Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФРАКТУРА: Стоян Тончев ден след побоя. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
ФРАКТУРА: Стоян Тончев ден след побоя. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА


Двама съседи на натрошения Стоян Тончев задържани и пуснати, възможна е развръзка до дни

На 14 януари, четвъртък, малко преди 23 ч. Стоян Тончев излиза от жилището на приятел, което е на около 5 минути път пеша от неговия адрес в Поморие - ул. "Солна" 7. 31-годишният мъж е прекарал спокойна вечер в компанията на младо семейство, отнесъл е подарък на бебето им.

Стотици пъти е минавал по този маршрут, но сега не успява да стигне до вкъщи. Направил е само няколко крачки, когато чува стъпки зад себе си и обръщайки се, получава първия удар. Следва канонада - по главата и тялото, към първия бияч се присъединява втори. Според Тончев е бит с палка и бокс. Той няма представа колко дълго е продължило мелето, опитал се е да се защити, но не е имал нищо под ръка, с което да отвърне на ударите. Късметът му е, че е успял да се измъкне и да побегне към осветената част на улицата. Вероятно това е спряло нападателите му да го последват или са преценили, че са си свършили работата.

Единият от тях бе с маска, не видях нищо от лицето

му, но другият не се криеше,

това не е човек от Поморие, заяви пред "168 часа" пребитият. Тончев първо звъни на приятел, за да не притесни майка си, после се обаждат на 112 и около полунощ е приет в шокова зала на МБАЛ-Бургас. Още първичният преглед показва, че по лицевата част на черепа има многобройни фрактури. Младият мъж е приет за лечение и наблюдение в отделението по неврохирургия. Рано сутринта в петък пребитият пръв съобщава във фейсбук за инцидента, подкрепяйки информацията с две ужасяващи селфита - той е неузнаваем, с огромен оток на главата, насинени очи, които не може да отвори, и разбит нос.

"Снощи бях причакан и брутално пребит. Докато ме биеха, питаха докога ще пиша", гласи първият пост.

От ОДМВР Бургас също съобщиха за случая, добавяйки, че търсят двама нападатели.

Каквато и да е причината за боя, няма съмнение -

ударите са нанасяни с голяма ярост,

коментира работещ по случая. Това потвърждава и неврохирургът Димитър Добрев. Тончев е със счупвания по цялата лицева част, има фрактура на предна черепна яма, което може да стане входна врата за инфекция на обвивките на главния мозък и това да доведе до животозастрашаващо състояние, обяснява той. Ударите са нанасяни с достатъчно голяма сила, за да постигнат максимални поражения, допълва лекарят.

Кой е Стоян Тончев?

Роденият преди 31 години помориец стана известен по време на предизборната кампания през октомври с плакат, на който пробожда октопод със самурайски меч.

Любопитният колаж конкурираше по популярност екстравагантната прическа на кандидат-кметицата на с. Гаганица Антоанета Лазарова. Тончев очевидно се стреми да привлича вниманието, не му липсва и самочувствие.

Няма пречка да се определя като журналист в твърде широките и размити граници, в които професията е поставена днес. Още повече че е създал сайт, в който основна тема са текстове срещу местната власт в Поморие. Едни ги определят като смели публикации, други преценяват, че са далеч от установената практика за проверяване на информацията и представяне на възможно повече гледни точки.

Самият Стоян твърди, че сайтът му се следи от чужди разузнавателни служби.

"Убиецът на октопода" не успя да влезе в местната власт. Той оглавяваше листата на Партия на зелените в морската община, но очаквано повече преференции от него събра д-р Васил Костадинов, собственик на медицинска лаборатория "Лина", която има база в Бургас и филиали в няколко населени места. Публично известен факт е напрежението между д-р Костадинов и общинската администрация в Поморие заради старанието на местните власти да изкарат лабораторията от МБАЛ-Поморие. Тончев има ангажименти и като пиар на лабораторията. Няма никакви данни обаче линчът срещу помориеца да е свързан с тази част от биографията му.

