Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отново се събраха българи и турци за поход „По пътя на четата на Таньо войвода”. Отново лодки с четници плават по Дунава, юнаците целуват родната земя, бият се с аскера. Това се случва във възстановки на битките по историческите им места

Организаторът на похода е д-р Анатолий Кънев, зъболекар, запален патриот, който от десетилетия влага време, пари и най-вече огромно желание в това дело, припомнящо за едно от големите, но позабравени имена от историята ни.

То е на войводата Таньо Стоянов, който на 17 май 1876 г. прави съвсем същото, което и Христо Ботев с четата си. Преди него той прекосява Дунава с 28 юнаци, като стъпва на родна земя в Тутраканско, координирайки действията си с поета-революционер в един общ план за подпомагане на Априлското въстание. Защо името на единия е символ на националноосвободителната ни борба, а това на другия е изтикано в периферията на националното съзнание, едва ли някой днес може да отговори. Важното е, че има хора, които не се примиряват с това положение и избърсват праха от портретите на героите.