Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Или как джихадистите набират деца за самоубийствените атентати, защото съзнанието им е празен лист, а загубата им е на по-ниска цена от живота на боец

"Ислямска държава” все повече се съсредоточава върху самоубийствените атентати. Разузнавателните служби предупреждават, че организацията набира деца, за да постига целите си по-лесно. Мамят ги и се възползват от невинността им, призовавайки ги да заслужат мястото си в рая и да загинат мъченически.

Информация, събрана от районите, контролирани от ИД, в Ирак, Сирия, Либия и други арабски и ислямски държави, показва, че организацията е започнала да набира деца, които да заместват бойците в самоубийствените атентати. Всичко се дължи на убеждението, че детската душа представлява по-ниска цена от загубата на боец. Освен това организацията се нуждае от бойните си елементи, за да защитават новите завоевания и земите, които е придобила в Ирак, Сирия и Либия.

Картината, която разтърси целия свят: Малко дете, на не повече от 11 години, прегръща баща си в покрайнините на Алепо, в Северна Сирия; качва се на кола, натъпкана с тонове експлозив, която баща му предварително го е научил как да управлява,

целува ръката на баща си

преди да потегли, за да изпълни самоубийствената си мисия и да се взриви.

В нов Видеоклип, разпространен от ИД, едно дете с покрита глава натиска бутон за дистанционно управление и взривява кола, в която се намират три лица, обвинени в шпионаж срещу ДАЕШ.

Засилва се рискът от превръщането на деца, отрасли на териториите на ИД, в човешки бомби с часовников механизъм. Те получават сурово религиозно образование,

израстват, наблюдавайки убийства и мъчения,

а това е предвестник за кървавото бъдеще на така наречените "деца на халифата".

Проучване на базираната в Лондон фондация "Куилям" за противодействие срещу екстремизма разкрива, че повече от 31 хиляди жени на територията, контролирана от ДАЕШ, са бременни. Това явление се определя като "организирано размножаване" и създаване на второ поколение джихадисти. В проучването се отбелязва още, че 50 деца от Обединеното кралство се обучават да боравят с различни видове оръжие.

ИД гледа на децата бойци като на по-смели и по-жертвоготовни от възрастните. Непрестанно ги карат да слушат аяти от Корана, организират им курсове за обучение в бойни изкуства, които включват стрелба, бойни изкуства и използване на оръжие.

Момичетата в организацията пък са наречени "перлите на халифата". Всички те носят никаби (черни одежди, покриващи цялото тяло, включително и лицето - бел. пр.), а ролята им се ограничава до домашната работа и грижата за семейството. Експертът по противодействие на тероризма в института "Куилям" Никита Малик твърди, че "се провежда организирано създаване на

ново поколение бойци”,

а "фактът, че 31 000 жени са бременни, в никакъв случай не е случаен. Това е подготовка в дългосрочен план на деца с идеята да служат на религиозния екстремизъм”.

Проучването съдържа много важни изводи за причините, които подтикват ИД да създава поколение от деца камикадзе. Първата от тях е, че детското съзнание наподобява празен бял лист. Втората причина се корени в липсата при децата на познавателна способност и умение за вземане на решения. Всичко това улеснява убеждаването им в идеята, тъй като те са считани за суров материал, който с лекота придобива различни форми и може да направи каквото и да било.

Според наблюденията, посочени в изследването, през периода между месец февруари 2015 и февруари 2016 г.

ИД използва деца 254 пъти в пропагандните си кампании.

Може да се каже, че пропагандата се явява в пет форми: персонално участие на деца в насилието, привикване към насилието, изиграване на роля в построяването на държавата, показване на ИД като идеалната държава, оплакване от чуждестранната политика срещу мюсюлманите. Първата от изброените форми се счита за доминираща и се изразява в личното участие на деца в убийства или наблюдаване на организирани операции.

В проучването се уточнява, че "щатите" на ИД в Ирак са тези, които най-много използват деца за пропагандните си материали и малолетни в бойните си операции и самоубийствените атентати. Сирийските щати на организацията пък най-вече използват т.нар. "деца разбойници" в пропагандата си. В Ирак най-често поставят деца като самоубийствени атентатори

През последните месеци в социалните мрежи се

въртят видеоклипове, които показват как юноши и деца се обучават да боравят с оръжия

и участват в сражения. Тези клипове са дело на пропагандната машина на “Ислямска държава”, но същевременно представляват уличаващо доказателство, че тя използва деца в битките в Сирия и Ирак, както и в други региони.

Според доклад, публикуван в сайта "Сирия директно" (Syria Direct) миналата година на пропускателните пунктове са засечени непълнолетни. Седемнадесетгодишен бе камикадзето, което взриви граничния проход Баб ас-Салям. Според доклад на Сирийския комитет по правата на човека не по-малко от 800 деца под 18-годишна възраст са били привлечени в Даиш (арабския акроним на ИДИЛ).

