Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При 1170 жертви са разпознати само 62-ма нападатели.

Престъпниците, извършили многобройни сексуални посегателства срещу немкини в новогодишната нощ в Кьолн и други градове на Германия, са били окрилени от недостатъчната численост и от бездействието на полицията, гласи изводът от поверителен доклад на федералната полиция.

Предразполагащ фактор е било чувството за безнаказаност на нападателите, повечето от които емигранти. Действайки на големи групи, те смятали, че няма защо да се опасяват от сериозно криминално разследване. Друг изтъкнат в доклада фактор за тяхното поведение е “липсата на перспектива” у мнозина.

Докладът е от 42 страници и носи гриф “секретно”, но вестник “Ди велт” се добра до него. В документа експерти от федералната криминална полиция анализират причините за поведението на престъпниците в новогодишната нощ в Кьолн, Щутгарт, Франкфурт на Майн, Хамбург и Дюселдорф.

Свидетели описват нападателите в Кьолн като араби и североафриканци. Най-много от заподозрените са сирийци (15,3%), алжирци (11,9%) и мароканци (10,1%), следват иракчани, сърби и тунизийци. До края на февруари са идентифицирани 62-ма души, участвали в изстъпленията. Повечето са дошли с емигрантската вълна и са “предимно бежанци или хора с миграционно минало, очакващи решение за предоставяне на убежище”, каза пред медиите служител от полицията. Въпреки краткия им престой в Германия две трети от тях са станали известни на полицията.

Сексуалното малтретиране на жените, понякога комбинирано с кражби, са извършвали групи от по 9 и повече мъже. В един от случаите групата е била от 100 души. Престъпленията са извършвани предимно в центъра на градовете, както и в района на гарата във Франкфурт на Майн, в старата част на Дюселдорф, в квартала с увеселителни заведения “Фланиермайлен” в Хамбург, на гаровия площад “Бреслауер” и около катедралата в Кьолн.

Почеркът на всички групи е идентичен - жените биват обкръжени и престъпниците започват да ги опипват по гърдите, бедрата и интимните части. На някои са прониквали с пръст във вагината. В Хамбург жертви са били преди всичко жени, облечени в поли – на много от тях са сваляли бикините и долното бельо

Някои са били изнасилени или са станали жертва на сексуално домогване и оскърбления. Има и ограбени, като са им взети мобилните телефони, пише „Ди велт”. Жертви на нападенията са предимно жени на възраст от 18 до 24 години с германско гражданство.

Според в. “Ханделсблат” след новогодишната нощ само в прокуратурата на Кьолн са подадени 1170 оплаквания, от които 492 са за сексуално насилие. През май в Кьолн започна първият съдебен процес по обвинение за сексуални посегателства. Пред съда бе изправен 26-годишен бежанец от Алжир, обвинен в сексуално насилие. Той е бил в група от 10 мъже, обкръжили и обрали жена в преддверието на централната гара на Кьолн през нощта на 1 януари 2016 г., пише “Ханделсблат”. Освен него обвиняем е 23-годишният му брат, който е обвинен и за кражба на мобилния телефон на жената. Според материалите по делото няколко души в продължение на 2-3 минути “са опипвали жените за гърдите, бедрата и талията”.

Според следствието няма неопровержими доказателства, че нападенията са били планирани. В емигрантските групи хората са се подстрекавали взаимно да продължат нападенията, окриляни от чувство за анонимност и под влиянието на алкохол и наркотици в новогодишната нощ, се казва в доклада. Доста фактори влияят на това поведение. Първият е, че има такъв феномен – групово изнасилване – разпространен в страните от Северна Африка и Азия. Експерти коментират, че то е “типична форма на насилие спрямо жените” в страни с ниско икономическо развитие и огнища на военни конфликти.

Друг фактор, тласнал бежанците към тези престъпления, е дългосрочната липса на перспектива. Хората, които нямат шанс да получат убежище и работа, са податливи на злоба и агресия.

На трето място според специалисти за разюздаността на нарушителите е повлияла недостатъчната координация в работата на германските органи за опазване на реда. Участниците в груповите нападения са смятали, че ще успеят да избегнат наказанието.

Според “Ди велт” следствието признава, че в повечето случаи не е успяло да привлече виновните към отговорност или да уличи заподозрените. Самоличността на престъпниците е трудно да се установи заради неточните описания от страна на жертвите, заради лошото качество на записите от камерите за наблюдение, както и заради краткия срок на съхранение на звукозаписите.

След събитията в злополучната нощ властите в Кьолн планират през новогодишната нощ догодина да увеличат значително броя на полицаите и да създадат “защитена зона” в центъра на града около Кьолнската катедрала. Идеята е да не се допускат пиратки и ракети в тълпата. В района между гарата и парка “Райнгартен” ще бъдат поставени много прожектори, които заедно с видеокамерите ще помагат на полицията да разкрива евентуалните престъпления.