Самият той е убеден, че засегнал големи интереси и това е единствената възможна причина за нападанието. Помориецът разви в цялата й пълнота своята версия в ефира на национална телевизия и изкара от нерви кметът на Поморие Иван Алексиев, който в правото си на отговор попита: „Проверихте ли образованието и практиката на г-н Стоян Тончев преди да го наречете в национален ефир Ваш „колега”?

Той уточни, че за публикации в сайта zadkulisite.com се извършват проверки, които до момента не са констатирали нарушения.

„Уважавам правото на всеки да изразява мнението си свободно, но намирам за неуместно, ефирът на една от най-гледаните телевизии в страната да бъде използван като трибуна на човек, самопровъзгласил се да раздава правосъдие и справедливост. За целта има държавни компетентни органи и не бива да се допуска възможността някой друг да изземва функциите им”, не скри гнева си кметът.

Отзвукът

Бруталният побой предизвика лавина от официални декларации и фриволни коментари в социалните мрежи.

Още в първите часове след нападението ръководството на Община Поморие осъди насилието, без да визира журналистическите опити на Тончев. Считаме, че подобна проява, застрашаваща живота и спокойствието на всеки един от съгражданите ни, е недопустима и очакваме компетентните органи да изяснят неприятния инцидент в най-кратки срокове, се казва в декларацията.

От СБЖ приобщиха 31-годишния помориец към гилдията, заявявайки, че "този престъпен акт е безпрецедентно посегателство срещу свободата на словото и правото на изразяване". Недопустимо е бухалки да бъдат противопоставяни срещу правото журналистите да информират обществото, да търсят и показват истината, категорични са от журналистическия съюз.

Опозиционната в Поморие БСП напомни за себе си с нееднозначна позиция - червените отчитат спорния характер на сайта на Тончев, но разбираемо осъждат насилието:

"Ние познаваме критичните публикации на пострадалия, пиперливия му език и активната му гражданска позиция по не един актуален въпрос. Знаем, че сред гражданите оценката и отношението към неговите статии са нееднозначни. Едни са аплодирали обществената му смелост и ангажираност, други са съзирали в тях тенденциозност, неоснователно заяждане и критикарство. Каквото и да е мнението на различните хора за журналистическия труд на Стоян Тончев обаче, вън от всякакво съмнение е, че свободата на словото е неотменимо право в демократичното общество и всички спорове се решават в съда, а не с бухалки".

Към хора се включи и Партия на зелените, чиято листа Тончев оглавяваше в Поморие. Политическата сила съзира в случилото се опит "да се запуши устата на един български журналист, да се всее страх в населението с ежедневните побои" и настоява за спешни мерки от страна на МВР и прокуратурата.

Като "медиен човек" Тончев информира читателите за състоянието си с ежедневни постове във фейсбук. Всеки от тях е обрасъл с коментари - повечето изказват съчувствие и подкрепа при вида на обезобразеното му лице, има и рецепти как по-бързо да се отърве от синините. Не липсват и жлъчни подмятания.

Разследването

В събота, 16 януари, от бургаската дирекция на полицията съобщиха, че има двамата заподозрени за побоя, наложено им е полицейско задържане и се проверява тяхната съпричастност към престъплението.

Единият от заподозрените е връстник на Стоян, а другият е на 26 г. И двамата живеят съвсем близо до бития, научи "168 часа".

И двамата са задържани от спецчасти, претърсени са домовете и ползваните от тях автомобили, иззети са дрехи и други вещи.
Не е ясно защо криминалистите са се насочили именно към комшиите.

В заповедите за задържане основания за това не са посочени, в момента ги обжалваме, коментира адвокат Сава Каров.

Двамата са ангажирали защитник, макар че не са привлечени като обвиняеми.
До жилището на единия от заподозрените дори има камера, на нея може да се види дали той е излизал около часа на нападението, клиентът ми твъри, че си е бил у дома си, допълва Каров.

Работата ни по случая продължава, проверяват се всички възможни версии, въпреки че показанията на пребития акцентират само върху една от тях, съобщи полицейски източник.

Според оптимистичната прогноза ще има развръзка до края на седмицата.