Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокуратурата подготвя обвинителен акт срещу двама, за третия човек от логистиката доказателствата не стигнали

Интригата е кой ще поеме защитата на обвинението за тероризъм и масова смърт на летището в кв. “Сарафово”

Три години и половина след терористичния акт на летището в бургаския кв. “Сарафово” падна една от най-големите въпросителни - дали разследването ще стигне до съдебен процес.

Дело ще има, макар че обвинените за безпрецедентното в новата история на България престъпление няма да бъдат в съдебната зала.

На 18 юли 2012 г. малко след 17 ч. в автобус, паркиран пред терминала за пристигащи пътници, избухна бомба, която уби един българин, петима туристи от Израел, приносителя на взривното устройство и рани десетки. Имената на заподозрените за терористичния акт бяха обявени публично от МВР 1 г. след атентата.

Тогава стана ясно кои са двамата помагачи, пребивавали у нас под имената Ралф Уилям Рико и Брайън Джеремая Джеймисън. За тях още в първите седмици след взрива имаше данни, че са били в областите Русе, Разград, Варна и Бургас.

Превръщането им от заподозрени в обвиняеми обаче изискваше прецизно събиране на доказателства. Въпреки че имената на канадския гражданин Хасан ел Хадж Хасан (пребивавал у нас като Ралф Уилям Рико) и Мелиад Фара (Брайън Джеремая Джеймисън) станаха известни преди 2,5 г.,

те се появиха в списъка за издирваните от България чрез Интерпол лица

едва сега, когато прокуратурата вече има достатъчно основания за привличането им като обвиняеми.

27-годишният Хасан и 35-годишният Фара вече са сред 66-мата, дирени от страната ни, и данни за тях са разпространени в 190-те държави, които членуват в международната организация.

От публикуваната информация става ясно, че Хасан е роден в Ливан на 22 март 1988 г., а Фара- в Австралия на 5 ноември 1980 г. Посочени са две основания за издирването им - тероризъм и документни престъпления.

Повдигнатите в момента обвинения от Бургаската окръжна прокуратура предстои да се прецизират, каза апелативният прокурор Любомир Петров.

Обвинението вече е изпратило запитване до Канада и Австралия. Получени са и отговори, че властите не са установили местонахождението им.

Макар че разследването е към финала си, предстои още една стъпка, която сама по себе си също е сериозно предизвикателство - предявяването на материалите по делото, коментират юристи. Сложността идва от големия брой пострадали: близките на шестте жертви - българина Мустафа Кьосов и израелските граждани Амир Менаше, Ицик Коленги, Маор Харуш, Елиор Приес, Кошава Шрики, както и близо още 30 ранени от адския взрив.

Другият интригуващ момент

е предявяването на материалите на обвиняемите

До дни трябва да станат ясни и адвокатите, които ще поемат защитата им. Според българското законодателство защитата е задължителна. Със сигурност в началото ролята ще поемат служебни адвокати, но не е изключено в самото дело да влязат други юристи, коментират от бургаската гилдия.

От прокуратурата все още не са се обърнали към Бургаската адвокатска колегия, каквато е процедурата, показа проверка на "168 часа".

Професионален интерес към делото проявяват доста от наказателните адвокати в Бургас, тъй като всеки защитник по право има пълен достъп до събраните материали.

Не очаквайте между кориците на делото да се споменава име на терористична групировка, разследването е свързано с криминалната страна на престъплението и не се занимава с принадлежността на извършителите към една или друга структура, коментират юристи.

Ще стигнат ли събраните доказателства за осъдителни присъди, е другият въпрос.

Терористичният акт от 18 юли е подготвен и осъществен в условията на впечатляваща конспирация, категорични са работещи по случая. В нито един момент не е установен пряк контакт между загиналия при взрива терорист и двамата му съучастници. Те не са засечени да говорят по мобилни телефони, нито да използват компютри.

