Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТЕРОРИСТИ: Брахим и Салах Абдеслам са основни действащи лица в атентатите в Париж.
ТЕРОРИСТИ: Брахим и Салах Абдеслам са основни действащи лица в атентатите в Париж.

Aли О., един от четиримата шофьори, превозвали на смени оцелелия след атентатите на 13 ноември в Париж терорист Салах Абдеслам, разказва пред "Монд" за последните си брюкселски часове, които е прекарал с най-издирвания престъпник. Али О. е разпитан на 22 ноември т.г. и в момента е обвиняем по белгийските закони за това, че прекарал терориста със своя "Фолксфаген Голф" в деня след атентатите. Въпреки че първоначално отрича, той бързо признава пред полицията, че е трябвало да се предаде, но негови приятели го посъветвали да не го прави.
Последният шофьор
на терориста
Али О. е 31-годишен французин от марокански произход, роден в Брюксел. Женен, с две малки деца. За да ги изхранва, работи като оксиженист, а вечер като куриер. Той е мюсюлманин, но не толкова ревностен и обича футбола, покера и билярда. В събота, 14 ноември, му звънва негов приятел - Aмри Мохамед Хамза Ату., и иска да се срещнат в Лакен, северен район на Брюксел. Обаждането е малко странно - от телефонна кабина. Когато пристига на мястото на срещата, Али О. вижда, че приятеля му е заедно със Салах Абдеслам - облечен в сиво яке и тъмни джинси, с шапка на главата. И двамата мъже са пребледнели.
Следствието вече установи, че те са пътували цяла нощ из Париж и Брюксел с друг човек - Мохамед А., с когото Салах Абдеслам се свързва не директно, а чрез посредник. В Брюксел Хамза и Салах Абдеслам сядат в колата на Али О. да ги заведе до бистро да пият кафе. На въпроса на Али къде е брат му Брахим, Салах отговаря: "Млъкни." Преди да слязат да пият кафе, Салах казва на приятелите си да оставят телефоните си в колата и да извадят батериите им, начин
да не бъдат проследени
Али О. все още не знае, че Брахим се е взривил на площад "Волтер" в Париж няколко часа преди това, но действията на Салах го притесняват. Той разказва пред следователите за своя малко вероятен разговор с терориста в бистрото. "Директно го попитах дали е свързан с това, което стана в Париж. Но Салах не си призна. След това настойчиво питаше колко човека са загинали, колко самоубийци е имало, колко от нападателите са били убити. Изглеждаше, че анализира ситуацията и тогава разбрах, че е замесен" - разказва пред "Монд" Али О. По думите му Салах Абдеслам казал: "Навсякъде е моето име.
Изгорях. Не трябваше
да бъда там
когато всичко това се случи." След това той съобщил на Али О., който бил добър приятел с Брахим, че брат му е „умрял, че е тръгнал, за да се самоубие". Разговорът продължил 20 минути. След това Али О. оставил Хамза и Салах в района на Шербек в Брюксел около 14,30 часа. На раздяла Салах му казал, че повече никога няма да се видят. Али О. се кълне, че знае накъде е тръгнал Салах Абдеслам. "Хамза, Мохамед и аз, ние тримата, се оказахме на неправилното място в неправилното време" - казва пред следствието Али. О. В момента срещу него има две обвинения - за принадлежност към престъпна група и съучастие в терористични актове, отнели живота на много хора.
"Срамно е моят клиент да бъде преследван по второто обвинение - всичко показва, че не е имало никакъв умисъл в неговите действия"- казва адвокатът му г-жа Оливие Мартен.
Случаят с Али показва, че терористът Салах Абдеслам е разчитал за атентатите и бягството си на широк кръг познанства, създадени във времето, когато двамата братя-терористи Салах и Брахим държали бара Beguines в брюкселския квартал „Моленбек". Мохамед Абрини, вторият издирван терорист с международна заповед за арест, заснет в "Рено Клио" на бензиностанция в Париж в компанията на Салах два дни преди атентата, е бил бивш барман в бара и крадец, направил "удар за 200 000 евро". Хамза е продавал в бара канабис. Братята Брахим и Салах често вършели дребни престъпления, а на 4 ноември барът е затворен заради продажба на наркотици.

По какви версии работят разследващите на атентатите в Париж, четете в новия брой на в. "168 часа"