Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Веднъж запален, огънят на омразата ще доведе до дестабилизация в целия свят

Aко искате да знаете какво имат предвид консерваторите в САЩ, когато казват: “Трябва да си върнем нашата страна!”, вижте привържениците на кандидата на републиканците за президент Доналд Тръмп: те са бели, консервативни и изпълнени с примитивен гняв, казва американският наблюдател Шон Айлинг.

Той припомня случая, когато известният журналист от испаноезичната мрежа Univision Хорхе Рамос, родом от Мексико, интервюира Тръмп по време на негова публична изява в Айова и се стига до сблъсък. Журналистът пита Тръмп

как реално смята да депортира от САЩ

11 млн. имигранти

и издигне стена по мексиканската граница, както е обещал, а Тръмп му отговаря: “Много хуманно.” В крайна сметка Рамос е изгонен от залата от бодигард, който му казва: “Върви си от моята страна!”. Рамос вежливо му отговаря: “Аз към американски гражданин”. “Да, без съмнение, казва мъжът и допълва: тв Univision не съществува.” Един бял американец казва на тъмнокож американец да напусне страната му. Той дори не признава гражданството на Рамос. Какво би се случило, ако всичко това продължи, пита Айлинг. Според него Доналд Тръмп играе

опасна игра за

възвръщането на

величието на Америка

64-годишният Тръмп – строителен магнат, собственик на модерни търговски центрове, знаковата “Тръмп Тауър” в Манхатън, казина в Лас Вегас, Флорида и по северното крайбрежие на Америка и бивш тв водещ в NBC, води надпреварата сред републиканците за кандидат за президент на САЩ. Той печели привърженици, защото казва на глас това, което искат мнозина американци: “Да ги хванем и изгоним от страната”, “Да направим стена.”

С антиимиграционната си риторика, събуждаща расизма, Тръмп вече повече от година обяснява, че неговият план е да експулсира 11 милиона имигранти, които пребивават нелегално в САЩ, да построи стена по границата с Мексико и да затвори границите на САЩ за мюсюлмани.

През 2015 г. той нарече пред избиратели мексиканските имигранти насилници, които донасят в обществото наркотици и престъпност. Сървърите на популярни неонацистки сайтове блокираха от посещения на бели националисти, които следят дебатите на кандидата за президент.

В хода на предизборната си кампания Тръмп неведнъж прави скандални националистически изявления. След атентата в Сан Бернардино на 2 декември, когато Cайед Ризван Фарук и жена му Ташфин Малик убиха 14 души и раниха 22-ма, Тръмп призова за гарантиране на националната сигурност и предотвратяване на атентатите чрез забрана изповядващите исляма да влизат в САЩ.

“Силата на Тръмп е в това, че той разбира психологията на привържениците си. Крайнодесните републиканци и участниците в движението “Чаено парти” намират нов отдушник на гнева си. Той знае, че Рамос е символ на мъглявото “друг, различен”, чието съществуване е равностойно на анатема във фантазиите на Чаеното парти. Хората харесват този мъж във видеото, който казва на Рамос да си ходи, защото го възприемат като защитник на идеята за бяла, консервативна, християнска Америка. Това е опасна игра - пише Айлинг. - Веднъж запалена,

искрата на огъня

на ненавистта и омразата

ще доведе до взривоопасни действия, както стана преди време в Бостън, когато двама привърженици на кандидата за президент пребиха тъмнокож само заради цвета на кожата му и след това заявиха пред полицията: “Доналд Тръмп беше прав!”

Това е алюзия с хаштагове на неонацисти в социалните мрежи с ключови думи: “Хитлер беше прав”.

Тези дни, сякаш за да подсили “патриотизма” си, Доналд Тръмп публикува в туитър дори фраза на Мусолини: “По-добре да живееш ден като лъв, отколкото сто години като овца”. По-късно обясни, че не иска да бъде асоцииран с фашизма, но фразата му харесва и не вижда нищо осъдително в посланието.

В какви опасни връзки с крайнодесни организации подозират Тръмп, четете в печатното издание на в. "168 часа"