Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Карат Очите в София с куршум в гърдите

Идвал “за хубаво” в София, без отделителна система

20 дни след след кървавия сблъсък в Слънчев бряг, при който несебърският бос Митьо Очите бе ранен тежко, а 46-годишният Александър Алексиев – убит, общественото внимание отново бе приковано към разтърсващите събития, а напрежението рязко се покачи като в часовете след инцидента.

Причината бе неочакван развой в две различни посоки. Късно вечерта на 27 юни, около 21.30 ч. при строги мерки за сигурност започна подготовка за транспортирането на Димитър Желязков до софийска болница.

43-годишният пациент бе качен в реанимобил на бургаската МБАЛ "Дева Мария", но подсигурен с реанимационен екип на държавната МБАЛ.

Линейката е следвана до София от няколко автомобила с верни до боса момчета.

Рискованото преместване отключи слухове, че състоянието на Желязков рязко се е влошило и затова е предприет ход "ва банк" с надежда по-добрата медицинска апаратура да го спаси от фатален изход. Иначе по време на престоя си в бургаската реанимация той е консултиран и от столични топспециалисти.

Истината е обаче, че от момента на стрелбата Митьо е между живота и смъртта. По-стабилните жизнени показатели през последната седмица се приемат като

медицинско чудо,

но не гарантират необратимо възстановяване. Необходими са поредица от интервенции, но лекарите не смеят да планират нищо, тъй като състоянието на пациента е твърде динамично. На практика ходовете в лечението му се решават ден за ден. До решението за преместване в София се стига след разговор с професор от урологичното отделение към Онкологичната болница в София. Но Желязков прекарва по-малко от половин денонощие там. Съгласието на топспециалиста не се оказва достатъчно,

за престоя на пациента е необходим цял екип,

а диагнозата му не е свързана с болницата, в която е приет.

Консултация на "168 часа" със специалист по здравен мениджмънт показа, че при спазване на законовия ред Желязков

не може да бъде местен

като предмет от болница в болница, това следва да бъде съпроводено от съответните документи – за приемане и изписване.

След "гредата" в Онкоболницата, близките му се опитват да го настанят в "Пирогов" и Александровска, но оттам отказват.

Във вторник следобед на сайта на УМБАЛ "Софиямед” се появи съобщение, че "по собствено желание

за болнично лечение бе приет Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите. Той постъпи в болницата от СБАЛ по онкология, София, и ще се лекува в Софиямед като частен пациент".

Според лекари огнестрелната рана в слабините е най-сериозният проблем за Желязков. Куршумът, според обвинението изстрелян от Георги Иванчев, е

поразил цялата отделителна система на 43-годишния мъж и е разкъсал пикочния мехур.

Диагнозата му обаче е политравматизъм, защото изненади могат да се очакват и от заседналия в гръдната кухина проектил. Според представената досега обвинителна теза той би трябвало да е изстрелян от плевенчанина Радослав Димитров.

Как спецполицаи арестуваха хората на Божо Кравата, четете в печатното издание на в. "168 часа