плажуването всъщност не е безплатно удоволствие. Хотелиерите пък негодуват, че те правят големите инвестиции, а концесионерите без много разходи печелят от "техните" туристи.

Тази година чадър

с 2 шезлонга в

Слънчев бряг е 30 лв.

- колкото е нощувка в хотел средна ръка.

Обичайна гледка за курорта са дългите редици празни шезлонги, които започват от самите вълни, летовници, сбутани в тясната безплатна ивица, големите табели на видни места, които предупреждават за новата цена на удоволствието да се излегнеш в платената зона.

Пътеката към моста всъщност разделя Централния от Северния плаж в Слънчев бряг, които са с различни стопани. На тях, както и на третия плаж в комплекса - Южния, увеличението е едно и също - от 8 лв. за чадър и шезлонг през лятото на 2015 г. на 10 лв. сега.

Как е разделена дългата плажна ивица на Слънчев бряг четете в хартиеното издание на "168 часа".