Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вкарва теглото в норма и удължава живота

Хората опитват какво ли не, за да отслабнат. Но поддържането на добра форма и тегло не е само въпрос на диета. То е промяна в начина на живот – към повече движение (за да се подобри обмяната) и към постоянно контролирано хранене.
Чудесата на
“пулсиращото”
гладуване
“Пулсиращото гладуване” (по принципа ям - не ям - ям) е ограничаване на приема на храна през определени часове на деня или дни от седмицата. Повечето хора го правят, като се хранят нормално 5 дни в седмицата, а в останалите два поемат само 500-600 калории на ден. В резултат на това тялото гори мазнини вместо глюкоза.
Хората с наднормено тегло поемат неразумни количества нездравословни храни. Те обикновено изяждат големи порции преработени храни и телата им се адаптират към това, като използват захарта за основен източник на гориво. Но ензимите, които помагат на тялото им да изгаря мазнините, се объркват. Освен това така то се стимулира да превръща глюкозата в мазнини, тъй като калорийният прием е астрономически по-висок от калорийния разход. Тези хранителни навици водят до усложнения като диабет и сърдечни болести.
Постенето има много големи предимства за здравето, но ако се прави за дълъг период, води до умора и занижени умствени способности. Това е и причината експерти да препоръчват друг вид пост – “пулсиращо гладуване”. То покрива широк спектър от режими на хранене и гладуване. При тях приемът на калории се ограничава цялостно или частично през седмицата (най-често в режим 5:2 дни), през ден и дори всеки ден. Като се има предвид времето за сън, периодът на гладуване при този ритъм може да се удължи до 32-36 часа.
Третият и най-лесен вариант е да се намали времето, в което се приема храна, до, да речем, 8-часов период. Или пък, ако прекарвате 8 часа в сън, “ядете на пресекулки” в 8-10 от оставащите 16 часа в денонощието. Ето примерен график:
- 6 сутринта - кафе, чай, вода
- 11 часа - плодове
- 13 часа - обяд
- 19 часа - вечеря (месо и зеленчуци)
- 21 часа - късно ядене (ориз, овесени ядки)
Плодовете в 11 ч няма да позволят да падне нивото на кръвната захар. Яденето на по-голямата част от въглехидратите за деня преди лягане ще ви помогне да спите по-добре. Важното е
да не се яде нищо
в промеждутъците
– никакви бисквитки, ядки и газирани напитки.
“Пулсиращото гладуване” не е за всеки, така че не забравяйте да се консултирате с диетолог и лекар, преди да го пробвате.
Защо е добре да опитате?
При глад на пресекулки тялото привиква да използва мазнините, а не захарите като основен енергиен източник. Този режим регулира кръвното и лошия холестерол, предотвратява възпаления, диабет и сърдечни болести и пази мозъка до късна възраст.
Изследвания са показали, че периодичното гладуване подобрява метаболизма и предизвиква загуба на тегло. Неистовото желание за храна изчезва, щом тялото възвърне способността си да изгаря мазнини, а не захари като източник на енергия. И
няма да се нуждаете
от желязна воля
и самодисциплина, за да поддържате този режим. Да, ще огладнявате, но ще е в рамките на нормалното и ще се изненадате колко малко храна ще ви стига да се чувствате сити.
Логиката е проста: колкото по-малко глюкоза има в тялото, толкова повече мазнини трябва да бъдат изгорени от него, за да си достави нужната енергия. Движението на празен стомах също държи в режим на изгаряне на мазнини, така че добре е да се прави и гимнастиката преди хранене.
Нужни са няколко седмици, за да започне тялото да черпи енергия от мастните запаси. Щом веднъж достигнете оптималното тегло и нямате диабет, високо кръвно или наднормен холестерол, може да не се придържате толкова стриктно към режима. Но все пак добре е от време на време да го възобновявате, за да сте сигурни, че няма да се върнете отново към старите навици.
И накрая - “пулсиращото гладуване” удължава живота. Проучванията показват, че спад в приема на калории с 30-40% удължава живота с една трета или повече при много животни. Този феномен би трябвало да важи и за хората, но при тях такова изследване не може да се направи.