Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тъпи шеги, скучни злодеи и “мързелив”
саундтрак вбесиха феновете на култовата сага

Епизод 7 - “Силата се пробужда” успя да впечатли много хора - такива с посредствен вкус за космически и супергеройски филми.

Но за истинските фенове на поредицата, които могат да ви разкажат как са чакали на опашки за билети пред бившото кино до паметника на Васил Левски и са гледали филма благодарение на Людмила Живкова, той е разочароващ. За страстните фенове на междузвездната сага историята е вече позната, героите - недоразвити, а Еймбрамс играе насигурно.

“Междузвездни войни” епизод седем в първите си дни след премиерата разби повечето рекорди по гледаемост и приходи. Филмовите критици бяха прекалено развълнувани, а ревютата им за филма - положителни и оптимистични. Но не задълго. Голяма част от най-важните критици, а именно феновете- останаха недоволни от седмата част на междузвездната сага. По-късно и критиците се съвзеха след първоначалната си еуфория и осъзнаха тежката истина, а именно, че “Силата се пробужда” всъщност е най-неоригиналният от всички части досега. Проучване на “168 часа” събра 11-те най-големи нелепости във филма според неговите фенове и критици.

1. “Силата се пробужда” е римейк на “Нова надежда”

Приликите между епизод 4 и епизод 7 накараха феновете да възнегодуват, а филмовите експерти да определят “Междузвездни войни 7” за "най-слабата режисура" на Джей Джей Ейбрамс.

Общите моменти между двата филма са очевидни. Люк Скайуокър и Рей са буквално един и същи герой - и двамата са недоволни от живота, който живеят, и чакат да им се случи нещо значимо. Имат бързи умове, срещат се с дроид, разделен от своя господар, който носи важно животоспасяващо съобщение и най-вече силата е с тях и променя завинаги техните съдби.

Други прилики между епизод 4 и 7 са идентичността на Татуин, родното място на Люк и Джаку, планетата, която обитава Рей. Дроиди, изпратени на топсекретна мисия, за да спасят света. Идеята за добро и зло в образите на “Империята” и “Бунтовническия съюз” в “Нова надежда” и “Съпротивата” и “Първият ред” в “Силата се пробужда”. Маскираният суперзлодей, взривяването на базата на лошите, смъртта на важен за поредицата герой, мистериозният зъл лидер са друга част от сходствата между филмите. Част от критиците, сред които и Скот Менделсън от “Форбс” определиха избора на Ейбръмс да използва моменти от оригиналната трилогия, като “безопасен ход”. А режисьора определиха като човек, който е ужасен от мисълта, че може да обиди феновете, които бяха крайно критични към последните три филма на Джордж Лукас.

2. Прекалено много

неуместен хумор

В “Междузвездни войни” винаги е имало известна доза хумор. Според феновете обаче количеството на шеги в “Силата се пробужда” е прекалено голямо и нарушава баланса. Сякаш Ейбрамс е забравил, че “Междузвездни войни” е драматичен, мистериозен и изпълнен с много тъмни моменти филм.

За почитателите на междузвездната сага прекалено многото хумор не беше голяма изненада, след като това е една от запазените марки на “Дисни”. По този повод в мрежата плъзнаха коментари, които гласят, че ако феновете "са искали да гледат космически хумор, то те биха си купили “Пазителите на галактиката”, а не да присъстват на премиерата на “Силата се пробужда”.

3. Претупана работа

по сюжета

В 2-та часа и 16-те минути на филма така и не стана ясно каква всъщност е политическата обстановка в галактиката. Режисьорът, според специалисти, от бързане да завърши филма така и не дава яснота кои са и откъде идват “Първия ред” и срещу какво точно се съпротивлява “Съпротивата”.

4. От къде и с каква цел

се появява Starkiller?

Не само политическата обстановка остава неясна. Докато “Звездата на смъртта” е емблематична за междузвездната сага, то новата планета-убиец се появава някак от нищото. Според филмовите критици има няколко аспекта от историята на Starkiller, които биха внесли грандиозен ефект във филма на Ейбрамс. Според тях “Звездата на смъртта” 3.0 можеше да бъде построена върху разбитите надежди на Люк, което да внесе една поетична нотка във филма.

5. Кинематографично клише

Както хуморът не е на място в сагата, така и използваните от посредствени режисьори похвати също нямат място в “Междузвездни войни”. Според филмовите критици “Силата се пробужда” е едно голямо кинематографично клише със своите обекти, летящи на фона на залязващото слънце, snap zoom и много от любимите на Еймбрамс оптични отблясъци.

6. Саундтрак

Освен че за критиците сюжетът е претупан, феновете откриха и известна доза “мързел” в направата на саундтрака на филма.

Всеки, който е платил, за да гледа филма на неговата премиера в киното, е очаквал поне една запомняща се симфония от Джон Уилямс. Навярно възрастта вече му се отразява, защото според почитателите всички мелодии са всъщност преработки на музиката от оригиналната трилогия.

Кои са другите пет слабости на новата лента четете в хартиеното издание на "168 часа".