Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радо Шишарката налита на среден клас коли
Радо Шишарката налита на среден клас коли

Радо Шишарката е добре познат на столичната полиция. Не защото ченгетата са почитатели на поп фолк певеца обаче. А защото перничанинът Радмин Георгиев, който се крие зад прякора, е сред най-оборотните автокрадци в София.

Мъжът излязъл от затвора миналата година и веднага се завърнал към занаята си. 36-годишният бандит в момента е в ареста, след като пробва да задигне ситроен на метри от 6-о РУП в София. Декември м.г. крадецът посегнал на ситроен в столичния кв. “Бъкстон”. След като разбил вратата и стартера обаче, го видели и той

духнал

без колата

Макар че не го хванали на място, белезниците щракнали на ръцете му на 29 декември. Така вместо да празнува Нова година, бандитът се оказа отново зад решетките. Той ще остане там поне още 2 месеца, след като и втората инстанция сметна, че има опасност Георгиев да извърши друго престъпление, ако е извън ареста.

Той е може би най-наглият крадец, описват го ченгета от СДВР. Задигал коли, без да се съобразява, че навън е светло. И е алчен – не ползва отцепка, за да не дели, коментират криминалисти.

Бандитът идва от родния си Перник с влака и си тръгва от София с крадена кола. Там веднага я кара в автоморга, където ги разглобяват за минути, преди да я продадат на части. Печалбата е около 1500-2000 лв., казват запознати. Още толкова печели чисто собственикът на моргата. Той не се притеснява, тъй като серийните номера се чистят.

“Сега дори да намерим това, което е останало от колата, от автоморгата са изчистили всякаква идентификация и казват, че са си поръчали частите по интернет”, обяснява инспектор Пламен Максимов от “Престъпления срещу МПС”. Ако го питат от кой сайт, бизнесменът или казва, че не помни, или че обявата е изтрита. Другият номер е да се използват стари фактури за внесени части от чужбина. Така се стигало и до куриозни случаи, като полицаите да намерят прясно разглобените части на открадната кола. “Собственикът обаче ни извади фактура, че преди 5 г. бил вкарал такива чаркове от Италия. Ние виждаме, че са прясно нарязани, експертът го казва, но човекът твърди, че ги е вкарал отдавна от чужбина и нищо не можем да направим”, казва инспекторът.

Самият Георгиев заради това и

налита на

среден клас коли

Те по-често са без аларми и не са паркирани по луксозни охраняеми паркинги, а пред блока. Лесно се намират, а търсене за частите им има, защото са най-масови. Именно затова са най-крадените коли в София.

Пернишкият автоапаш не разбива вратите, а ползва тапа, за да ги отключи. С нейна помощ заглушава алармата и за не повече от минута колата вече е на път за Перник. Подобни машинки се продават свободно в интернет, като цените им започват от 300 лв. за ниския клас коли и бусове и достигат до 20 хил. лв. за високия.

При една от кражбите му полицаите дори го хванали с флекс в ръка, докато реже откраднатото беемве. “Беше сложил огромна тапа на гаража си и режеше”, спомнят си полицаи. Те имали късмет – на автоапаша му оставало да заличи само още един сериен номер на колата. Регистрацията вече я нямало, и ако се били забавили с минута нямало да има как да докажат, че колата е крадена.

При друг от подвизите на Шишарката дори се стигнало до преследване. Ченгетата го гонили няколко километра и бандитът бил на път да им се изплъзне. За да избяга, минавал между блоковете и дори влизал направо в градинки. За негово нещастие обаче полицаите се оказали по-хитри и го причакали на няколко места. След повече от половин час гонитба Шишарката бил спипан. Заради това бил и осъден на 1,5 г. затвор от Софийския районен съд. Именно това е и последната присъда на топбандита. Той обаче е излежал само година от нея. Така сега най-вероятно Шишарката ще бъде вкаран на топло за доста дълго, тъй като е пробвал да открадне ситроена, докато е бил в изпитателен срок на условна присъда.

В момента срещу Шишарката се водят 8 дела. Всичките са за откраднати в София коли. И при всеки един от случаите мъжът ги е карал на автоморгите в Перник. При едно от делата има още един обвиняем. „Хитър е – когато води човек с него, удрят през нощта, защото имат повече време. Онзи го играе отцепка и Шишарката свива колата. Дава я на авера си и карат към друг паркинг”, разказват криминалисти.

Там съучастникът на Шишарката чака в задигнатата кола. Георгиев краде още едно возило и двамата заедно тръгват към Перник, където колите се разглобяват. За да е по-сигурен,

Шишарката

има и няколко

гаража в София

Така при рискова кражба кара колата към най-близкия и я разглобява там. После, след като е изчистил серийните номера, продава частите на автоморга в София.

Георгиев, както и много други не е столичанин, а идва тук само, за да краде. Гастрольорите в София са най-вече от Перник, Елин Пелин, Пловдив и Враца.

“Този бизнес с авточасти е доходен, търсен... Все повече групи започват да се занимават с такова нещо. В София работят групи не само от Перник, но и от Монтана, Пазарджик, Велинград... Защото София им дава възможности за незаконна дейност”, коментира директорът на СДВР Младен Маринов, след като такава пернишка банда бе разбита м.г.(виж карето).

36-годишният бандит е само един от по-старото поколение автокрадци в София. С най-голямо досие е Иван Янински – Шумахера. Той е с 40 висящи производства. Светослав Петров-Лъвицата пък е с над 15. За разлика от Шишарката обаче двамата са на свобода в момента. Не за дълго, заканват се криминалисти.

Прибраха 15 автоапаши в ареста

15 пернишки автокрадци бяха заловени при акция на полицията в Перник вчера. 13 от арестуваните са стари познайници на ченгетата.

Те открили и едно депо, което било пълно с части. Крадците са действали както в Перник, така и в София. Не са самостоятелна банда, а всеки играе за себе си. Сред по-популярните задържани са Меткето и Пикьора - двама от най-оборотните автокрадци в Перник. Има и “млади лъвчета” на по 20 години, и ветерани в автокражбите, коментираха ченгета.

Бандитите налитали на всякакви коли - от нисък клас до тузарски джипове. 

Заловиха банда от миньорския град в депо

Депо за крадени коли в Перник разби столичната полиция през октомври м.г. Четирима души бяха задържани, докато разфасоват на части откраднат автомобил. Шишарката не бе сред тях – той не е фен на екипната работа.

В склада за веществени доказателства на полицията в миньорския град бяха прибрани 6 крадени коли, от които не бе останало много. При акцията бяха открити и десетки двигатели и скоростни кутии със заличени номера, предназначени за продажби на черно.

Aрестуваните автоапаши са се занимавали с кражби на 10-годишни коли, точно като Шишарката. Някои от тях са били арестувани с него в миналото.

Макар че тогава бяха хванати 6 коли, днес бандата е с обвинения за 10 – в гаража ги издали останали двигатели.

Автоморгите вземат всякакви части
Автоморгите вземат всякакви части
Шишарката пробва да свие ситроен на метри от 6-о РУП. Ченгетата обаче го заловиха.
Шишарката пробва да свие ситроен на метри от 6-о РУП. Ченгетата обаче го заловиха.