От своя страна Сирийската обсерватория на правата на човека твърди, че само за последните три месеца Даиш е привлякла 400 деца в Сирия, обособени в отряди "Ашбал ал-хиляфа" (Лъвовете на халифата). Всички те са преминали военно обучение и религиозна индоктринация. Според тази организация вербуването на децата е ставало в близост до техните училища, джамиите и обществените места - същите обществени пространства, в които джихадистите се сражават, а впоследствие извършват

варварски екзекуции на местни

Според директора на обсерваторията Рами Абдел Рахман Даиш използва деца, тъй като при тях е сравнително лесно да им бъдат промити мозъците и да им се внушат определени идеи. Същевременно на вербуваните от джихадистите деца се забранява да посещават училища, като вместо това се задължават да посещават религиозни "училища" под контрола на Даиш. По същия начин децата са задължени да преминат военно обучение в специални лагери, без да се иска разрешението на родителите им.

Според телевизионния канал "Ал Иракия" в най-голямата след 2012 г. операция по рекрутиране на деца джихадистите набирали непълнолетни във възрастовия сегмент между 13 и 17 г. Според зам.-шефа на племенния съвет на окръг Ниневия Ибрахим ал-Хасан в тази операция под мотото "Мощ и джихад" са били мобилизирани стотици юноши и дори деца.

Както Даиш признава в комюникето си по този случай, децата ще преминат първоначално обучение в "правилната ислямска доктрина", преди да преминат военно обучение в лагерите. При това никой родител не смеел да забрани на сина си да отиде при джихадистите.

Даиш използва най-разнообразни методи за привличането на децата от типа на организирането на интересни занимания, които са рядкост в разкъсваната от войната страна.

С цел привличането на възможно най-голям брой юноши джихадистите организират семинари в училищата по въпросите на войната, в които се

разяснява на децата, че те могат да се сражават като възрастните Същото послание се озвучава в петъчните молитви в джамиите. Както твърди младежът Ахмед, иракски доброволец от Мосул, чието интервю бе публикувано във в. "Ал-Шарк ал-аусат", неговият брат накарал сина си да напусне училище, за да не попадне под влиянието на ислямистите. Във видеоклип на Даиш е показано тържеството по случай завършването на училищен курс от деца, които по-нататък се появяват с оръжие в ръка.

Друг местен жител твърди пред "Бизнес инсайдър", че над 30 деца са се сражавали за тази организация през едномесечната обсада на кюрдския град Кобане в Северна Сирия. Според британския "Индипендънт" елементи на "Ислямска държава" са публикували в интернет снимка на дете на не повече от 10 г., за което се твърди, че е най-младият чуждестранен боец, който се сражава за джихадистите. Впоследствие Даиш отново разпространи същата снимка с твърдението, че това е

най-младият шахид, т.е. загинал герой за правата вяра

Същият вестник публикува през февруари миналата година интервю с младеж на 17 години, който е бил заловен, преди да успее да се самовзриви в Ирак. Според него мнозина от кандидат-самоубийците в редиците на Даиш са били още по-малки - между 13 и 15 години.

Миналият ноември "Франс Прес" публикува информация, според която очевидци твърдят, че са видели деца да се сражават в редиците на джихадистите в битката при Кобане. Освен това пак там са били открити телата на четири деца, две от които на видима възраст 14 години, които са загинали в самоубийствени атентати. Съобщава се и за деца самоубийци в сраженията край сирийския град Алепо.

В образователно отношение реформата на Даиш включва премахването на редица предмети от учебната програма и акцентиране върху религиозната мундщровка.

Създаден е т.нар. "образователен еталон", чиято цел е да бъдат формирани нови поколения екстремисти посредством убеждаване, а не само чрез сплашване с властта и жестокостта на терористите.

След като учениците са преминали в началото на деня часове по теория, следват практични занимания, на които джихадистите отдават голямо значение. Големи групи деца са подложени на изтощителни тренировки по строго определен ред в съответствие с целите на рекрутирането им. По време на тези следобедни занимания децата са

принудени да носят знамена, както и да мъкнат тежкото стрелково оръжие

Понастоящем в Сирия има голям брой начални и средни училища под контрола на Даиш. Това означава, че новите поколения сирийски деца преживяват истинска трагедия на заличаване на неукрепналата си психика и промиване на мозъка. Това ще ни изправи пред заплахата от стотици и хиляди бъдещи бойци, преминали обучение в съответствие с екстремистките идеи на ислямизма (такфир) и тероризма.

За какво ползва още децата "Ислямска държава" четете в хартиеното издание