Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За малко повече от десетилетие Хоакин Гузман, известен като Ел Чапо, успя да се превърне от трафикант на средно ниво в един от най-мощните наркобосове в света. Богатството му в момента надвишава над 1 млрд. долара и скоро едва ли ще спре да нараства.

И въпреки че след смъртта на лидера на "Ал Кайда" Осама бен Ладен Ел Чапо е считан за най-опасния престъпник в света, близките му го смятат за добър човек. В Синалоа, откъдето е Ел Чапо, се гледа на трафикантите като на герои, които имат куража да се изправят срещу мексиканското правителство и американската Агенция за борба с наркотиците. Градска легенда гласи, че когато Ел Чапо ходи на ресторант, хората му събират оръжията и мобилните телефони на всички присъстващи. После си получават вещите, а Гусман плаща сметките на всички.

Не с всички обаче Ел Чапо се държи възпитано. С враговете си е непоколебим. Готов е да убие публично всеки, който реши да се меси в бизнеса му. Неговият картел "Синалоа" беше замесен в кръвопролитната нарковойна, която тече в Мексико през последните няколко години.

При нестихващите нарковойни в Мексико досега са загинали над 40 хил. души. За почти 15 хиляди от тях са отговорни хората на Ел Чапо. Плашеща статистика, която доказва, че тази война е по-страшна дори от от тази в Ирак и Афганистан. Само през 2010 година по официални данни на властите загиналите са над 15 000.

Мнозинството от убийствата - около 31 хиляди, са смъртни наказания за лица, станали неугодни на наркомафиотите. Над 3 хиляди души са загинали при престрелки между бандите. 546 са жертвите от средите на представителите на властите, убити от хора на картелите.

Eл Чaпo нe e пъpвият главатар нa кapтeлa "Cинaлoa",

нo определено e нaй-ycпeшният бapoн в иcтopиятa нa opгaнизaциятa. Kaтo лидep нa кapтeлa Гyзман зaпoчвa paз- пpocтpaнeниeтo нa мapиxyaнa и oтглeждaнeтo нa мaк, пoкpи- вaйки нaд 23 000 мили caмo в Meкcикo.

Смята ce, чe кapтeлът кoнтpoлиpa 35 пpoцeнтa oт кoкaинa, пpoизвeждaн в Koлyмбия, a пo дaнни нa фeдepaлнaтa Агeнция зa бopбa c нapкoтицитe пpeз 2013 гoдинa 80 пpoцeнтa oт кoкaинa, xepoинa и мapиxyaнaтa в CAЩ ce вкapвaли oт xopa нa Eл Чaпo. "Cинaлoa" имa вpъзки в цял cвят и paзпpocтpaнявa нapкoтици в cтpaни кaтo Aвcтpaлия, Xoнкoнг и Филипинитe.

Картелът на Ел Чапо е

известен с особената си жестокост

Той кара хората си да режат крайниците на враговете, за да докажат надмощието си. Ел Чапо не обича да заплашва - направо убива. На наркобарона са приписвани едни от най-жестоките зверства на територията на страната. Освен че за групировката работят най-добрите убийци в света, сред тях се намират редица учени и инженери, чиито умове се използват за вземането на трудни решения. Именно гении измислят плана как Ел Чапо да се измъкне от затвора.

Статистиката за картела, която води Мексико, е печална. Освен че са изкарали милиарди, които никога няма да могат да бъдат преброени, "Синалоа" е признал за брутални убийства, извършени с цел да запазят териториите си за разпространение на наркотици.

Картелът на Ел Чапо често е в основата на затворнически бунтове. Групировката предизвиква умишлено хаос в затвора, за да може задържаните членове на картела да се измъкнат. Престъпната групировка всяка година участва и в кражбата на суров петрол от държавата. Членовете на групировката предизвикват взривове и сблъсъци в петролни компании, при което загиват стотици.

През 2011 година мексиканската полиция открива 32 трупа разпределени в три жилищни района на югоизточния град Веракрус. Отново отговорен за смъртта им е "Синалоа". Няколко месеца по-късно в същия район откриват още 35 трупа, нахвърляни в два микробуса.

Година по-късно

групировката отново е свързана с убийство,

този път на 14 мъже. Телата им са намерени разчленени и събрани в торби за боклук. Намират ги в изоставен микробус до границата. Разследващите смятат, че това е личен отговор от Ел Чапо до групировката "Сетас", която искала да поеме контрола на негов граничен район.

Срещнат ли се две групировки на улицата, започва да тече река от кръв. На 1 юли 2010 г. "Синалоа" се сблъсква със свои съперници и оставя 20 трупа буквално на шосето. Очевидец на мелето дори успява да заснеме кървавата битка и качва кадрите в YouТube.

В Мексико картелът много по-често убива, отколкото някой от групировката да бъде заловен. Дори в затвора Ел Чапо управлява "Синалоа" повече от успешно. Близо две години са нужни на правителството, за да предприеме успешна акция срещу хората на наркобарона.