Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В. “Монд” получава достъп до около 6000 документа от разследването за подготовката и осъществяването на атентатите в Париж на 13 ноември м.г. Те показват, че атентатите са били координирани в реално време от човек в Брюксел, който все още не е разкрит.

Терористите използват десетки мобилни телефони, сим карти и други начини за комуникация. В 22,24 ч. на 12 ноември на името на изчезналия терорист Салах Абдеслам е била открита линия в облачната услуга за съобщения телеграм. Тя е била деактивирана на следващия ден, след като координаторът на атентатите, намиращ се по това време в Брюксел, е получил съобщението:

“Тръгнахме, започваме!”

Документите, с които са се запознали журналистите от в. “Монд”, позволяват да бъде проследен в подробности пътят на масовите убийци от Белгия към Париж. Тримата терористи - братята Салах и Ибрахим Абдеслам и Мохамед Абрини, напускат брюкселския район “Моленбек” в 3 часа сутринта на 12 ноември с две коли под наем - “Рено Клио” и сеат. Камери за видеонаблюдение са запечатали първите следи от групата от 10 ислямисти, осъществила най-кървавите атентати във Франция. От протоколите на разследването става ясно, че трите екипа – на камикадзетата в “Сен Дени”, на “Стад дьо Франс” и на терасата на “Батаклан”, са били постоянно в контакт вечерта на 13 ноември. Трите групи са управлявани в реално време от един човек с два телефона в Белгия. Тройната координация според следователите е постижение в управлението на дистанционните операции според в. “Монд”.

Малко след 21,45 ч., когато две бомби вече са се взривили на националния стадион “Стад дьо Франс” и десетки мъртви лежат покосени на терасите на заведения в 10-и и 11-и административен район в Париж, трима терористи – Сами Амимур, Фуед Мохамед Агад и Исмаил Мостефай, излизат от едно поло и стрелят срещу жертви в заведението пред концертната зала “Батаклан”. В 21,42 ч. именно те

пускат съобщението “Тръгнахме, започваме!”,

намерено в паметта на телефон “Самсунг”, който след това е захвърлен в кошче. За времето, в което е работила линията по телеграм, само по захвърления телефон са предадени 25 съобщения до Белгия. Вторият белгийски номер, на който вечерта е позвънил Абделхамид Абауд, също се е намирал по това време в Белгия, пише “Монд”. По мнението на разследващите един човек е координирал операцията от предградие на Брюксел. Неговата самоличност засега не е установена.

Атентатът в “Батаклан”,

час по час

С първите изстрели на тримата терористи умират трима души. Оцелелите от първата престрелка се скриват в залата, без да подозират за кошмара, който ги очаква. Двама от терористите нахлуват в залата, в която има около 1500 души за концерта на американската група Eagles of Death Metal, и отново стрелят в тълпата.

Бодигардът отваря изхода за евакуация, за да може хората да се спасят, но отвън ги очаква третият убиец - той стреля от упор, преди да се присъедини към останалите двама съучастници в залата. “Всеки, който мръдне, ще бъде убит”, казва един от нападателите на хората.

“Казах: никой

да не мърда!”

Някои терористи се развличат със заложниците. “Хайде, ставайте. Тези, които искат да заминават, да заминават.” “Всички, които станаха, ги убиха”, разказва пред “Монд” оцелял. Стават следващите. Терористите пак стрелят. Те се забавляват, смешно им е. След първите изстрели убийците си правят почивка. “Той или певецът? – питат нагло те. - Тази група е американска, бомбардирате с американците, следователно... Гответе се да видите това, което правите в Ирак, което правите в Сирия, вижте как живеят хората в Сирия сред бомбите. Вие убивате нашите жени, близки, нашите деца, правим същото с вас, за вас, но не в Сирия, а тук.”

22 часът: комисар Д.

идва в “Батаклан”

Първите полицаи, дошли на място към 22 часа, са информирани 10 минути преди това по радиостанция за масова стрелба в зала “Батаклан”. Те са двама - окръжен полицейски комисар и бригадир. Проникват в залата през главния вход с обикновен пистолет в ръце. Тяхната намеса прекратява масовото убийство.

“Констатирахме, че има няколко безжизнени тела, и се чуваха викове, които прекъсваха детонациите. Вратата на входа внезапно се отвори от натиска на многото хора, които тръгнаха към нас и викаха. (…) Разбрахме, че тези хора имат спешна нужда от помощ, и проникнахме в залата”, разказва за първите си действия в залата пред в. “Монд” комисар Д. На 20 м от лявата част на сцената полицаите забелязват, че един от терористите - Сами Амимур, е взел заложник.

Полицаите изстрелват шест патрона. В този момент се чува силен взрив и те разбират, че срещу тях стои самоубиец с пояс от взривове. В 22,07 ч. двама от терористите стрелят срещу полицаите и ги принуждават да отстъпят. Оцелелите на етажа си спомнят смъртта на терориста Сами Амимур и реакцията на съучастниците му, когато той се самовзривява.

Терористите се смеят. След намесата на двамата полицаи терористите Исмаил Мостефай и Фуед Мохамед Агад вземат заложници и затварят вратата, като започват да дискутират нещо на метри от оцелелите. Исмаил Мостефай също се самовзривява, а Агад е убит от полицията.

Проверката на данните в телефона “Самсунг” дава още детайли от подготовката на атентатите. На 13 ноември след 14 часа собственикът на самсунга е прекарал половината от деня в проучване на снимки и продробни планове на концертната зала. Той дори е правил търсене по ключови думи за програмата на концерта на Eagles of Death Metal “Батаклан”.

След атентатите към 10 ч. Салах Абдеслам и Абделхамид Абауд, приятели от детските години, свързани с редица удари още като малолетни престъпници в брюкселския квартал “Моленбек”, са засечени в различни точки на Париж. Салах Абдеслам се опитва да избяга от Франция на всяка цена и впоследствие изчезва безследно, след като се връща обратно в Брюксел благодарение на приятелите си от бара. Абделхамид Абауд, който броди в центъра на Париж, се опитва да осъществи следващия си терористичен проект.

Убит е четири дни по-късно в къща, обсадена от полицията в квартал “Сен Дени”

Салах Абдеслам оставя своето клио на площад “Албер Кан” в 18-и район на Париж. Неговият по-възрастен брат Ибрахим се е самовзривил 20 минути преди това. Младият човек се спуска по бул. “Орнано” според сайта "Депеш".

Той си купува телефонна карта на бул. “Барбес”, регистрирана на името на Пиер Лоти, и пътува с метрото на юг. Прекарва нощта в района на станция “Монруж-Шатийон”, откъдето се обажда за помощ на братовчед си. Приятелите му от бара в “Моленбек” откликват и му осигуряват такси. Според шофьора Амри О., който е обвиняем, че е качил терориста на своя “Фолксваген голф” в деня след атентатите, Абдеслам е стоял на задната седалка на голфа му, плачел и викал:

“Те ще платят за

смъртта на брат ми”

След това той се разделил с шофьора и с друг приятел от бара с думите: “Няма да се видим никога повече”. И споделил, че ще смени физиономията си. Терористът е успял да се промъкне през три проверки на жандармерията, тъй като в този момент, макар да е бил известен на белгийската сигурност като радикален ислямист, не е бил издирван във Франция.

На 16 ноември френската полиция вече знае, че за Абдеслам има данни, че е вербувал кандидати за джихад, някои от които са били на обучение в Сирия. Абдеслам, както и Мохамед Абрини изчезват.

Какви факти около атентатите стават ясни от проверката на мобилните телефони на терористите, четете в печатното издание на в. "168 часа"