Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Войната на архимандрит Дионисий с някои митрополити съвпада с инициативата на депутати от Реформаторския блок за смяна на името на патриаршеския храм. Предложенията са две - или ”Св. цар Борис Покръстител”, или „Св. Иван Рилски”.

Така интересите на едно лоби в църквата се покриват напълно с интересите на една от управляващате партии – Реформаторския блок, в който влизат и мюсюлмани.

"Това е недопустимо. И скандално почти колкото организирането на зарята на площада", анализират ситуацията богослови. Те са възмутени, че вече назрява безпрецедентен бунт сред софийските свещеници, които били и инициатори на ожесточена кампания срещу младия Дионисий.

Богослови обясниха, че в канонически смисъл бунт на свещеници в една епархия, както в случая – Софийската, означава разкол. Неслучайно бунтът според теолозите е организаран от някогашния свещеник, свързан с разкола преди години – отец Костадин Гаврилов. За него медиите писаха в далечните години, че има връзки със сутеньори и носи дебели златни ланци за авторитет.

Миряни даже се оплакаха, че отец Костадин ги е блъскал, когато организирали подписка в защита на архимандрит Дионисий. Успели да съберат в негова защита около 120 подписа.

С петиция други миряни и свещеници пък настояват Светият синод да низвергне архимандрит Дионисий. Да бъде разжалван и от висш духовник да си остане обикновен мирянин.

Така само за седмица сагата с великденската заря оформи два крайни лагера в църквата. В единия влизат софийски свещеници, които заклеймяват и почти анатемосват инициативата.

Какво мислят духовници от храм-паметника "Александър Невски" и колегите им от страната, четете в хартиеното издание