Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият шеф на военното разузнаване Игор Сергун е бил ключова фигура в координирането на тайните операции в Сирия и Украйна

Неочакваната смърт на началника на Главното разузнавателно управление на Генщаба на въоръжените сили на Русия Игор Сергун в момент, когато Русия провежда военна операция срещу ислямистката опозиция в Сирия, роди хипотези за неестествената му смърт.
Човек от най-близкото обкръжение на Путин, бившият шеф на ГРУ е смятан за архитекта на стратегията за увеличаването на руското присъствие в Близкия изток и е един от петимата, взели решение и дали “зелена светлина” за нахлуването в Крим, факт, поради който през 2014 г. попада в списъка на подложените на санкции от ЕС. Нещо повече, според Групата за изследване на ИДИЛ (isisstudygroup.com) Игор Сергун е участвал в преговорите, довели до създаването на обединените разузнавателни координационни центрове в Ирак и Сирия.
Починалият генерал-полковник е наблюдавал чрез свой служител координацията
на разузнавателните операции със спецслужбите на режима на Асад и с “Хизбула”.
На Сергун приписват и пропагандната война, чрез която се възхваляват руските успехи в Сирия, и дори операции, осъществени съвместно със Сирийската електронна армия срещу акаунти в опозиционните социални медии и уебсайтове, чиято цел понякога са били американски компютърни системи и такива на техни съюзници ислямисти в борбата срещу Асад.
Съобщението за неочакваната смърт
на 58-годишния генерал бе публикувано от пресслужбата на Кремъл на 4 януари под формата на съболезнователна телеграма на Путин към роднините и близките на починалия. Първоначално не бе съобщена никаква причина за скоропостижната смърт на топразузнавача.
Руски медии писаха, че си е отишъл от свръхпреумора, недоспиване и сърдечна недостатъчност. Няколко дни по-късно американската агенция за разузнавателна информация “Стратфор” съобщи, че Игор Сергун не е намерил смъртта си в санаториум в Подмосковието, каквато е официалната руска позиция, а в Ливан, и то два дни преди да бъде съобщена новината в Москва.
Агенцията се позовава на “анонимни, но достоверни източници в спецслужбите на САЩ”. Според тях не е изключено Сергун да е изпълнявал в близкоизточната страна специална задача на Кремъл или лично на Путин. "Според официалната информация Сергун е починал на 4 януари в почивен дом в Московска област от сърдечна недостатъчност.
Източник на “Стратфор” съобщава, че е запознат с доклад, според който
бившият шеф на ГРУ е умрял на 1 януари в Ливан
Ако тази информация е вярна, то възникват въпроси за това с какво се е занимавал в тази страна и защо Кремъл е решил да скрие, че Сергун е починал в чужбина”, отбелязват експертите на американската агенция.
Говорителят на Кремъл веднага опроверга информацията, че бившият военен топразузнавач е починал в Ливан. На 8 януари Дмитрий Песков нарече неверни твърденията на “Стратфор”. "Много хора се опитват да извлекат политически дивиденти от смъртта му, ще има много спекулации", каза той. Според руските медии данните на агенция “Стратфор” за смъртта на генерала в Ливан не се потвърждават и от високопоставени офицери от Генщаба.
“Стратфор” разглежда обгърнатата в тайна
смърт на разузнавача на фона на разногласията и битката за власт между двата силови центъра в Русия – ГРУ и ФСБ. Според агенцията Сергун застава начело на военното разузнаване през 2011 г. в момента, в който ГРУ е подложено на атака от ФСБ и руското външно разузнаване, които се опитват да контролират или най-малкото да влияят върху разузнавателните операции в рамките на Руската федерация.
Сергун успява да обедини ГРУ и да укрепи позицията му сред разузнавателните служби, които са в конкуренция и интриги помежду си. Владимир Путин, който преди това е служил във ФСБ, се опитва да запази баланса сред тайните структури. Но този баланс е разрушен през последните две години основно заради събитията в Украйна.
Москва не успява да осуети свалянето на бившия украински президент Виктор Янукович и създаването на прозападно правителство в Киев в началото на 2014 г. главно заради пропуски на ФСБ. От средата на 2014 г. ГРУ поема по-голяма отговорност за разузнаването в Украйна – това е унижение за ФСБ според “Стратфор”. През 2014 и 2015 г. двете служби – ГРУ и ФСБ, се борят за контрол върху разузнаването на сухопътните операции в Украйна.

Какви други мистериозни връзки е имал  стратегът, четете в печатното издание в. "168 часа"