Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стивън Хокинг обяви сензационно:  Черните дупки може да са вход към друга вселена, от която няма връщане назад

Черните дупки могат да бъдат начин за достигане до алтернативна вселена. Хората могат да избягат през черните дупки, вместо да заседнат в тях. Тази теория обяви сензационно световноизвестният учен Стивън Хокинг на конференция в Стокхолм, съобщи „Индипендънт”.

Злополучните космически пътешественици, които минат през черна дупка, няма да могат да се приберат вкъщи, но пък ще имат шанса да избягат някъде другаде, твърди ученият.

„Съществуването на алтернативни истории с черни дупки предполага, че това е възможно”, казва Хокинг. „Дупката би трябвало да е голяма и ако се върти, може да има вход към друга вселена. Но не бихте могли да се върнете в нашата вселена. Така че, въпреки че съм запален по космическите пътешествия, не бих опитал това”, добавя той.

Предположението на Хокинг е опит да се даде отговор на един въпрос, които отдавна измъчва физиците – за това какво се случва с предметите, когато те отидат отвъд „хоризонта на събитията” (гравитационния радиус), откъдето дори светлината не може да се върне. Те вярват, че информацията за обекта трябва да се пази някъде, дори самото нещо да е погълнато. Този парадокс озадачава учените от десетилетия.

Сега Хокинг предполага, че информацията се съхранява в граничната зона на „хоризонта на събитията”. Това означава, че тя никога не достига до вътрешността на черната дупка, следователно няма нужда да търси път обратно.

Това също би могло да означава, че хората може би няма да изчезнат, ако попаднат в черна дупка. Те или ще останат като холограма на границата й или ще отидат някъде другаде.

„Ако чувствате, че сте в черна дупка, не се предавайте. Има път навън”, каза Хокинг в края на речта си.