Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Две жени в енергетиката - Екатерина Истаткова и Светла Тодорова, са оскъпили тока у нас с милиони. Това става ясно от разкритията, които направи временната парламентарна комисия по въпросите на енергетиката. Оказва се, че скандалните факти около тях не спират дотук, научи в. "168 часа".
Само в рамките на последната една година бившата шефка на НЕК Екатерина Истаткова и съпругът й успяват да се сдобият с два скъпи апартамента в топцентъра на София - на ул. "Трепетлика" в столичния квартал "Лозенец", става ясно от информация в Имотния регистър.
И двете жилища са с площ от 94 кв. м и се намират едно до друго,
  като по този начин се оказва, че Истаткови притежават цял етаж в престижния квартал. Общата им цена е поне 400 хил. лв. Първият апартамент е купен с ипотечен заем на 16 юли 2014 г. и се води на името и на двамата съпрузи. Вторият е вписан само на съпруга й Алекси и е придобит съвсем наскоро - в края на юни тази година. Екип на "168 часа" на място провери кой живее в двете жилища.
Гледката, която ни посреща, е почти толкова странна, колкото и бързите покупки. На всички прозорци има чисто нови щори и те са плътно спуснати. И двата апартамента очевидно са обитаеми, но почти денонощно са със загасено осветление.
Съседите не смеят да кажат нищо за новите обитатели на блока. 
Още едно 
интересно разкритие за собствеността на двамата съпрузи
 изниква от декларацията на Истаткова пред Сметната палата. Оказва се, че Алекси Истатков притежава не един, а два джипа. Единият е БМВ, а другият “Гранд Чероки”. Стойността на която е деклариран първият е 64 000 лева и е купен през 2011 г. За другия обаче, който е придобит през 2008 г., посочената сума е едва 5000 лв. 
Освен това Истаткови имат и къщи във Варна и в гр. Средец. 
Преди седмица името на Истаткова беше изнесено от председателя на временната анкетна комисия Валери Симеонов във връзка с еднолично сключени договори за продажба на евтин ток на избрани от самата нея фирми за година напред. "По време на работата на комисията още в самото начало установихме, че през ноември 2014 г. тогавашният изпълнителен директор на НЕК Екатерина Истаткова е
продала 2,3 млн. мегаватчаса електрическа енергия от вецове,
  собственост на дружеството, с една година напред. Продажбата е на цена на пикова енергия от 71 лв., което е подигравка", разкри председателят на комисията Валери Симеонов.
По думите му това е направено с определени договорени търговски дружества от изпълнителния директор без търг и конкурс. Продажбата е буквално седмици преди Истаткова да бъде освободена от поста.
"На 24 юли 2015 г. в 15,30 часа нашият консултант Стефан Гамизов беше заплашен с убийство от съпруга на Екатерина Истаткова, за което сме информирали министъра на енергетиката и ДАНС. В момента се води разследване", добави шефът на комисията.
"Скандално е нарушението на Екатерина Истаткова - възмущава се енергийният експерт Иван Хиновски. - То е за прокурор. Знае се от цяла година и се повтаря за този скандал. И нищо не е направено. Всички нарушения в енергетиката се замитат под килима и се замазват. Както случаите с "Цанков камък", АЕЦ "Белене", ВЕИ-тата, някои от търговете за продажба на електроенергия от НЕК са забулени от непрозрачност. В България всяко чудо е за един ден и половина." Членове на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и на сегашната Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и редови служители на комисията ще бъдат предадени на прокуратурата от временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката, стана ясно още от доклада на комисията. Едно от имената, посочени в доклада, е на бившия председател на ДКЕВР и настоящ член на КЕВР Светла Тодорова.
Обвинението към нея е, че с писмо от 19 март 2015 г. Тодорова, която към онзи момент е председател на ДКЕВР, еднолично е дала указания към НЕК и ЕРП-тата, с които е ощетила НЕК с 52,2 млн. лв. С тях Тодорова нарежда на НЕК да продължи да доставя на операторите енергия за технологични разходи по най-ниски цени, въпреки че въпросните разходи са над максимално допустимите.
 
Пълният текст, както и какво разказва човек от анкетната комисия за разкритите далавери в енергетиката, четете в новия брой на в."168 часа"