Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тъжното сбогуване на Ибрахимович, Кийн, Росицки, Касияс, Сърна.

Или го умееш, или не. Важи както за любовта, така и за футбола. Какво значение има на колко години си? Ветераните нямат нито силата, нито бързината на младите лъвчета. Но в никакъв случай не им се дават - компенсират с по-добро позициониране. А често и с по-пъргав ум.

Затова не е никак чудно, че цели 23-ма ветерани над 35 г. попаднаха в съставите на националните си отбори за европейското първенство във Франция. Разбира се, голяма част от тях са вратари. Доказано е, че на тази позиция възрастта не само не е порок, ами дори е значимо предимство.

Достатъчно е да споменем 38-годишния капитан на Италия Джанлуиджи Буфон, който заключи вратата си в ключовите двубои с Белгия, Швеция и Испания. И допусна попадение единствено в безсмисления за „скуадра адзура“ двубой срещу Ейре - загуба, чиято автентичност мнозина поставят под сериозно съмнение.

При това легендата Буфон далеч не е най-възрастният страж на Евро 2016.

Своеобразният приз се държи от 40-годишния унгарец Габор Кирай, който не изневери на вечния си сив и непретенциозен анцуг, с който пази във всеки мач. Кирай се превърна в най-възрастния играч в историята на континенталните шампионати, а отличните му изяви изведоха унгарците до осминафинал.

37-годишният му сънародник Золтан Гера отбеляза красиво попадение при 3:3 срещу Португалия и също се прибра у дома с високо вдигната глава. „Аз съм като виното. Ставам все по-добър с времето“, подчерта халфът, който още през 2004 г. бе трансфериран от „Ференцварош“ в „Уест Бромич“.

Фактите обаче показват, че това европейско определено не е турнирът на старите кучета. Очакванията към някои от тях бяха огромни, но в крайна сметка се оказаха непосилни.

Ерата на Златан Ибрахимович в шведския национален отбор приключи емоционално, но и безславно. 34-годишната суперзвезда постигна изключителни успехи на клубно ниво - шампион с „Аякс“, „Ювентус“, „Интер“, „Барселона“, „Милан“ и ПСЖ. И макар че 15-годишната му кариера в държавния тим включва 62 гола в 116 мача, Златан няма с какво да се похвали. Разбира се, той не притежава магическа пръчка, а шведите бяха твърде зависими от неговото вдъхновение.

Точно на Евро 2016 обаче Ибра сякаш се бе пенсионирал преждевременно. За трите мача в груповата фаза, той отправи един единствен удар. Трябва да отчетем, че самотната точка, спечелена срещу Ейре, дойде след негово центриране и автогол. Така Ибрахимович слезе от голямата сцена по тих и дори посредствен начин. Въпреки това сънародниците му винаги ще го боготворят.

Разочаровани си тръгнаха още няколко емблеми. Може би най-тъжно му е на хърватския капитан Дарио Сърна - футболист с неизчерпаема енергия въпреки 34-те си години. Да, Хърватия се представи блестящо в групата и дори я спечели след бляскава победа над вече детронирания шампион Испания. Скучната тактическа битка с Португалия на осминафиналите обаче бе загубена по възможно най-болезнения начин - с гол в края на продълженията. Това се оказа и последният мач на Сърна с шахматната фланелка. По време на надпреварата той се сбогува с баща си, а занапред желае да обърне повече внимание на семейството си. Във визитката му ще останат 134 мача и 22 гола от 2002 г. насам.

35-годишният Роби Кийн и 40-годшният вратар Шей Гивън бяха символите на Ейре, макар че реално не оставиха никакъв отпечатък по пътя до осминафиналите и при последвалото отпадане от домакина Франция. Те почти сигурно също ще кажат „край“ заедно с другите ветерани в състава - Джон О'Шей и Глен Уелън. Не е изненадващо, че този отбор бе най-възрастният от всички на финалите. А въпросните четирима играчи имат общо 462 мача за своята родина. За сравнение - стартовите 11 срещу „петлите“ могат да се похвалят със сбор от 316 двубоя...

Кийн, голмайстор №1 в историята с 67 попадения, винаги е гладен за игра. През последните три години обаче успя да опъне мрежата само веднъж, при това срещу Гибралтар. Що се отнася до Гивън, той вече се оттегли след Евро 2012, но не издържа и се завърна. Сегашната му роля на трети вратар обаче едва ли е по вкуса му.

Томаш Росицки (35) не успя да поведе Чехия към поне сносно представяне. Малкият Моцарт записа участие на петия си голям форум, но получи контузия при драматичното равенство срещу Хърватия (2:2) и нямаше как да помогне при разочароващото поражение с 0:2 от Турция. Очаква се съвсем скоро Росицки да се сбогува с националния отбор, същото вероятно ще стори и Петер Чех.

Двама 37-годишни - Анатоли Тимошчук и Вячеслав Шевчук, се изложиха здраво заедно с Украйна, който е най-слабият тим на първенството. 34-годишният капитан на Русия Василий Березуцки шокира Англия при равенството 1:1 в групите, но „сборная“ също разгневи привържениците си с безхарактерния си футбол. 35-годишният Икер Касияс остана резерва на Давид де Хеа, но и двамата страхотни вратари вече си опаковаха багажа заедно с останалите испанци. А легендата на Реал Мадрид вече оповести решението си - занапред „фуриите“ ще трябва да се справят без огромния му опит.

И все пак в топ 8 пробиха няколко стари пушки, които затвърдиха правилото за можещите и неможещите. Патрис Евра (35) е твърд титуляр в лявата зона на френската отбрана. Връстникът му Андреа Бардзали е част от непреодолимата италианска преграда пред Буфон. Батко им Рикардо Карвальо (38) се промъкна напред заедно с Португалия, въпреки че отборът не записа нито една победа от четири мача. А Ейдур Гудонсен (37) и останалите исландци участват в приказка, която ще се помни дълго.