Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сеп Блатер си беше уредил един спокоен и много приятен конгрес, на който да бъде преизбран за шеф на световния футбол. Но съдбата понякога има гадния навик да си играе лоши номера с прекалено самонадеяните й питомци.
Броени часове преди началото на конгреса ченгета нахлуха в един от най-баровските швейцарски хотели и измъкнаха оттам няколко господа, облечени в костюми за десетки хиляди евро.
Полицаите се престарават в опитите си да оставят в анонимност арестуваните. На входа на хотела дори са вдигнати чаршафи само и само някой да не снима. Усилията са напълно безсмислени, защото много бързо става ясно
кои са погнатите
"бели якички"
Общо деветима висши функционери на ФИФА са вкарани в ареста. Сред тях са и двама действащи вицепрезидиденти - Джефри Уеб от Каймановите острови и Еухенио Фигередо от Уругвай. Възможно ли е толкова големи тежкари да бъдат тикнати зад решетките. Възможно е, ако обвиненията и най-вече доказателствата са наистина сериозни. Спецагентите от ФБР се кълнат, че има достатъчно основания да започнат амбициозната операция. Именно по тяхно искане швейцарските власти арестуват висшите футболни чиновници. Обвиненията са за пране на пари, подкупи и още куп други земни грехове, за които в нормалните държави дават големи присъди.
"Разследването ни обхваща доста дълъг период. Ще се опитаме да докажем злоупотреби във ФИФА, които са извършвани от 90-те години на миналия век до сега.
Давани са подкупи,
в замяна на които представителите на световната футболна централа са осигурявали маркетингови и спонсорски права за мачовете, играни на територията на Северна и Южна Америка. Говорим за сума не по-малка от 10 млрд. долара", разказва участник в мащабното разследване. Той и колегите му са убедени, че имат достатъчно юридическо основание да съдят в САЩ обвинените в измама, въпреки че те са доста пъстра банда. Сред арестуваните например са Едуардо Ли, президент на футболната федерация на Коста Рика, и Джефри Уеб, президент на футболната асоциация на Каймановите острови. Ясно е, че футболните власти на двете страни моментално ще поискат техните ръководители да бъдат освободени или поне да бъдат "съдени" в техните родини. "Американците имат всички основания да изправят виновните пред съда, тъй като част от престъпленията са извършени на тяхна земя, а в схемите им са оплетени и американски банки", категорични са специалистите по международно право. Това означава, че
сгафилите футболни
босове трудно ще се
отърват този път
Със сигурност един от най-здраво нагазилите в лепкавата каша е Джак Уорнър - президент на Карибския футболен съюз и бивш вицепрезидент на ФИФА. В предишен брой "168 часа" разказа за неговата сочна далавера покрай избора на Катар за домакин на световното първенство по футбол през 2022 г. Уорнър прибрал 1,2 млн. долара от катарска фирма, тясно свързана с кандидатурата на страната да организира първенството. След това футболният функционер превел част от парите на сина си, който живее в Маями. И точно това е голямата му грешка. Паричният превод моментално активизира американските власти.
Участвала е
американска банка,
което е достатъчно за ФБР да започне разследване.
Шефът на ФИФА Сеп Блатер решава да действа по най-бързия начин и освобождава доскорошния си верен другар от поста му на вицепрезидент във футболната централа. Опитите на хитрия Блатер да се измъкне сух от скандала явно няма да се увенчае с успех. Именно Уорнър е един от задържаните в Швейцария. По-лошото е, че почти всички арестувани са смятани за едни от най-верните съзаклятници на боса на ФИФА. Американските печатни издания вече подсказаха, че прокурорите в САЩ могат да поискат максимални 20-годишни присъди за провинилите се, ако успеят да докажат всички обвинения. Скандалът е огромен и ще разклати сериозно световната футболна централа. Появиха се мнения, че дори трябва да бъде отменен конгресът за избор на нов президент. Оцелелите след бурята верни пажове на Блатер твърдят, че
ще окажат пълно съдействие на разследващите органи
и ще проведат конгреса по план.

Целият материал четете в новия брой на в. "168 часа".