Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА КАНТАР: В ЦСКА очакват с наведени глави какво ще реши ФИФА за тяхното бъдеще. 

СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ
НА КАНТАР: В ЦСКА очакват с наведени глави какво ще реши ФИФА за тяхното бъдеще. СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

В България обичаме героите. Най-обичаме обаче да ги развенчаваме. В един миг обаче се оказа, че в родния спорт звездите изчезнаха. И така няма кого да сваляме, да ругаем или да сочим с пръст. Един Гришо остана и срива му оправдаваме с отсъствието на Маша.
Най-добрите ни футболисти, лекоатлети, баскетболисти, волейболисти и представители в индивидуалните спортове отбелязват регрес.
Резултатите са толкова отчайващи, че стресират дори свикналите да търпят какви ли не разочарования спортни фенове.
Със сигурност най-тежко е положението на футбола, който е и най-популярният спорт в България. Събитията тук подсказват, че е напълно възможно до няколко години тази игра да се практикува само на аматьорски начала. Прекрасен пример в това отношение е някогашният колос ЦСКА.
Единият от двата най-популярни футболни клуба у нас беше отупан като брашнен чувал от няколко поколения собственици, които идваха да спасяват положението, а в същото време обезкръвяваха финансово клуба.
В резултат на техните целенасочени "спасителни " кампании в момента софийският тим има задължения от 23 млн. лева. Сегашният шеф Гриша Ганчев настоява футболното предприятие да бъде обявено в несъстоятелност и да влезе синдик, който да реши кой кредитор какви пари може да получи.
Схемата уж беше добре измислена, но в решителния момент се намеси ФИФА
И първолаците сигурно са научили вече, че световната футболна централа отне 15 точки на клуба и обяви, че тепърва ще се произнесе дали е възможно въобще спасението на ЦСКА.
Със сигурност физическият край на "червените" ще създаде предреволюционна обстановка в София. Привържениците на тима не могат да се примирят с идеята, че техният любим отбор просто ще спре да съществува. Не е изключено да бъдат организирани масови протести, по време на които често се стига до прояви на насилие.
Донякъде духовете могат да бъдат успокоени с призива за общонационално събрание на всички фенски организации на 4 октомври. На заседанието би трябвало да се набележат мерки за
спасяването на клуба
Сега това звучи добре като идея, но събитията могат и да поемат в нежелана посока. Възможно е до 4 октомври ЦСКА вече да е пратен в небитието и при това положение би било опасно да се събират на едно място гневни фенове от цялата страна. Вероятно съществува един процент шанс да се намери човек или институция, която да спаси положението в последния момент, но подобен развой на ситуацията по-скоро прилича на научна фантастика.
Тежко е положението и на голяма част от останалите отбори в "А" група. "Локомотив" (Пд) е
изправен на ръба на бездната
Натам се е запътил и другият пловдивски гранд "Ботев". Проблеми тресат дори осигурения отвсякъде "Лудогорец". Миналата година разградският тим играеше срещу колосите "Ливърпул" и "Реал" (Мадрид), печелейки повече от 10 млн. евро от участието си в групите на Шампионската лига. Няколко месеца по-късно мечтата е разбита на пух и прах и шампионите се провалиха още в първия кръг на най-комерсиалния клубен футболен турнир.
Гръмки несполуки сполетяха и участниците ни в турнира "Лига Европа". Никой не успя да премине в следващия кръг, което е най-срамното постижение от много години насам. Преди все пак успявахме да се справим с един или два слабака преди да ни натупат по-опитните батковци. Сега вече сме пълна нула. Дори и тази оценка ни е много, ако се вземе под предвид представянето на националния отбор по футбол.
Там катастрофата е абсолютно непоправима. Повечето от избраниците на Ивайло Петев са твърди резерви в клубните си отбори, а играещите редовно не показаха никакви възможности по време на евроквалификациите. Резултатите не закъсняха. Рано-рано ни изритаха от съревнованието за първите две места в групата, останахме без шанс и да играем бараж и сега единствената интрига е дали ще се преборим с Азербайджан за четвъртото място.

За неволите в другите спортове, четете в новия брой на в. "168 часа"