Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дни след като стана носител на най-високото германско отличие за модерна телевизия, Ян Бьомерман беше изненадан и от съдебен иск лично от турския президент Реджеп Ердоган. Жалбата срещу водещия от телевизия Цет Де Еф е за обида и е подадена чрез юридическа кантора. Повдигнаха се много въпроси за свободата на словото в Германия.

В предаване, излъчено на 31 март, Бьомерман рецитирал поема за Ердоган, която съдържа груби сексуални нападки и обвинения, че президентът е репресирал и малтретирал малцинствата на кюрдите и християните. Скандалът около една сатирична поема се разрасна толкова, че вдигна рейтинга на комика до небесата. Познат само на сънародниците си, днес Ян Бьомерман е известен в цял свят. Получи и международна подкрепа, а властите в Германия бяха разкритикувани за свалянето му от ефир.

Комикът беше отстранен от телевизията за месец. А пред канцлера Ангела Меркел стои сложната задача да реши дали да защити свободата на словото, или да запази добрия тон с голям и важен в стратегическо отношение партньор като Турция.

От своя страна комикът Ян Бьомерман е категоричен, че никога няма да спре да казва това, което мисли

35-годишният германец е популярно лице от екрана от години. Всяка седмица разсмива и провокира размисъл у милиони германци във вечерното си комедийно шоу "Цет Де Еф Нео роял". Острият му хумор е насочен предимно към политици. Никога не пропуска да отрази по своя безмилостен начин обществени събития и известни личности. Самият канцлер Ангела Меркел често е главно действащо лице в шегите му. Днес именно тези шеги повдигат въпроса за демократичните ценности и свободата на словото в страната.

Корените на скандала пропълзяват много преди комикът да осмее Ердоган. На 17 март сатиричното предаване "Екстра 3" на обществената телевизия Ен Де Ер излъчва видеоклип, осмиващ политиката на турския президент и действията му срещу журналистите и ограничаването на свободата на медиите в страната. Заради песента турското външно министерство привиква германския посланик в Анкара. По информации на германските медии на срещата е изискано да бъде спряно излъчването на видеото, но посланикът е заявил, че политическата сатира принадлежи към свободата на изразяване и на медиите в Германия.

В следващото си предаване екипът на "Екстра 3" иронично благодари на турския президент за "рекламата" и рекордните 3,5 млн. гледания в интернет, които постига видеоклипът след реакцията на турските власти.

Ден по-късно се намесва небезизвестният в страната си Ян Бьомерман. В комедийното си шоу комикът иронично коментира турските власти, но пояснява на Ердоган законите в Германия и в Европа за свободата на медиите и изкуството.

Шоуменът обаче не се свени и показва какво наистина е обидно, посвещава стихотворение на държавния глава.

Следва памфлет с нецензурни думи и сравнения със сексуален привкус като "този, който най-много обича ** **** кози и да потиска малцинствата. Това е президент с малък *****".

За думите си, освен че ще бъде съден от самия Ердоган, комикът е и свален от ефира за месец. В предаването, посветено на Ердоган водещият осмива и унгарския премиер Виктор Орбан, както и кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп и дори руския президент Путин. Това отключва бурна обществена реакция и съмнения за политическа намеса, които вече са вътрешнополитически проблем за управляващите.

Решението комикът да се оттегли за кратко, от телевизията е било взето след като германският канцлер

Ангела Меркел разреши

да започне съдебно разследване

срещу Бьомерман под натиск от Турция. Анкара не скри задоволството си от решението.

Скандалът с обидната поема отключи редица дебати за свободата на словото в Германия. Появиха се и слухове за протести в защита на Ян Бьомерман и правото на журналистите да се изказват свободно. По-голямата част от гражданите не одобриха действията на Меркел, чието решение беше взето въпреки съпротивата на коалиционните й партньори. Редица германци определят наказателното производство срещу Бьомерман като фарс.

"Коалиционните партньори бяха на различни мнения. В крайна сметка правителството ще даде позволение на прокуратурата да започне работа по случая. Не правителството, а

прокуратурата и съдилищата ще имат последната дума

за това дали има нарушение на закона. Сериозно разтревожени сме от медийната обстановка в Турция и съдбата на отделни журналисти, както и от ограниченията на правото на демонстрации. Ще предложа частта от кодекса, класифицираща обидата на чужд лидер като престъпление, да бъде отменена", подчерта канцлерът Ангела Меркел.

Следващото шоу на Бьомерман ще бъде излъчено чак през месец май. От ръководството на Цет Де Еф изразиха пълната си подкрепа към водещия. Журналистите от телевизията излязоха с отворено писмо, в което настояват цялото предаване на Бьомерман да бъде публикувано в сайта им. Друг известен сатирик – Дитер Халерворден, написа нова песен, посветена на Ердоган. В нея се пее: "Ердоган, Ердоган, направи ме, моля те, и мен известен. Ердоган, ти си терорист, който се ***** срещу свободния дух на изкуството. Ердоган, Ердоган, Германия не е Кюрдистан!"

Седмицата, в която предаването на Бьомерман беше цензурирано, а Турция заведе съдебен иск, сатирикът беше отличен с най-престижната награда за модерна телевизионна сатира.