Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Филмът на "Ал Джазира" не е свален, няма и извинение, каза журналистката

Речта на Доган надхвърля тяснопартийните интереси и поставя теми, свързани с националната сигурност и бъдещето на България, които обществеността очаква да чуе от президент и правителство, каза пред Нова телевизия журналистката Елена Йончева. По честен, директен и бих казал смел начин Доган поставя тези въпроси - ще се превърне ли България в територия на евентуални военни действия, има ли опасност за териториалната цялост на България, каква е българската външна политика при евнтуален сблъсък между Турция и Русия, каква е неоосманската политика спрямо България, защото става дума за конкретна стратегия, която вече е в действие в Сирия. Няма отговор на този въпрос още от институциите, каза Йончева.

Тя добави, че заради тези въпроси, които поставя Доган - това са въпроси които поставят и политиците в Европа, речта има толкова голям отзвук.

Позицията на Пентагона по свалянето на руския самолет бе, че Турция има право на самоотбрана, но действията й не трябва да бъдат разглеждани в контекста на антиислямистката коалиция, водена от САЩ. Все едно две коли да се сблъскат и да дойде КАТ и да каже трябва да спазваме правилника за движение, обясни Елена Йончева. Пентагонът даде много неангажираща характеристика. Съветът на Североатлантическия съвет на ниво министри, който се събра в Брюксел, също бе много предпазлив в оценките си. Казаха, че и Турция, и Русия трябва много да внимават и да бъдат балансирани. Докато Местан даде една много по-категорична позиция - директно обвини една от страните в преднамерено нарушение на турското въздушно пространство, коментира журналистката.

Филмът "България, моя земя", който бе излъчен по Ал Джазира Уърлд, новинарския, не документалния канал, което предполага все пак провеждане на някаква редакционна политика, не е свален от сайта на "Ал Джазира", нито от Ютюб, нито има извинение или корекция, каза Йончева. Единствената корекция която направи редакцията е, че България не е член на ЕС от 2014 г., а от 2007 г.

Йончева призова да не подценяваме ролята на ДПС на Ахмед Доган - това че 25 г. в България нямаше етнически сблъсък. Погледнете какво стана в бивша Югославия, в Косово, в Босна, какви са опасностите пред Македония. В България това не се случи, защото бяха овладяни определени процеси, смята Йончева.