Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-добрият готвач в света

се гръмнал с личното си

оръжие за лов

Беноа Виолие слага край на живота си само месец след като постига всичко в професионален план. Приятелите и колегите на най-добрия готвач в света са в шок. Всички се чудят може ли прекаленият успех да стане причина за самоубийство?

Да си на върха, винаги върви с бонус от безкрайно напрежение и борба да останеш там на всяка цена. Но дали това е довело Виолие до психически срив, още не е ясно. Според в. "Ню Йорк таймс" прочутият готвач е може би поредната жертва на жесток свят на непрекъснато състезание към съвършенството, в който кулинарните богове могже да бъдат издигани и запращани към дъното от безмилостни критици.

Светът все още не се е отърсил от смъртта на друг велик готвач. През 2003 г. Бернар Лоазо

слага край на живота си от страх, че може да изгуби третата си звезда "Мишлен" Една звезда "Мишлен" повече или по-малко се равнява на 25% приходи за ресторанта. Един от най-известните френски готвачи се застрелва с ловна пушка на 52 години. Тогава той е депресиран, преуморен от работа и затънал в дългове. Същевременно един от най-известните готварски гайдове в света намалява оценката си за ресторанта му. Депресивните състояния определено не са рядкост в кулинарния свят.

Но дали Виолие е последвал примера на френския си колега, не е ясно. Близките на Беноа разказват, че той е трябвало да се лишава от най-хубавите моменти със семейството си, за да работи. Стигнеш ли веднъж до неговото ниво на професионализъм, не може да си позволиш да се откажеш. Светът ще те съди, а клиентите ще те намразят. За да се добереш до маса в прочутия ресторант на Виолие "Отел дьо Вил", се чака пет месеца. А храната могат да си позволят малцина. Ресторантът му беше обявен през декември за най-добрия от 1000 ресторанта в 48 държави от френската класация La Liste. Заради престижа на наградата, тя беше връчена във френското външно министерство.

След смъртта му съпругата му Брижит обяви, че ще отвори ресторанта и ще посрещне верните клиенти.

В началото на седмицата Виолие трябваше да е в Париж на представянето на новото издание на справочника за 2016 г. Вместо това всички топготвачи станаха на крака, за да отдадат почит с минута мълчание в памета на младия си колега.

"Заспивам с готвене и се будя с готвене", казва Виолие по време на интервю през декември 2014 г. Казва, че клиентите му са били изненадани от това колко е спокойна кухнята му и че е от онзи модерен тип шефове, които не използват и не пият толкова много алкохол, колкото в миналото.

Пред швейцарската преса близките му го описват като уникален перфекционист в кухнята, но с много ведър нрав. До последния момент бил усмихнат, жизнерадостен, пълен с идеи и планове,

По случая със самоубийството му швейцарската полиция вече е започнала разследване. Служителите на реда откриват тялото в дома му, повикани от съседи,

които чули изстрели.

Готвачът притежавал завидна колекция от оръжия. Оръжието, с което се е застрелял, изглежда, е едно от тези, които често използвал. Виолие бил страстен любител на лова. Смятан е за един от най-големите майстори в приготвянето на дивеч в света. Той е автор на 4 кулинарни книги за дивеча. Последната пише в продължение на 6 години. Дебела е 1088 страници и е посветена на пернатите.

В момента на смъртта си готвачът е в разцвета на силите си. Той е красив, харизматичен, с по-спокоен нрав от повечето световноизвестни готвачи. Женен е за красива жена - Брижит, която зарязва работата си в козметичната индустрия, за да се труди заедно с него в техния тризвезден ресторант близо до Лозана. Двойката има и 12-годишен син. Според близките им не е възможно Виолие да се е самоубил заради влошени отношения с жена си. Напротив, двамата постоянно си правели романтични жестове един към друг. Само няколко дни преди да се застреля, Виолие измисля нов десерт за ресторанта си и го кръщава на жена си. Използва любимия й продукт - ягоди.

За смъртта на великия готвач в момента се работи по две версии. Съобщава се за шокираща новина, която кулинарят научил наскоро, но повече информация не се разкрива. Знае се още, че след смъртта на ментора му - готвача Филип Роша, Виолие се променя изцяло. Роша умира през 2015 г., след като припада, докато кара велосипед. Виолие казва, че през миналата година е загубил двама бащи. В същата година умира и биологичният му баща.

Откъде тръгва успешната кариера но Беноа Виолие , четете в печатното издание на в. "168 часа"