Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близо 50 хил. зрители, истински звезди на главната сцена и нито един инцидент - това е кратката история на тазгодишното издание на Spirit of Burgas, едно от най-коментираните музикални събития на годината.
Музиката и шоуто обаче са само видимата страна, зад паравана остават гигантската организация, прецизното напасване на стотици различни елементи и задължително няколко непредвидени обстоятелства, които могат да катурнат и най-добре сработената машина.
Изненади last minute никак не липсваха в тазгодишното издание на Спирита.
Познавачите на крайбрежието знаят, че времето се обръща през август, но този път вълната се вдигна повече от очакваното.
Разбърканото море отне доста от планираната екзотика - нито Роби Уилямс дойде с яхта от Св. Влас или поне от остров Св. Анастасия, нито пък имаше публика по вода. Сулганът потопи надеждите поне десетина скъпарски яхти да осветят залива. Според запознати именно заради непредвидимото през август Черно море организаторите са предпочели Роби и екипът му да бъдат настанени в Бургас. Според източници на „168 часа" са били направени предварителни заявки на няколко доста по-атрактивни места по Черноморието.
В крайна сметка микробусът със затъмнени стъкла, превозващ Роби, трябваше да измине само около 300-400 м от подземния паркинг на 5-звездния гранд хотел „Приморец" до бекстейджа на Спирита.
Хотелът и фестивалното градче делят една ограда, а изпълнителят на Let My Entertain You е гледал залива от президентския апартамент, разположен на последния етаж.
Бурното море покри с водорасли част от отцепената за Спирита зона и докато на публиката й харесваше да куфее под пръски от вълни, търговците бяха изправени на нокти. Едно от заведенията бе в непосредствена близост до морето и приливът предизвика авария в захранването му, но това мина между другото. Далеч по-голям проблем обаче е бил силният вятър. Едва след приключването на фестивала кметът Димитър Николов призна, че концертът на Роби Уилямс е бил на крачка от провал. Още в първите часове на фестивала спешно са били привикани двама метеоролози, които непрекъснато са замервали скоростта на вятъра.
“Беше достигнала до
60 км в час, при 70 км/ч
вече имаше опасност за сцената, трябваше да се вземат мерки за демонтиране и евакуация", издаде кметът постфактум. Рискът бил още по-голям, тъй като поривите на вятъра били от сцената по посока на публиката.
Над 30-те хиляди на пясъка дори не подозираха за това. А и да знаеха, сигурно пак нямаше да помръднат от плажа, заковани като с магнит от невероятния чар на британската мегазвезда.
Роби излезе на сцената в прекрасно настроение и през цялото време демонстрира завидна физическа форма и поведение на истински артист, който не прекъсна диалога с публиката. Тя също не го разочарова и показа високо ниво - феновете пяха през цялото време с Уилямс, който истински се изкефи от това.
Звездата започна с парчето Let Me Entertain You, дало името на самия мегаспектакъл.
По-късно феновете се насладиха и на Come Undone, Rock DJ, Feel, както и на култовата Angels.
Без да изневерява на стила си, Роби направи няколко неприлични пози, особено след като се появи накипрен с къса черна поличка.
Точно 96 минути мистър Уилямс се раздава на макс, а накрая подари на българската публика едно прочувствено изпълнение на My Way. Той седна на сцената, обърна аутокюто към публиката и изпя божествено хита на Франк Синатра. Това напълно разтопи десетките хиляди, дошли да слушат живата легенда на британския поп.
Но една-единствена от многохилядната публика
имаше късмета и щастието не само да докосне Роби, но и да влезе в едно легло с него, макар то да се оказа виртуално.
За тези, които не са гледали на запис спектакъла на Роби Let Me Entertain You това беше истинска изненада. 41-годишният британец избра Зорница от Благоевград, качи я на сцената и я засипа с прегръдки, после двамата влязоха в музикалното „легло". След първоначалния шок момичето се съвзе и като истинска фенка пя и танцува до татуирания си идол до края на парчето Candy.
Вълнуващ момент бе и акапелното изпълнение на детска песничка, която бащата на Роби му е пял, а след това и самият Роби - на своя син. В изпълнението се включиха няколко от музикантите на певеца. 
Сред изненадите, но не за публиката, а за фоторепортерите бе решението на организаторите да приберат апаратите на всички, които нямат специална акредитация  за Роби Уилямс. От "Болкан Ентъртейнмънт" обясниха, че това е изискване на мениджърите на звездата. Тези, които не приеха това условие, трябваше да напуснат въобще зоната на фестивала, съпроводени до изхода от сътрудник по организацията - т.е. загубиха възможност да снимат не само сцената от далече, но каквото и да било друго.
Същото условие бе поставено и пред фоторепортерите със специални акредитации след изтичане на регламентираното време за снимане - 3 песни.
Парадоксът е, че тези, които не са се акредитирали като фоторепортери, имаха по-голям шанс да снимат. При съвременните технологии доста прилични кадри могат да се направят с апарат с големината на цигарена кутия.
От компанията заявиха, че в следващите издания ще търсят алтернатива на мярката "прибиране на фотоапарат".
Истинският тест за бърза реакция, гъвкавост и добра координация между организаторите от „Болкан Ентъртейнмънт", домакините от община Бургас и полицията бе втората вечер на фестивала.
Беше минало 17 ч, пред сцените вече имаше хора, когато забелязах особена суматоха между полицаите, разкри очевидец пред "168 часа".
През следващите няколко часа Спиритът от музикална се превърна във военна зона.
Броят на полицаите като че ли растеше с всяка минута, появи се и джип на Гранична полиция, един от униформените тръгна със следово куче по плажа, претърсиха и палатковия лагер, разказват свидетели.
В 20 ч., когато публиката заприижда, гейтовете бяха блокирани от униформени с металдетектори. На щателна проверка се подлагаше всеки, който носеше раница или по-голяма чанта, а на някои униформените изискваха и личните карти.
Забелязваха се и много цивилни полицаи, които обикаляха из фестивалното градче и дискретно поглеждаха принтирани на листове фотографии на мъж и жена
Това продължи с часове, докато вървеше концертът на Kasabian. Музикантите събраха завидна публика, а фен на групата възкликна на влизане: „Тази година бургазлии избиха рибата!"
Едва около полунощ стана ясно, че стотиците ченгета, пратени на Спирита, всъщност са вдигнати на крак заради французойката от ирански произход Езида Елхам и румънеца Мимо Попеску, за които нашите служби получили оперативни данни, че са свързани с “Ислямска държава”.
Според запознати заради извънредната ситуация около 500 полицаи са станали "служебно" фенове на фестивала.
Съмнителните чужденци не бяха намерени, но сред изненадите на тазгодишния Спирит бе и фактът, че нямаше нито един задържан - за нарушение на реда или пък за дрога.
С изключение на двама-трима пияни видими проблеми с реда наистина нямаше. Дрога? Това е друга тема.