Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АКО сте влизали в пловдивския хотел "Марица", вероятно сте били поразени от интериора. Посетителят е зашеметен от смайващата натруфеност на обзавеждането.

В подобни случаи професионалистите вдигат безпомощно рамене. Хотелът вероятно е по вкуса на собственика Ветко Арабаджиев. Според запознати подобна е обстановката и в останалите негови хотели.

Но ако не сте имали щастието да отсядате в някой от тях, сигурно сте чували, че гръцкият певец Демис Русос пя на юбилея на бизнесмена срещу тлъст хонорар. С това Арабаджиев си съперничи с Николай Банев, който горе-долу по същото време си "поръча" Джо Кокър. Родните естрадни и чалга звезди често озвучават вечеринките на нашенските милионери, но юбилеи и сватби трябва да се отбелязват по-запаметяващо. Пък и светът трябва да бъде смаян от размаха, с който

лъскавият ни елит

се забавлява. В това със сигурност успяваме.

Бедна България излъчи толкова богаташи, че много страни в Европа може да ни завидят. Икономиката ни куца, бюджетът е с дупки, но имаме милионери като за световно. Според някои класации пловдивският бизнесмен е в първата десетка на най-богатите хора в България.

Той и семейството му си падат по светските изяви. Леките им коли и тоалетите на съпругата му Маринела, която е собственик на модна агенция, са обект на постоянен интерес от страна на светските хроникьори.

Ветко почива на Сен Тропе и Малдивите, твърдят близки до него. В колекцията му има ролс-ройс - сигурно от дете е мечтал за луксозния автомобил, докато е гледал американски филми. И той има не просто ролс, ами ролс по поръчка, чийто модел без екстрите струва над 1 млн. лв

- разказват експерти. Черното кабрио дълго време стои пред офиса на "Виктория груп" и събира погледите на минувачите. Годишно в света се произвеждат не повече от 600-700 такива автомобила. "Фантомът" е дълъг близо 6 метра и широк около два. Лимузината често задръствала уличките на Стария град, за които не е пригодена, горката, обясняват очевидци. Преди това бизнесменът се вози на суперлуксозен "Майбах", а една от последните му коли е "Мерцедес SLR Макларън".

Ветко Арабаджиев купува два частни самолета "Чесна" съвместно с Николай Банев, с когото регистрират фирмата "Бизнес еър". Наскоро излязоха съобщения за раздори между тях.

Двамата съдружници имат обща фирма с дъщерята на бившия зам.-министър на земеделието Димитър Пейчев, за която тези дни излязоха данни, че е най-големият получател на агропари от ЕС като частно лице - 1,5 млн. лева. Фирмата є с Банев и Арабаджиев е "Любимец Агро" ООД - интересно съдружие между маститите господа и прохождащата в бизнеса девойка. "Любимец Агро" участва в проект за засаждане на

10 хил. дка лозя

Смята се, че Ветко Арабаджиев е най-големият български хотелиер. Освен хотел "Марица" срещу Панаирното градче в Пловдив, той притежава и курорта "Елените", хотел "Чайка" на Слънчев бряг, който превръща в петзвезден комплекс. Негови са и петзвездните хотели "Пампорово" в едноименния курорт, и "Виктория Палас" на Слънчев бряг. До 2004 г. бизнесменът е смятан за втори в туризма след "Албена холдинг", но година по-късно става първи

по брой на легла и хотели. Една от значимите му сделки е хотел "Амбасадор" в столицата, който разрушава и започва да строи отново за 20 млн. евро, разказват запознати.

