Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двойно убийство бележи първото дежурство на криминалистката от Бургас Рени Пеева.

Т
я е на 35г., а вече има завиден полицейски опит.
Била е в Икономическа полиция, ГДБОП, а от няколко месеца е част от екипа на бургаските криминалисти в Областната дирекция на МВР.
Ренета Пеева е сред полицаите, разследвали несебърския бос Митьо Очите за пране на пари, и лично носи част от колекцията му от монети на проф. Божидар Димитров в НИМ.
Тогава е съвсем млад кадър на Икономическа полиция - едва на 2 години служба, и още си спомня притесненията около пътуването, обезпечено със специална охрана.
Постъпва на работа в Икономическа полиция през април 2006 г. и бързо "влиза в час". Много й помага това, че е възпитаничка на първото частно банково училище в Бургас.
Тя обаче не успява да го завърши, тъй като то е закрито от правителството на Виденов година преди дипломирането й. 12-и клас учи в СОУ “Димчо Дебелянов”, като държи приравнителни изпити по всички предмети.
В полицията обаче
я изпраща наказателното право,
което следва в Бургаския свободен университет.
Когато кандидатства, е приета и в Бизнес факултета, специалност “Икономика”, но избира правото и не съжалява.
Рени не е от семейство на потомствени полицаи, слабостта й е търговското право, което преподава около година във фондация "Младежка информационна мрежа", преди да постъпи в МВР.
В Икономическа полиция трупа опит, разследвайки предимно финансови измами и дедесари.
Но истинският й сблъсък с престъпния свят е в службата за борба с организираната престъпност, където работи до закриването й и прехвърлянето й към ДАНС при поредните кадрови промени в МВР.
Като част от екипа на бургаските антимафиоти Пеева разследва сивия кардинал на имотната мафия Здравко Донев-Капона, брат му Валентин - сводник на 26 момичета, столичните бандити, известни с прозвищата Джуката и Краси Скъпото, които продават дрога по морето.
Делото срещу тях е за организирана престъпна група и завършва със солидни присъди.
Джуката и Краси Скъпото получават по 9 г. затвор,
ефективно са осъдени дори хората от най-ниските нива, а глобите са впечатляващи - по 30 000 лв., казва разследващ полицай Пеева.
2009-2010 г. е времето, в което в ГДБОП-Бургас, се образуват десетки дела за наркотици.
"Едно от тях беше за трима тираджии, които пренасяха 400 кг хероин", спомня си Рени.
През лятото на 2009 г. е разбита и местна организирна престъпна група за пласиране на хероин, ръководена от Неделчо Неделчев-Дечката. Това е личният шофьор на Митьо Очите, който по това време вече е осъден като наркобос и излежава присъдата си в затвора.
"Групата беше голяма, задържахме 15 човека, разпространявали основно хероин. По-късно повечето сключиха споразумения в съда, признавайки се за виновни", казва младата полицайка.
Горе - долу по същото време започва и делото срещу Здравко Донев-Капона. Неговите мафиоти са пуснали здраво пипала в Бургаско и се сближават със самотни и болни пенсионери, но с апетитни апартаменти.
"В разследването бяха обединени няколко
случая на измами
Капона и хората му бяха задържани на 14 септември 2010 г. Ние си изработихме делото докрай, а наскоро то мина в специализирания съд, Донев получи 6-годишна присъда. Добре е, че има възмездие", смята бургаската полицайка.
Докато е в ГДБОП, Рени се пуска и по много дела за трафик на хора.
"През 2011 г. тези престъпления разко скочиха, наблюдаваше се много голямо потребление на човешка плът", коментира полицайката.
По това време е разбит и бизнесът с женска плът на брата на Капона Валентин Донев, който държи десетки момичета, пръснати из страната.
"Работихме усилено заедно с колеги от Сливен и Велико Търново. Тези дела са тежки до задържането на лицата, защото много момичета трябва да бъдат разпитани пред съдия. После в съда, изправяйки се срещу сводниците си и техните адвокати, голяма част от момичетата започват да "губят" памет за събития и обстоятелства”, споделя Рени Пеева.
Докато е в БОП, идва и бумът на престъпленията, свързани със скимиращите устройства.
Десетки туристи в Слънчев бряг изпищяват с опразнени карти и тогава антимафиотите създават организация, чрез която да проследят основните субекти, които действат на територията на курорта.
Така стигат до двама софиянци, които успяват да "заковат" в съда с открит ДНК материал и дактилоскопски отпечатъци.
В хода на разследването
са обединени 8 дела
и измамниците са тикнати в затвора.
За да хванат фалшификатори на американски долари и евро пък, Рени и нейни колеги действат известно време под прикритие.

Още от историята на смелата полицайка четете в хартиеното издание на "168 часа"