Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имами в Шуменска област са готвели бунт срещу новата система на заплащане, наложена от имама от Турция Ибрахим Йълмаз, известен като Гестапото, и прогонения заради религиозна дейност в България турски дипломат Угур Емироглу. Двамата се срещаха редовно с имамите от мюсюлманското настоятелство в Шумен.

“Разпитваха ги как си уплътняват работното време, падат ли си по някакви светски развлечения, или са отдадени на Аллах. От отговорите зависеше кой ще получава по-висока заплата. И на кого ще намалят трудовите възнаграждения”, разказа възмутено един от тях пред в. “168 часа”.

Самият Аллах се намеси и управниците в България обявиха Емироглу за нежелан, продължи духовникът. Ако не беше станало така, имамите щели да вдигнат бунт. Когато някои от тях поставял пред шуменския мюфтия Месут Мехмедов въпроса за пряката намеса на дипломата в религиозните им дела и в определянето на заплатите им, в отговор получавал съвет да си мълчи. Мотивът бил, че мълчанието понякога е злато.

За коментар на скандалните твърдения от духовни лица “168 часа” потърси самия Месут Мехмедов. Преди срещата в неговия кабинет в мюфтийството до Томбул джамия в града шефът на отдел “Вакъфски имоти” Кахри Ибрахим каза, че информация за дейността на Емироглу в региона трябва да се търси от генералния консул в Бургас. А не от мюфтийството в Шумен.

Без да изчака въпросите, Ибрахим посочи вратата на репортера на “168 часа” и му заповяда да напусне веднага. Видимо ядосан, от кабинета си излезе и мюфтията. Той също посочи вратата с дясната си ръка: “Напуснете! Емироглу не е служител на мюфтийството”, каза той.

Според член на мюсюлманското настоятелство дипломатът е имал редовни срещи с имами в Шуменска област. Както през цялата 2015 година, така и през тази, преди да бъде обявен за персона нон грата след писмо относно статута му от депутата от БСП Димитър Дъбов.

“Срещите се провеждаха в Районно мюфтийство Шумен. На тях Емирогоглу разясняваше подробно как да изнасят проповедите си в джамиите. Какви теми да засягат. И какви да бъдат отношенията им с друговерците”, разказа духовник, участвал в сбирките. “Даваше конкретни насоки. Говореше на турски. Имами и мюфтии го слушаха със затаен дъх. Не смееха да мръднат.”

Източникът на “168 часа” разказа и други подробности около изгонения дипломат:

“Емироглу пристигаше на молитвите в Томбул джамия в изискан черен костюм и вратовръзка. Въпреки че е бил имам в турски градове, не си позволяваше да дойде с духовна наметка.”

“Щеще да бъде в разрез с дипломатическия му ранг”, влиза в темата и друг член на мюсюлманското настоятелство. На въпрос дали дипломатът оставял дарения в джамийската касичка отговорът бе отрицателен. А след молитвата дипломатът директно влизал в мюсюлманското училище “Нювваб”.

Мюсюлмани от селата си спомнят, че на молитва дипломатът не си позволявал да идва с черния си джип “Фолксваген Тигуан”. Причината е ясна - квартирата му се намира на ул. “Васил Левски” 55, само на метри от джамията. Иначе Емироглу редовно шофирал джипа си по време на религиозни празници в села в Шуменска, Търговищка, Разградска и Силистренска област. Тогава бил в компанията на турския посланик в България Сюлейман Гьокче и турския генерален консул в Бургас Ниязи Акйол.

Каква е информацията на депутата Димитър Дъбов от БСП за изгонения аташе, както и как реагират съседите до тайната квартира на Емироглу в Шумен, четете в хартиеното издание