Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-влиятелната жена в Арабския свят има позволение от съпруга си да не носи бурка

Tя е втора съпруга на бившия шейх на Катар, но никога не позволява да бъде оставена на второ място. Управлението на съпруга й Хамад ал Тани превръща страната в процъфтяваща икономическа сила, което се случва с помощта на Моза ал Тани - най-влиятелната жена в Арабския свят.

Мнозина я смятат за прекалено дръзка не само заради стила й, но и защото често си е позволявала да взема отношение по важни политически въпроси. Нещо необичайно за жена, изповядваща нейната религия.

Казват, че Хамад ал Тани се жени за трети път не от любов или страст, а за да усмири Моза и да й докаже, че властта над него не е безгранична. Но уви, не успява да постигне целите си, защото дори и след третия брак на шейха за всички, а дори и за самия него е видно, че

втората му съпруга има огромно влияние, и то не само върху него,

но и върху случващото се в Персийския залив. Неслучайно “Форбс” я поставя в списъка си за стоте най-влиятелни жени в света.

Доказателствата за силното влияние на Моза върху шейха са много, но несъмнено най-красноречивите са две - въпреки че е втора съпруга, тя е тази, която винаги придружава Хамад ал Тани по време на важните му международни визити. А макар шейхът да има 27 деца, именно един от синовете му от Моза, който има близо десет по-големи братя, го наследява на престола, когато той сам решава да се оттегли преди години.

Шейха Моза отговаря за хуманитарни и благотворителни програми и все повече се появява в обществото в зашеметяващи рокли от най-добрите дизайнери в света. Често може да бъде забелязана със съпруга си на първия ред на дефилетата по висша мода, а сред любимите дизайнери са Жан Пол Готие и Джорджо Армани. Гардеробът й е за милиарди.

Красавицата

има дори

позволение от шейха

да махне бурката

и да покаже на света красивото си лице. Тя често се появява с тюрбан, а в свободното си време си позволява дори дънки. Но неземната й красота и лице на холивудска знаменитост си имат цена. Моза има 12 пластични операции на обща стойност от около 2 милиона щатски долара.

Първата дама обаче не се занимава само с визията си. Съпругата на бившия първи на Катар има редица национални и международни позиции. Тя е почетен ръководител на Фондация “Катар за образование, наука и развитие на Общността”, председател е на Висшия съвет по въпросите на семейството и заместник-председател на Висшия съвет по образованието. Моза е специален пратеник на ЮНЕСКО, успява да създаде и Арабски демократичен фонд, в който съпругът

направи първото

дарение в размер

на $10 милиона

Основната цел на фонда е насърчаване на развитието на свободни медии и гражданско общество.

Освен политически значима фигура, красавицата е и изявен филантроп и деятел на науката. Дори и вече да не е първа дама на Катар, Моза е канена на визити от едни от най-значимите управници в света.

 С какви амбициозни инициативи се е заела най-влиятелната дама в Арабския свят, четете в печатното издание на в. "168 часа"