Бизнесменът е роден през 1956 г. в Асеновград и остава без баща на 10 години. Преди 10 ноември работи като финансист в пловдивския месокомбинат. В началото на 90-те върти търговия със захар и цигари. Произвеждал е на ишлеме водка "Распутин" във Винпром "Перущица", което предизвиква протести от страна на притежателя на лиценза "Ейндж интернешънъл". Незнайно как проблемът е разрешен и

прокуратурата спира проверката

Някъде по това време е регистрирана и фирма "Виктория - 89". Успоредно с туризма бизнесменът навлиза и в захарния бизнес. Според някои този отрасъл в момента поддържа икономическата стабилност на Арабаджиеви, тъй като кризата се отразява на туризма, а цените на захарта са високи. В захарния завод в Пловдив Ветко е бил съдружник с Илия Павлов, но по-късно поема изцяло бизнеса.

Пловдивчанинът участва в приватизацията на "Елените" като финансира неуспелия кандидат - РМД "Елените турс". Ръководството на Агенцията за приватизация открива нередности и отстранява дружеството. Арабаджиев обжалва избора на купувач от страна на Агенцията и тричленен състав на ВАС се произнася в негова полза. Следват още съдебни перипетии, но на финала РМД "Елените инвест" купува 75% от акциите на ваканционното селище срещу 7 млн. долара.

Любопитното е, че основните фирми, свързани с Ветко Арабаджиев, се оказват офшорки. Такава е "Виктория груп", която е собственост на компании, регистрирани в САЩ, както и "Вики груп", с която пловдивчанинът се опитва да участва в строителството на магистрала "Тракия". Захарният комбинат е почти 100 процента британски. Един от собствениците на "Елените" също е регистриран в САЩ.

Няколко пъти е имало засилени проверки от страна на данъчните в хотели на Арабаджиев.

Една от екстравагантните идеи на пловдивския олигарх е река Марица да стане плавателна. През 2007 г. той дори създава фирма "Красива Марица". Друго

екзотично предложение

е да се въведат допълнителни туристически такси от областните центрове в България, с което да се спонсорира международната и вътрешната реклама.

През 2007 г. Арабаджиев напусна оглавявания от Георги Гергов Национален борд по туризъм, регистрира Съюза на инвеститорите в туризма и става негов председател. След това Ветко заедно с други хотелиери бламират инициативата на Гергов за Национална конфедерация на туристическата индустрия. Заради разнобоя между двамата се налага създаването на Държавна консултативна комисия в края на 2008 г., оглавявана от тогавашния вицепремиер Ивайло Калфин, а Гергов и Арабаджиев стават членове на комисията.

Участието му в Държавната консултативна комисия предизвиква сигнал до парламентарната комисия по корупция в края на 2008 г., в който се настоява да бъде разследвана дейността на Арабаджиев. Според него става дума за

злонамерени слухове

от страна на конкуренти, според други - разследването е прекратено от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

Скандалът между кумците Гергов и Арабаджиев избухва заради приватизацията на "Пловдив БТ", когато и двамата са отрязани от надпреварата, въпреки че победителят "Сигма консултинг" предлага по-ниска цена. Тръгва мълвата, че сделката е компенсация за ударения бизнес на винпрома покрай ареста на бившия зам.-шеф на НСБОП Иван Иванов-Рилски. Той е разследван за изтичане на информация за предстоящи проверки на алкохолните производители. Според запознати тъкмо войната между Гергов, Арабаджиев и собствениците на Винпром "Пещера" води до оставката на Мургина.

Дирижабълът

На сватбата му с Маринела ресторантът е окичен с купища розови балони, твърдят очевидци. Дълго време на покрива на хотел "Марица" се поклаща завързаният там дирижабъл, дълъг 9 и широк 3 метра, зареждан с хелий. Поддръжката на балона, който струва над 5 хил. лв., е сложна, свидетелстват от персонала на хотела. Заради изтичане на хелий преди време огромният балон се откъсва и литва в небесата, а структурите на Гражданска защита в страната са вдигнати на крак, за да не се стигне до инцидент.

Да бъдат извадени икономическите досиета и да се види кой как е забогатял по време на прехода, поиска преди десетина дни президентът Първанов. Идеята му предизвика дискусии кои са олигарсите в България. В поредица от публикации "168 часа" ще представи някои от най-емблематичните фигури на прехода и техния път до големите пари.