Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Единственото вредно странично въздействие на хероина е запекът - твърди навремето германският концерн "Байер". В миналото много от забранените днес дроги се продават легално. Голяма част от тях са изобретени от германци.

Анализът на "Дойче веле" за употребата на наркотици в нацистка Германия

Германска атака с... наркотици


По време на нападението над Полша през 1939 и над Франция през 1940 голяма част от хитлеровите войници се бият на фронта под влиянието на упойващи вещества. В атаката срещу Франция например са били раздадени 35 милиона таблетки "Первитин". Този метамфетамин бил наричан "шоколад за танкисти" или "хапчетата на Гьоринг". Само че и съюзническите войски са използвали опиати.

Будни, безстрашни, неуморими


Чудодейното средство на германския Вермахт е произведено първоначално в течна форма - от един японец. Химици на берлинските заводи "Темлер" обаче доразработват субстанцията и я патентоват през 1937. Само година по-късно "Первитин" започва да се продава като медикамент. Действието му е чудодейно: премахва усещането за умора, за глад, жажда или страх. В наши дни е известен като "Crystal Meth".

Взимал ли е и Хитлер дрога?


Историците спорят по въпроса дали и Адолф Хитлер е бил зависим от опиата "Первитин". В протоколите от прегледите на личния му лекар Тео Морел се говори много често за лекарството "X". Не е известно какво точно се крие зад този инициал. Знае се обаче, че Хитлер редовно е взимал силни упойващи средства.

Чудодейният хероин


Откривателският дух на германските химици е известен отдавна. "Хероинът ще Ви отърве от кашлицата" - така концернът "Байер" рекламира най-касовото си лекарство в края на 19 век. По онова време прилагали хероина за лечение на епилепсия, астма, шизофрения и заболявания на сърцето. Единственото вредно странично въздействие, според концерна, бил запекът.

Химик с фантазия


Феликс Хофман е прочут като откривател на аспирина. Второто си сензационно откритие прави по-скоро случайно - докато експериментира с оцетна киселина. Химикът комбинирал киселината с екстракт от опиумен мак, т.е. с морфин. Полученият по този начин хероин е бил разрешен в Германия дълги години. Забранен е едва през 1971 година.

Кокаин за лекарски нужди


През 1862 концернът "Мерк" от Дармщат започва да произвежда кокаин в големи количества – като упойка, използвана при хирургични намеси от очните лекари. Средството възниква в резултат на експериментите на изследователя Алберт Ниман с листа на растението кока, донесени от Южна Америка. Химикът успява да изолира особен алкалоид, наречен от него "кокаин".

"Еуфорични и трудоспособни"


Бащата на психоанализата Зигмунд Фройд консумирал кокаин с научна цел. В своите "Писания за кокаина" Фройд описва тази субстанция като безвредна. След взимането й човек се чувства "еуфоричен, жизнен, работоспособен", пише той. Възторгът му бързо се изпарява, след като негов приятел умира от наркотика. По онова време кокаинът бил предписван като лекарство срещу мигрена и болки в стомаха.

Забравеният патент за екстази


Американският химик Александър Шулгин е смятан за откривател на парти-дрогата "Екстази". В действителност той е само неин преоткривател. Първоначалната рецепта за производството на "шарените хапчета" принадлежи на фармацевтичния концерн "Мерк", който ги патентова през 1912 година. Химиците по онова време били на мнение, че те няма да имат никакво комерсиално значение.

Откритията и тежките последствия
ООН предполага, че само през 2013 година близо 190 000 души са починали след консумацията на забранени дроги. Легалният наркотик "алкохол" взима още повече жертви: Световната здравна организация смята, че алкохолът е причината за 5,9% от всички смъртни случаи по света през 2012 година.

Автор: Николас Мартин