Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руската пропаганда обсеби и новата Ванга

Великият руски учен, бащата на космическите науки Константин Циолковски е казал: “Действителността почти винаги изпреварва въображението на пророците.”
Не е задължително да му се вярва сляпо, но е редно да се има предвид, че е бил умен човек. Още през 1896 г. е написал “Изследване на космическото пространство с помощта на реактивния двигател” - труд, на който Нешка Робева примерно не е способна, макар да вярва със същата страст в обратното: че пророците изпреварват действителността.
Апломбът, с който бившата треньорка на златните момичета цитира какво била казала леля ѝ Ванга всеки път, когато я снима камера, може да се мери само с папска проповед:
“Ако светът се интересуваше от предсказанията на леля Ванга, щеше да ги изпълнява",
“Алчността ще унищожи света”, “Обичайте се, не се мразете”, “Сега България ке страда, ке страда, оти сме безверници”... Само дето папата избягва диалектите.
Миналото лято Робева разказа, че й била рекла: “Чети Дънов, той е истината!” То и Мадона същото повтаря, понеже е заклет дъновист, ама друго си е да се позовеш на оракул.
Всъщност всеки има право да вярва в каквото си иска: в Бог или в пророк, в лекарствата или в билките, в хороскопа или в късмета, в щъркела или в секса. Не е редно обаче, даже е абсурдно да натрапваш фикс идеята си, сякаш е безапелационна институция, да обожествяваш собствените си идоли и да ги рекламираш с агресията на джиесем оператор. Войнстващата хомеопатия е не по-малко вредна от антибиотиците.
Тия дни се е появила нова Ванга, френска. Представям си как на хората с трето око им пламват бузите от вълнение, докато четат за 12-годишната Каеде от Монпелие (малко необичайно френско име за момиче). Пише, че е точно такава, каквато Ванга е предсказала:
“Очите й ще са обвити в пелена като моите. Тя ще вижда бъдещето, както го виждах аз.” Ослепява на същата възраст, изпада в транс, страда от невиждан досега вроден проблем с една от хромозомите и каквото каже, това се случва. Дано някой се сети след тези статии да провери увеличил ли се е туристическият трафик в Монпелие през последната седмица и скочили ли са продажбите на книгите за Ванга в Русия.
Макар да е много благодатно и забавно,
опровергаването на
пророците е напълно безсмислено занимание,
все едно да водиш кампания срещу рисунките върху маникюрите - убежденията са нещо лично и неприкосновено. Но Циолковски е прав, действителността е най-красноречива.
Ужасно тъжно е да наблюдаваш на какво са подложени пророците по принцип, и надарените, и лъжливите, в каква истерия живеят, обградени със свръхдози алчност и двуличие. Техният успех и личното им щастие обикновено се давят в нездрава любов и неистова омраза. Ако това нещастно момиче Каеде изобщо съществува, не е случило на особено грижовни родители - вместо да се чудят как да скрият способностите й, за да й спестят масовата истерия и манипулациите, семейството май е в трепетно очакване на опашки пред прага си.
От Ванга винаги са правили политика, още през неразвития социализъм името й бе преврънато в търговска марка, за чиито права до ден днешен се борят уж най-близките й хора. Черква вдигнаха, извън канона я изписаха, издадоха книги, изпокараха се, със съд се плашиха. Знаете ли, че
в интернет има “Таблица на Ванга за определяне пола на бебето”? Кому е нужно?
В един от сайтовете, където заглавията започват като рап парчета с "БОМБА!" и "СЕНЗАЦИЯ!", пише, че според племенницата ѝ Красимира Стоянова гадателката не е починала от естествена смърт, а била убита. Някой сипвал през последните седмици от живота й отрова в храната.
Тезата на племенницата е цитирана подробно от руски журналисти, разследвана е даже, понеже в тяхната държава манията по петричката врачка е още по-голяма,
“Балканският Нострадамус” я наричат, снимат филми, продават амулети
А нали уж Москва не вярва на сълзи?
Каквото и да става, рано или късно пророчиците се забъркват с руската пропаганда, която най-умело борави със свръхестествените сюжети. Робева твърди, че приживе Ванга й е казвала: “Русия е наша майка, не Америка.” В дописките за Каеде днес се описва, че момичето харесва Путин, но Обама не. Съвпадение? Не мисля.
Докато на света съществуват неудовлетворение и отчаяние, ще има и пророци. Никой не е виновен, законите на пазара са такива - предлагането се определя от търсенето и обратното. Една приятелка на майка ми наскоро се оплакала, че е в депресия, надява се на нещо, което все не се случва, стремително губи желание за живот. И попитала:
- Да знаеш някоя добра врачка?
- Защо врачка? Не е ли по-добре да се срещнеш с психолог?
- Да, ама е по-скъпо - отвърнала жената.
Няма да забравя и личното си разочарование,
беше преди десетина години. Запознах се с бизнесмен, който имаше предаване на гадатели по кабеларка, с него беше и една от тях, Мира се казваше. Като днес я помня, носеше пухкаво тигрово палтенце, косата ѝ бе яркочервена и говореше на “р”. Каза ми, че един ден ще живея в Испания, на брега на морето, може би в Барселона. Много се зарадвах, окрилих се някак, докато въпросният бизнесмен не пийна повечко една вечер. Тогава ми призна, че Мира всъщност е съседката му от долния етаж и работи като телефонистка. Тя със сигурност изпревари въображението ми.