Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралят на рока имал огромно дебело черво и сърдечен дефект по рождение

Певецът Елвис Пресли се е чудел как да избегне влизането в армията, тъй като мислел, че докато се уволни, публиката ще го забрави. Зачислен е в танкова дивизия в Тексас през март 1958 г., но се уговаря с командирите да му дават отпуск, за да прави грамофонни записи на песните си. Излиза от казармата през март 1960 г., като 18 месеца от службата му минават в Германия.

Годините в армията променят начина на живот на Елвис Пресли. За да се справя със задълженията си като войник и заедно с това да се занимава с музика, той започва да взема наркотици, които да го държат буден по няколко денонощия. Елвис е бил сигурен, че лесно ще се “откачи” от тях, след като се уволни, но се заблуждавал. За да успокои възбудата си след концерт, той вземал силни транквиланти, а за да се ободри преди следващия, вземал наркотици. Освен това започнал много да пълнее и взел да пие и медикаменти за сваляне на теглото.

Елвис пренебрегва съветите да се лекува в клиника за наркомани, но пък започва да чете подробно лекарствените листовки и да си записва дозировките, за да избегне предозиране. Все пак е ходел на лекар и са му предписвали доста силни лекарства. Безпокояло го е високото му кръвно, както и болките в черния дроб и далака. Не му пукало обаче, че припада на концерти. Не спазвал задължителната в такива случаи диета, а е правел всичко, с което да влоши още повече състоянието си - пиел много уиски, хронично не си доспивал и бил постоянно в силен стрес.

Освен това е поемал огромни количества храна заради специфична и крайно рядка анатомична аномалия - имал е мегачерво. Това ще рече 2-3 пъти по-дълго дебело черво и с двойно по-голям диаметър от нормалното.

Причината за това е неясна - може да е по рождение, заради паразитна болест или като страничен ефект от употребата на някои медикаменти.

Една от несгодите на такова черво е запекът, тъй като заради големия му обем то не може да изтласква ефективно отпадъците от храната.

На 16 август 1977 г. 42-годишният Крал на рока е намерен мъртъв в банята вероятно от свръхдоза лекарства. За смъртта на Елвис има и безброй други хипотези, но твърде е възможно грамадното му черво да има пръст в нея. Милиони негови фенове я преживяват като голяма трагедия.

Наскоро в Америка стартира програмата “ДНК на покойните знаменитости”. В рамките й е проучен геномът на Елвис Пресли и става ясно, че певецът е имал мутация на гена, контролиращ мускулните влакна на миокарда. Заради тази мутация е имал разновидност на хипертрофираната кардиомиопатия.

При тази форма на болестта е напълно възможно да се избегне смъртта в млада възраст. Днес тя се лекува с антибиотици, а кожата се обработва с антисептични разтвори. Ефикасни са сауната и физиотерапията. Ако бъде открита навреме, излекуването се постига за 7-14 дни, макар да са възможни рецидиви на болестта.

Така че, ако Елвис се бе излекувал от своята зависимост към лекарства и наркотици, ако бе спазвал диета и бе намалил броя на концертите си, той щеше да живее още дълги години.