Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плюнки, шамари, евтини провокации. Всяка публична изява на Дерек Чисора завършва със скандал. Традицията бе спазена и на пресконференцията преди сблъсъка с Кубрат Пулев за европейската титла в тежка категория. Двамата едва не се сбиха - британецът натисна с ръце главата на нашия, а след това предвидливо се дръпна назад с типичната си ехидна усмивка.
Но какво друго може да се очаква от уличен хулиган, израснал в Зимбабве? Чисора се ражда преди 32 години в страховито предградие на столицата Хараре, наречено Мбаре. Районът има два отличителни белега - крайна бедност и критично ниво на престъпност. Неслучайно кварталът е почти напълно разрушен през 2005 г. при мащабна акция на армията и полицията срещу местните бандити.
Дерек и близките му едва свързват двата края. Баща му работи като инженер и отсъства от понеделник до петък. Заплатата му едва покрива наема и храната. Затова Чисора търси начин да изкарва пари. В Зимбабве е забранено внасянето на алкохол на футболните стадиони. А малчуганът и приятелите му тайно вмъкват по няколко бутилки на мачовете и ги продават срещу скромна печалба.
Когато е на 16, семейството му се мести в Англия и се установява в Лондон. Чисора започва работа като помощник-механик
срещу 15 паунда на седмица
- сума, недостатъчна дори за автобусните билети. После се включва в бизнеса с употребявани автомобили. “Това е лесно - обличаш костюм и убеждаваш клиентите да си купят някоя скъпа кола. Но скоро се захванах с нещо друго, от което натрупах сериозни пари. Не очаквайте да ви кажа какво бе то", отсича Дерек.
Онова, което преобръща живота му на 180 градуса (поне във финансов план), обаче е боксът. Първият му професионален мач е на 17 февруари 2007 г. срещу унгареца Ищван Кечеш. Излязох срещу някакъв дебелак на "Уембли Арена". Свалих го във втория рунд и ми платиха 5000 паунда. Дори и да си изумителен боец, за дебютния си двубой ще заработиш между 20 и 50 хил. паунда.
Похарчих почти
цялата сума за дрехи."
През следващите три години Чисора като на шега натрупва още 13 победи и се превръща в голямата надежда на британския бокс в тежка категория. Впечатляващата серия му осигурява срещи с най-големите звезди на ринга. Първото му поражение идва на 23 юли 2011 г. срещу настоящия шампион Тайсън Фюри. Чисора едва не нокаутира Джипси Кинг, но в крайна сметка отстъпва по точки след 12 рунда.
Хулиганът от Зимбабве губи и следващите си три ключови мача. Най-напред не успява да се пребори за европейския пояс с финландеца Роберт Хелениус. След това си издейства среща с Виталий Кличко. Сблъсъкът за световната титла във версия WBC е насрочен за 18 февруари 2012 г. в Мюнхен. Дерек няма шанс срещу украинеца, но все пак става едва четвъртият съперник от общо 45-те жертви на по-големия брат Кличко, който чува финалния гонг.
Преди и след мача съумява да забърка такива каши, че се озовава в ареста и с отнет състезателен лиценз. Най-напред шамаросва Виталий по време на официалния кантар. А на самия ринг
заплюва в лицето
по-малкия му брат Владимир. Истинското шоу настъпва на пресконференцията след двубоя. Тогава Чисора се сбива жестоко с бившия световен шампион и свой сънародник Дейвид Хей. Двамата имат стара закачка и спорят кой е №1 на Острова. Английските медии описват инцидента като срамно петно върху спортната репутация на страната.

Какво се случва после и как нокаутира Дерек, четете в хартиеното издание