Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Саудитска Арабия затяга коланите заради срива на петрола, само кралят тъне в лукс

Центровете на богатство и влияние по света са на път тотално да се разместят през идната година, тъй като цената на петрола продължава да пада.

Саудитска Арабия е най-потърпевша от това и в момента се опитва да се справи с последиците от най-ниските цени на петрола през последните 10 години. Вероятно кралството ще бъде принудено да ореже капиталовите си разходи в бюджета за 2016 г. Само през тази година евтиният петрол лиши държавите от региона от около 360 милиарда долара приходи.

Цените за барел се сринаха от 100 на 45 долара

Обикновените потребители обаче са доволни от ниската цена на горивото. През изминалата седмица САЩ се събудиха с шокиращо занижени цени. Бензинът в щата Мичиган падна до ниво, непознато за последните години. Галон от най-масовия бензин там в момента се продава за 47 цента или около 10 цента за литър. Рекордно ниската цена е регистрирана във верига бензиностанции и е в резултат на жестоката конкурентна борба между продавачите на горива.

Средната цена на бензина в САЩ е по-висока. Той върви около 1,89 долара за галон. Високите стойности са в големите градове, докато в по-малките населени места се искат около 1,40 долара за галон.

Очаква се спадът на цената на петрола в световен мащаб да продължи, след като отпаднаха търговските санкции срещу Иран. Смята се, че републиката на аятоласите ще се нареди сред основните износители на суровината, с което сериозно ще подбие световните цени.

Все пак ефектът за крайните потребители се усеща, а по-ниските цени на горивата ще намалят енергийните разходи на домакинствата и фирмите по света и ще освободят средства за други разходи или спестявания. В САЩ петролните компании и добиващите шистов газ вече предупредиха, че ниските цени ще ударят бизнеса им.

Най-потърпевша от ниските цени е Саудитска Арабия, която започна да търси решение на сериозния проблем, който вече топи огромните им бюджетни излишъци. Правителството дори оскъпи горивата за домакинствата и намали енергийните субсидии с около 60 милиарда долара на година.

В момента поданиците на кралството

купуват бензин

за 16 цента за литър Страната ще трябва да затегне коланите през следващите няколко години. Саудитска Арабия трябва да продава петрол на цена от около 106 долара за барел, за да успее да балансира своя бюджет. Столицата Рияд има заложени буфери, достатъчни за около 5 години, ако сегашните цени от под 50 долара за барел се запазят. В момента паричните резерви на кралството се равняват на 655 милиарда долара.

Страната най-вероятно няма да прибегне до вдигане на данъци, но ще отреже някои вътрешни разходи. Още в края на миналата година Министерството на финансите препоръча на останалите институции в страната да прекратят всички назначения. В същото писмо се забраняваше на държавни служители да си купуват скъпи автомобили и луксозни мебели и имоти.

Единствено парите за кралската фамилия са неограничени. Висшите държавни чиновници обаче ще трябва да посвият харчовете. За някои от тях, свикнали с разкоша и лукса, това ще бъде сериозен удар. Те вече няма да могат да си купуват за служебни нужди лимузини. Възможно е част от тях да напуснат и огромните си апартаменти, наети от съответните ведомства, и да се преместят в по-малки.

Световни икономически експерти са категорични, че ако Саудитска Арабия не вземе мерки, ще бъде унищожена от петрола. Горивото, което буквално я създаде от нищото и за няколко години я направи могъща.

Почти всички в страната живеят в нечуван лукс Кралят е всеизвестен с капризите си. През юли миналата година например крал Салман отиде на почивка на Френската Ривиера и заведе там свита от 1000 души, за да се чувства като у дома си. Той поиска и получи от властите да затворят цял плаж, за да остане за ползване само от него и свитата му. През септември пък кралят отиде да се срещне с американският президент Барак Обама и плати всичките стаи в луксозен хотел, за да не бъде притесняван.

Петролът доведе и Бахрейн до огромно напрежение - прогнозите са, че

до 5 години страната може да изпадне във фалит

Бахрейн има голям външен дълг и в последните две години регистрира бюджетен дефицит. Решението отново е затягане на разходите.

Целият материал четете в хартиеното издание на "168 часа".