Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уволниха Лили Маринкова от БНР поради напреднала възраст. Тя: Велев е реваншистки настроен

"Освободил съм директора на програма "Хоризонт" и съм назначил нов директор", така генералният директор на БНР Александър Велев обясни уволнението на Лили Маринкова пред "24 часа".

Известната журналистка е освободена от работа поради навършване на пенсионна възраст. Тя е на 62 години.

"Освен това като директор на програма "Хоризонт" тя е отговорна за нея, а програмата не е такава, каквато трябва да бъде", каза още Велев.

Маринкова няма да води вече "Неделя 150", но предаването не спира, ще го има още тази неделя, но с друг водещ. "Голяма част от водещите ще са на ротационен принцип", каза Велев.

По разкази на очевидци Лили Маринкова е била уволнена от БНР след скандал пред голяма част от журналистите в програма "Хоризонт", научи "24 часа". Имало е повишаване на тон от нейна страна, казаха присъствали на разговора с генералния директор на БНР.

В 16 ч екипът на "Хоризонт" е бил събран при генералния директор, за да им бъде представен новият шеф на програмата. Тогава Маринкова е обявила пред всички, че е уволнена от радиото, а не само совободена като шеф. По думите на очевидци казала на Александър Велев, че бил реваншистки настроен и по време на първия си мандат бил политическо назначение, защото имал за гръб Евгений Бакърджиев.

Медийни наблюдатели от онези години припомнят, че тогава Иван Костов - премиер, не беше съгласен с избора на Велев от НСРТ - предшественика на СЕМ, и почти всяка седмица се очакваше Велев да бъде свален. Поне НСРТ създаваше подобни очаквания, тъй като непрекъснато привикваше шефа на БНР да дава обяснения.

"Не мога да говоря сега", каза известната журналистка пред "24 часа".

Тя бе назначена за директор на програма "Хоризонт" от предишния генерален директор на БНР Радослав Янкулов по времето, когато голяма част от журналистите там обявиха несъгласие с неговата политика. В резултат те започнаха да пускат всяка сутрин "Лет ит би" в радиоефира и песента на "Бийтълс" не бе спряна до избора на нов шеф.

Лили Маринкова е завършила Факултета по журналистика на СУ „Климент Охридски“. В БНР е била водещ на предаванията „Разговор с Вас“, „Хоризонт преди всички“ и „Неделя 150“.

Телевизионната й кариера е свързана с Ефир 2 на БНТ в най-интересните години на прехода и предаванията „Открита линия“ и „Очевидци“. По-късно води авторското предаване „Вън от рая“ по Канал 3.

Маринкова е носител на наградите „Репортер на годината“, „Сирак Скитник за радиожурналистика“ както и на „Голямата награда на Българската медийна коалиция за цялостен принос към независимостта на медиите и утвърждаването на принципите на гражданското общество“.

Съпруга е на драматурга Петър Маринков.

Новият шеф на програма "Хоризонт" се казва Васил Велев. Той поема поста от утре, 7 юни.

Велев е журналист с 30-годишен стаж. Работил е като репортер, редактор и водещ на нощен блок. След конкурс през 1999 г. заминава на работа в Би Би Си. През последните 3 години е обучавал радиожурналисти в Тайланд, Малдивите и Филипините.