Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГНЯВ: Кметът на Дулово не пести квалификации по адрес на правителството
ГНЯВ: Кметът на Дулово не пести квалификации по адрес на правителството

КМЕТОВЕ от ДПС замислят да излязат на бунт срещу властта - научи "168 часа" от свои източници в кметствата в Югозападна България. Вълната на недоволството ще тръгне от Родопите, където има най-много разследвани кметове, и ще стигне до Лудогорието - Разградско, Шуменско, Търговищко.
Рекорда за най-разследван кмет държи кметът на Кърджали Хасан Азис. Следва го кметът на Гърмен Ахмед Башев. Проверяват ги най-вече за усвояването на средства, отпуснати от европейските фондове за социално значими обекти. Общо ревизиите срещу ДПС са 650 -изчисли депутатът Йордан Цонев.
Двамата кметове се оплакаха на Демир Баба теке, че ги спукват от проверки, заради което не можели да си гледат работата. Всекидневието им минавало в следствието и прокуратурата.
От авторитетното за ДПС място - текето край Исперих, кърджалийският кмет обяви, че предстои "сливане, което ще роди нова сила за преодоляване на трудностите. Днес сеем семената на нашето единство" - каза още Азис. Идеята е кметовете на ДПС да се обединят за
общ отпор срещу властта
"Ще направим така, че ако муха бръмне в Лудогорието, да се чуе чак в Родопите" - отсече колегата му Ахмед Башев.
Най-често проверяваните управници щели да влязат в инициативен комитет, който имал за задача да подготви броженията по места, съобщиха запознати. Към подготовката на бунтовете вече била съпричастна и Асоциацията на общините на ДПС "Толерантност". Асоциацията най-вероятно ще финансира курсовете на автобусите до границата с Турция, където ще бъде центърът на протестите - прогнозира бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.
"Ако продължават да ни проверяват тенденциозно, без в крайна сметка да откриват нарушения, ще се наложи да помислим за открити протестни действия. В това няма нищо лошо, защото
чашата на търпението
преля" - аргументира се Башев.
Кметове на ДПС от Северна България са първите, които ще се присъединят към евентуални протести. На среща с кмета на Силистра инж. Иво Андонов селските първенци се оплакаха от драстичното орязване на държавната субсидия към общинските администрации. Заради икономии най-големите общини на ДПС в Силистренско били без улично осветление.
Вбесен от трудното битие, кметът на Дулово Гюнер Рамис възропта: "Никой не е с нас. Нито Господ, нито Дянков. Дори зимата, дъждовете и комарите." Той обвини управляващите в опити за финансово унищожаване на малките общини.

Рушен Риза - зам.-председател на ДПС:
Всява страх

Протестни действия, организирани от кметове на ДПС, са много силни думи. Не съм превърженик на такива крайни действия.
Въпросът за тенденциозните проверки ще прозвучи от парламентарната трибуна, колкото и да е неприятно за управляващите. Вече сме алармирали Европейския парламент в Брюксел.
Целенасочено негативно отношение освен към общините на ДПС има и към селските кметове и бизнесмените с турски имена. Целта е да се всява страх у населението.

Рушен Риза
Рушен Риза