Часове след атентата стана ясно, че прекият извършител е пребивавал у нас също с фалшива самоличност - Жак Филип Мартен. На местопрестъплението бе открита шофьорска карта с това име, издадена от щата Мичиган.

Кой е чужденецът с бомбата на бургаското летище, българската общественост научи през 2014 г. Тогава ДАНС и прокуратурата съобщиха истинското му име - Мохамад Хасан ел Хюсеини, френски гражданин, роден в Ливан на 27 май 1989 г.

След взрива

от 23-годишния мъж останаха само обезобразена глава

и части от два крака

Останките бяха подложени на многобройни експертизи, от тях бе извлечена и ДНК. Известно време се съхраняваха в бургаската Съдебна медицина, след това бяха изпратени във Варна, после върнати обратно, а преди няколко месеца - транспортирани до столицата.

Според запознати обвинението може да е спокойно за осъдителната присъда на Хасан Хасан, тъй като върху неговата фалшива карта на името на Рико, е изолирана ДНК на загиналия терорист, твърдят запознати. Според юристи това може да мине като желязно доказателство за връзката между пряк извършител и съучастник.

Картата на името на Рико бе намерена в контейнер край с. Цар Калоян, Разградска област. Предполага се, че Хасан е изхвърлил фалшивия документ, преди да напусне страната през Румъния.

По-опосредствана е връзката между Мартен (Мохамад) и втория помагач Мелиад (Брайън). Там обвинението ще разчита на съвкупност от косвени доказателства.

Един от деликатните моменти в разследването е липсата на достатъчно съдействие от властите на Израел. За изпълнението на съдебните поръчки дотам се е чакало най-дълго време.

Разследващите са искали

да разпитат като анонимен свидетел и агент на Мосад

с надеждата "да вържат" по-добре доказателствения материал, но в крайна сметка до такъв разпит не се е стигнало.

Планът максимум е бил обвинение да бъде повдигнато и на трети съучастник. Има достатъчно оперативни данни за участието на още една фигура в логистиката на терористичния акт, но доказателства, които да издържат пред съда, категорично липсват, твърдят запознати с разследването.

Твърде възможно е дори третият съучастник да е задействал адската машина в раницата на Мохамад Хасан ел Хюсеини.

От направената по делото комплексна съдебномедицинска и техническа експертиза става ясно, че бомбата е задействана в момент, в който смятаният за директен извършител се отдалечава от автобуса с израелските туристи. По различната степен на обгаряне на двата крака експертите правят заключение, че терористът се е движел, т.е. единият му крак е бил на асфалта, а другият - във въздуха.

Именно това разколеба първоначалното предположение, че става въпрос за самоубийствен акт.

Според запознати по делото са събрани данни, че в момента на взрива двамата установени съучастници Хасан и Фара не са били в района на летището. Остават две възможности - Мохамад да е задействал устройството по погрешка или активирането да е направено от третия, за да се предотврати провалът на атентата. Според свидетелски показания между дегизирания с перука, очила и шапка терорист и туристи от автобуса имало спречкване, когато той понечил да пререди чакащите и да остави раницата си в багажното.

Разследващите са събрали достатъчно данни в подкрепа на тезата, че 23-годишният Мохамад не е имал намерение да умира на бургаското летище.

Докато е бил във Варна, той си е купил скъп марков костюм - нетипично действие за човек, решил да слага край на живота си. При проведените претърсвания обаче не е открита такава покупка, което подкрепя версията, че

някой след смъртта му

е изчистил всички следи

Направените по делото експертизи, включително и следственият експеримент, проведен край Ихтиман, дават ясно за мощността на бомбата и начина, по който е изработена и задействана. Знае се, че тя е била подсилена с два термоса, пълни със запалителна течност, и е взривена с обикновена радиостанция, части от която са открити още в първия оглед.

По делото обаче няма данни как терористите са се снабдили с 2 кила тротил.

От Главна прокуратура вече съобщиха, че делото ще се гледа в Специализирания наказателен съд, тъй като според последните промени в НПК той поема престъпленията по чл. 108а - тероризъм.