Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На процеса в Египет му приписват деянията, когато е бил 16-месечно бебе.

4-годишният Ахмед Мансур Карни се прочу като най-невръстният осъден за серийни убийства в света.

Египетски съд го призна за виновен и за нарушаване на обществения ред и увреждане на държавно имущество. В решението си съдът посочва, че престъпленията са били извършени преди 2 г. Това ще рече, че извършителят им е бил на 16 месеца по време на деянията. Присъдата е издадена задочно, след което Карни е обявен за национално издирване.

Пълният списък с предявени обвинения към детето съдържа 4 предумишлени убийства, 8 опита за убийство, проява на вандализъм спрямо имущество на египетската здравна каса в провинция Файом, заплаха към войници и полицаи и повреда на автомобили на силите за сигурност.

Адвокатът на Ахмед по делото Файсал Сейд смята, че съдията дори не си е дал труда да прочете делото, преди да осъди момчето. Актът за раждане на Ахмед според адвоката е бил представен, след като името му е било добавено в списъка на обвиняемите. Тогава обаче делото е било прехвърлено във военен съд и процесът се е състоял в отсъствие на обвиняемия.

Според адвоката Мохамед Абу Хурира заяви, че случаят “Ахмед” е поредното доказателство, че в Египет липсва правосъдие и че страната се управлява от лунатици.

След като присъдата стана известна по света, милиони хора изказаха изумление и възмущение. Те се изразиха в един общ въпрос в социалните мрежи: “Как е възможно?!”

Последва огромен настиск от страна на медиите и във фейсбук говорителят на правителството в Кайро Мохамед Самир се принуди да признае, че

присъдата е съдебна грешка

Детето се е оказало в списъка с подсъдимите, понеже името му било сбъркано с името на 16- годишен младеж. Въпреки признанието на Самир семейството на Ахмед е все още силно уплашено. Не го успокояват и уверенията, че нито Ахмед, нито баща му ще бъдат арестувани.

Бащата Мансур Корани Шарара се е завърнал при семейството си след почти година и половина живот в нелегалност. През 2014 г., когато дошли да арестуват сина му, станало ясно, че Ахмед е още бебе. Но задържали бащата Мансур за цели 4 месеца. След като го пускат, той се укрива от страх да не бъде арестуван отново.

Когато показват детето и баща му по телевизията, майката на Ахмед се обажда в ефир. Тя казва, че военни полицаи току-що са напуснали дома им, след като пак са я разпитвали къде са съпругът й и детето. Щом има

сбъркана самоличност,

защо властите са се върнали да търсят Ахмед и баща му и защо истинският заподозрян все още не е заловен, пита адвокатът Афу Каф.

Защитата на другите обвиняеми по делото се надява актът за раждане на Ахмед да стане причина за компрометиране на разследването, довело до ареста на техните клиенти. Обвинителният акт е срещу 116 души. Един от тях е дете, а за друг е доказано, че е бил извън Египет по време на приписваните му деяния. Крайната цел на защитата е целият процес да бъде обявен за невалиден. В момента обаче Ахмед и останалите 115 обвиняеми са осъдени на доживотен затвор.

Масовите арести за участие в протести и улични безредици са честа практика в Египет, както и осъждането на стотици обвиняеми наведнъж. Това още повече подронва доверието в съдебната система наред с разкритията за корупция сред съдиите.

Обвиненията срещу Ахмед Карни са заради протест във Файом през 2014 г. на поддръжници на сваления египетски президент Мохамед Морси. Той е осъден от конституционния съд в Кайро за нарушаване на конституцията. Морси бе първият свободно избран президент след “Арабската пролет” и свалянето от власт на диктатора Хосни Мубарак.

Ако случаят с Ахмед изглежда като отклонение от правосъдието, за много хора той е

доказателство за неработеща система, - казва юридическият експерт Карим Енара. Основният проблем не само за египтяните, но и за междунаридната общност е, че има други случаи на подобни грешки. Те обаче не са коригирани просто защото не изглеждат толкова абсурдни и общественото недоволство не е толкова масово, както в случая с Ахмед.

Раздаването на масови присъди е масова практика в гражданските и военните съдилища в Египет, която е обект на нестихващи критики от страна на Обединените нации и групите за защита на човешките права по света.

През 2014 г. повече от 1000 души са били осъдени на смърт заради участие в два протеста, при които има безредици и е убит един полицай. На повечето от тях присъдите в последствие са намалени до доживотен затвор.

Адвокатът Абу Каф описа още два фрапиращи случая от съдебната практика в Египет. При единия обвиняемият се оказва умрял години преди извършването на престъплението. При другия обвиняемият е бил в затвора към момента, в който му се приписва деяние