Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милиони хора страдат от дефицит на магнезий, без да знаят, обяви СЗО. Този недостиг не се открива с кръвен тест, защото в кръвта има под 1% от целия магнезий в тялото. Малко лаборатории проверяват еритроцитите за магнезий и този тест е по-точен, но рядко прилаган. Ето защо всеки трябва да следи сам за признаци на дефицит. Ранните са виене на свят, слабост, загуба на апетит и главоболие.
Храната все повече обеднява на минерала, тъй като е все по-рафинирана. Избелването на брашното отнема 96% от магнезия, а полирането на ориза - 83%. Изследване показва, че през 1909 г. човек е приемал средно 404 мг магнезий на ден, а сега под - 250 мг.
В САЩ се препоръчва хората над 18 г. да приемат 350 мг дневно. Но се смята, че е нужна още по-висока доза. За мъжете тя е 420 мг, а за жените – 360 мг.
Магнезият участва в над 300 биохимични реакции. Количеството му в тялото е 24-30 грама. Около 60% от него са в костите, 35% в мускулатурата, а останалото е в мозъка, черния дроб, бъбреците. Той е регулатор на калция, калия и натрия и затова е по-важен от тях. Комбиниран със силициев двуокис и витамините Д и К, придава здравина на костите.
Магнезий се набавя от бамя, черен боб, соя, слънчогледово и тиквено семе, бадеми, кашу, спанак.
5 сигнала
Звън или пищене в ушите - дефицитът на магнезий уврежда слуха и води до оглушаване. То обаче е обратимо след 3 месеца прием на добавки с магнезий.
Крампи и тремор - магнезият позволява на мускулите да се отпускат. Без него тялото ще е в постоянна конвулсия. Неслучайно магнезиев окис се дава на родилки и при безсъние. При дефицит се появяват лицеви тикове, крампи и потрепване в краката вечер.
Депресия - връзката между депресиите и недостига на магнезий е установена още през XIX в. и психиатри го прилагали като лек. Наскоро в хърватска клиника засичат критично ниски нива на магнезий при опиталите самоубийство.
Нарушена сърдечна дейност - сърдечният мускул не работи добре при недостиг на магнезий и се стига до аритмия. Следват други усложнения и риск от инфаркт.
Камъни в бъбреците - легенда е, че камъните в бъбрека се образуват от излишък на калций. Виновен е недостигът на магнезий. Този минерал предотвратява образуването на камъните, като потиска формирането на калциеви оксалати. От тях най-много боли, като тръгнат по уринарния тракт.